czwartek, 24 maja 2012

Ciasto francuskie i kruszonka. Prasselkuchen.



Piekna i sloneczna pogoda nie zacheca do dlugiego stania w kuchni. Lepiej spedzic dzien poza domem wygrzewajac sie w sloncu :) Lub siedzac na tarasie, popijajac kawe i pogryzajac pyszne ciastka. Najlepiej takie, ktore mozna przygotowac w blyskawicznym tempie :) Dzis zapraszam Was na takie wlasnie ciastka (karajanke) z kruszonka czyli tzw. Prasselkuchen. Prasselkuchen to ciastka wypiekane z ciasta francuskiego, posmarowane galaretka owocowa i posypane kruszonka. Bardzo popularne byly kiedys we wschodniej czesci Niemiec w Saksonii a takze na Slasku. Na ciasto mozemy tez wylozyc owoce jagodowe (ja przygotowalam czesciowo ciastka z czerwonymi porzeczkami) lub np. morele. Na koniec polewamy je lukrem. Ciastka swietnie chrupia, mozna nawet powiedziec, ze "trzeszcza" miedzy zebami podczas jedzenia :) Doskonale do popoludniowej kawy i na piknik. Goraco polecam :)



Prasselkuchen (ciastka francuskie z kruszonka)

Skladniki na 10 sztuk:
450 g mrozonego ciasta francuskiego (dalam 10 kwadratowych kawalkow)
6 lyzek galaretki jablkowej (dalam galaretke z czerwonych porzeczek)

Kruszonka:
120 g maki pszennej
70 g cukru (dalam 50 g)
70 g miekkiego masla

Lukier:
100 g cukru pudru
4 lyzki soku z limonki

Ciasto francuskie rozmrozic. Piekarnik nagrzac do temp. 225°C. Platy ciasta lekko rozwalkowac, ulozyc na natluszczonej duzej blasze, pokroic na 10 kawalkow* (ja nie kroilam ciasta poniewaz kupilam gotowe, pokrojone na kawalki). Galaretke lekko podgrzac, za pomoca pedzelka posmarowac cienko ciasto francuskie.

Z maki, cukru i masla zagniesc kruszonke, posypac nia ciasto. Wstawic blache do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min. (ja pieklam 15 min, nalezy uwazac podczas pieczenia aby sie nie przypalily). Wyjac ciastka z piekarnika, ostawic do wystygniecia.

Z cukru pudru i soku z limonki przygotowac lukier. Polac ciastka i ostawic aby lukier zastygl. Mozna podawac ew. z dodatkiem bitej smietany.



*z ciasta francuskiego mozna tez wycinac dlugie paski, na polowie smarowac je konfitura, wykladac owoce a nastepnie zlozyc na pol i dopiero posypac kruszonka i polac lukrem.
** zrodlo przepisu: "Lisa" 3 (2009)

42 komentarze:

  1. Szybki i jaki smakowity pomysł. I prawdziwa rozpusta dla zmysłów, kruszonka i jeszcze lukier do tego , mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ekstra, rewelacja - taki błyskawiczny ratunek dla nagłych gości, lub na nagłą zachciewajkę. Zapisuję jako konieczne do skopiowania.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. woow rewelacyjnie wyglądają ;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten pomysł! Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności! uwielbiam i ciasto francuskie i kruszonke, na pewno smakuje bosko:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. nie przepadam za francuskim ciastem ale takie ciacho pożarłabym natychmiast!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł. Zero pracy, maksimum smaku.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie to proste, a na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. ulala..
    pychotka!
    ps: ja ostatnio marzyłam o serniku na spodzie z francuskiego ciasta.
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie znałam tych ciastek, a to taki fajny i prosty pomysł. Zapamiętuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Majcia, obled dobroci w tych ciastkach, ale tak sobei mysle, ze jednak drozdzowe+kruszonka to jest "ten" smak, co nei znaczy ze bym Twoich kwadratow nie sprobowala :)) z checia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny przepis! Ciastka wyglądają obłędnie!

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  13. Szybkie, proste a jaki efekt!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! Wow! Wielkie wow! Cudowne zdjecia Kochana ;*
    bardzo lubie takie ciacho francuskie zrobione wlascie w taki sposob!

    Wielkie buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pięknie! Pysznie, szybko, czego chcieć więcej;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robię je często, bo są szybkie i pyszne ;) I rzeczywiście trzeszczą w zębach :)

    OdpowiedzUsuń
  17. rewelacja! nie ma to jak szybkie jedzonko! A powiedz o jaką to galaretkę chodzi ... taka normalną co to sie robi z torebki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie z torebki. Chodzi o taka, ktora mozna kupic w sloiczkach juz gotowa (u nas stoi w sklepie na polce razem z dzemami i konfiturami). Zamiast galaretki mozesz uzyc dowolnej konfitury albo po prostu posmarowac ciasto zoltkiem :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  18. masz rację Majko, w tak upalne dni nie chce się wręcz stać w równie gorącej kuchni. Dlatego u nas ostatnio królują lody... ciastka też są świetnym pomysłem na szybki słodki podwieczorek :) fajnie, że Atina zapytała o galaretkę, ponieważ też się zastanawiałam o jaką dokładnie chodzi. A może kupię jakieś gotowe ciasto francuskie hm pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ooo, ale pyszności!
    pięknie wygląda, pewnie też obłędnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne są te ciastka! Pięknie wyglądają, są pyszne i nie ma z nimi dużo pracy, czego tu chcieć więcej?
    :)
    Pozdrowienia serdeczne:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Za mną ostatnio chodzą ciasta z owocami... i to tak, że już trzeci dzień z rzędu jem jabłecznik, a mam ochotę jeszcze na takie z rabarbarem, a teraz też z porzeczką... ;))

    OdpowiedzUsuń
  22. Pięknie wyglądają, przepięknie! Dobrze, że już późno bo chyba bym francuskie z zamrażalnika wydobyła ;)
    uściski Majeczko :)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam ciasto francuskie, tyle rzeczy można z niego zrobić. Ten pomysł z galaretką - super, nie trzeba walczyć z owocami, a wygląda kolorowo. Cudne zdjęcia, jak zwykle.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mniam .....przepysznie wygladaja.....u mnie na ten weekend tez kruszonkowo bedzie :) juz sie ciesze :)

      Pozdrawiam cieplutko i milego dlugiego weekendu Agus zycze :)

      Usuń
  24. oo i u mnie porzeczkowo i kruszonkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziewczyno torturujesz... ale tak pysznie :) Skradłabym kilka....

    OdpowiedzUsuń
  26. super!!! takie ciastka to chetnie bym sobie pochrupala:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam takie szybkie dania. Człowiek się nie namęczy, słońcem nacieszy a przy okazji ma pyszną domową słodką wyżerkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. wyglądają pysznie :) Będę musiała je zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
  29. Maju wyglądają bardzo apetycznie ;) Ja jeszcze nie spotkałam ciasta od razu pokrojonego na kwadraty, ale zawsze używam do krojenia koła do pizzy ;) Idealnie się do tego nadaje :) Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż mi ślinka napłynęła:p Ciasto francuskie z kruszonką brzmi idealnie na taki letni deser :)

      Usuń
  30. uwielbiam ciasto francuskie, a w takiej wersji to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo lubię ciasto francuskie a że jest kaloryczne kupiłam takie(linessa w Lidl)i spróbuję je z tą kruszonką.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  33. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  34. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  35. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń