Trzecie urodziny bloga. Torcik rabarbarowy ze snieznym musem.
Trzy lata minely jak jeden dzien... :)) To niesamowite jak ten czas leci... Dokladnie 3 lata temu zamiescilam na blogu swoj pierwszy post. Do dzis pamietam te wszystkie emocje, ktore mi towarzyszyly podczas zakladania bloga. Jak wybieralam nazwe, wyszukiwalam przepisy, jak robilam pierwsze zdjecia... Wydaje sie jakby to bylo wczoraj :) Dziekuje Wam, ze jestescie. Ze zagladacie tutaj, piszecie i korzystacie z przepisow. A najbardziej ciesze sie, kiedy Wam cos smakuje :)
Postanowilam uczcic trzecie urodziny bloga ciastem, ktore pojawilo sie tutaj na samym poczatku mojej dzialalnosci. Sezon rabarbarowy w pelni wiec zapraszam Was na przepyszny tocik rabarbarowy ze snieznym musem. Mozna sie w nim zakochac :) Wymaga troche pracy (trzeba oddzielnie upiec dwa placki) ale uwierzcie, ze jest wart zachodu. Jak smakuje? Bosko... :) Delikatne ciasto, chrupiaca beza, platki migdalowe, bita smietana i mus rabarbarowy... Calosc wprost rozplywa sie w ustach... Slodycz ciasta rownowazy kwaskowosc rabarbaru. Czestujcie sie prosze, gwarantuje, ze nie poprzestaniecie na jednym kawalku :))
Torcik rabarbarowy ze snieznym musem
Skladniki na 16 sztuk:
4 srednie jajka
125 g miekkiego masla lub margaryny
125 g + 200 g + 4-5 lyzek cukru
szczypta soli
3 opakowania cukru waniliowego
150 g maki
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
5 lyzek mleka
4 lyzki platkow migdalowych
500 g rabarbaru*
1 budyn waniliowy (na 1/2 l mleka)
400 g smietanki kremowki
cukier puder do posypania ciasta
Wysmarowac maslem tortownice o srednicy 26 cm. Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C.
Oddzielic zoltka od bialek. Miekkie maslo, 125 g cukru, szczypte soli i 1 cukier waniliowy ubic na gladka mase. Dodawac kolejno zoltka, ciagle ubijajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i na zmiane z mlekiem dodawac do masy jajecznej, krotko razem miksowac. Polowe ciasta wylozyc do formy, wyrownac powierzchnie.
Bialka ubic na piane. Dodac 200 g cukru i ubijac dalej na sztywno az cukier calkowicie sie rozpusci. Polowe gotowej piany wylozyc na ciasto. Posypac 2 lyzkami platkow migdalowych. Piec w goracym piekarniku 25-30 min. Wyjac, ostudzic.
Z pozostalego ciasta, piany i platkow migdalowych upiec drugi placek.
Rabarbar obrac, umyc i pokroic na male kawalki. Wlozyc rabarbar do garnka, wlac 100 ml wody, dodac 4-5 lyzek cukru, zagotowac i gotowac pod przykryciem ok. 5 min. Budyn rozmieszac z 6 lyzkami wody**, dodac do rabarbaru, wymieszac, ponownie zagotowac i gotowac ok. 1 min., ciagle mieszajac. Ostudzic i wylozyc na jedna czesc ciasta. Wstawic do lodowki aby masa rabarbarowa zgestniala.
Chlodna smietanke kremowke ubic na sztywno z 2 cukrami waniliowymi (ja dodalam jeszcze 2 zagestniki do smietany aby masa byla bardziej zwarta). Ubita smietane wylozyc na mase rabarbarowa i przykryc druga czescia ciasta. Posypac cukrem pudrem. Schlodzic (najlepiej przez cala noc).
*nie obieralam rabarbaru aby zachowal jak najwiecej rozowego koloru
**zamiast wody uzylam soku z czerwonych porzeczek aby mus mial rozowy kolor
***zrodlo: "Lecker"
Komentarze
U mnie niedlugo 4 urodziny,jak sobie przypomne pierwsze wpisy,a pierwsze fotki.....normalnie szok.....ale co tam....
Cudne zdjecia,wspaniale sie ciasto zapowiada i musze przyznac,ze moze i sie skusze....
Usciski sle :) :)
Mnóstwa inspiracji na kolejne lata i nieustającej radości z blogowania :)
Buziaki :)
to już trzy lata? oj, no i kto by pomyślał.
życzę dalszych pyszności i samych wspaniałości na blogu, jak i w prywatnym życiu ;*
Ps. Mojemu blogowi właśnie "stuknęły" 2 lata... Też zaczynałam w maju :)
Ciasto obłędne !
a ciasto chyba pojawi się na urodzinach mojej Mamy we wtorek:)
Torcik jest cudny, ten róż rabarbaru powala.
Pozdrawiam
Monika
Życzę wszystkiego najlepszego i wielu, wielu pomysłów na pysznosci:)
Torcik wygląda wspaniale i chętnie bym się nim poczęstowała, oj tak.Cudowny jest.
Pozdrawiam cieplutko:)
Droga, wszystkiego co najpiękniejsze dla Ciebie i Twoich bliskich, którzy - jak wiem po sobie - też mają udział w naszych blogach :)
Rozwijaj się nadal tak wspaniale, inspiruj nas! Dzięki wielkie
:***
Monika
Usciski serdeczne.
PS. Ciasto rewelacyjne ;-)
a dla Ciebie Majeczko i Twojego cudownego bloga sto lat!!!
Usciski:)
a torcik zrobię na 100%
Sciskam Cie mocno :)
Dziekuje i pozdrawiam :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrawiam!
Piękny torcik
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam cieplo.