czwartek, 31 maja 2012

Curry rybne z ziemniakami i mlekiem kokosowym.



Curry rybne jest swietna alternatywa dla zwyklych filetow z ryby panierowanych w bulce i smazonych na oliwie. Pyszne, kremowe i co najwazniejsze szybkie w przygotowaniu. Z dodatkiem mleka kokosowego smakuje naprawde wysmienicie. Ostrosc mozecie regulowac sobie sami dodajac wieksza lub mniejsza ilosc papryczek chili. Mimo, ze w curry znajduja sie ziemniaki ja podaje dodatkowo kawalki bagietki do wyjedzenia pysznego sosu z dna naczynek. Ponizsza ilosc skladnikow podana jest na cztery porcje jednak u nas wystarcza zaledwie na dwie :) Goraco polecam.



Curry rybne z ziemniakami i mlekiem kokosowym

Skladniki na 4 porcje:
3 zmiazdzone zabki czosnku (dalam tylko jeden)
2 zielone papryczki chili, usuniete pestki i pokrojone w drobna kostke (dalam czerwone papryczki)
2 lyzeczki tartego swiezego imbiru
2 lyzki oliwy
1 drobno posiekana cebula
1 lyzka mielonej kurkumy
200 ml mleka kokosowego
200 ml wody
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w nieduza kostke
750 g filetow z ryby o bialym miesie (np. watlusza), pokrojonych w nieduze kawalki
2 pokrojone w nieduza kostke pomidory (dalam pomidory z puszki)
sol do smaku
posiekana kolendra lub natka pietruszki do dekoracji

Czosnek, papryczki chili i imbir utrzec w mozdzerzu na gladka paste.

Oliwe rozgrzac w woku lub na patelni, dodac paste, smazyc 2-3 min. Dodac posiekana cebule i kurkume, smazyc kolejne 2-3 min. mieszajac od czasu do czasu. Wlac mleko kokosowe i wode, dodac ziemniaki. Calosc zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac, ciagle mieszajac, przez 10-12 min.

Kawalki ryby posolic i razem z pomidorami dodac do curry. Calosc ponownie zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac 6-8 min. az ryba bedzie gotowa. Ponownie doprawic do smaku sola. Krotko przed podaniem posypac posiekana kolendra lub natka pietruszki i podawac (np. z dodatkiem bagietki).



*zrodlo: Sunil Vijayakar "200 x Curry"

32 komentarze:

  1. Rybka i mleko kokosowe....i jeszcze curry...musi smakować rewelacyjnie! Bardzo lubię ryby i koniecznie muszę spróbować w takim zestawieniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlasnie tak smakuje :) Koniecznie wyprobuj.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Bardzo fajne danie - chętnie kiedyś wypróbuję. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe, bardzo ciekawe.
    rybnego curry jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goraco polecam. jest naprawde pyszne. Robilam je juz wiele razy :9

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Hey!
    Pieke fotografie!
    przepis cudny ,zapisuję i probuję:)
    pozdrawiam. serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Za mile slowa i za odwiedziny na moim blogu :)

      Pozdrawiam.

      Usuń
  5. O, czyzby to z tego curry zostalo pol puszki mleka kokosowego?
    Zgadzam sie z Toba, ze lepiej zjesc takie pyszne, kremowe curry niz profanowac rybe bulka tarta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokladnie tak :) Rybe panierowana lubie ale od momentu jak odkrylam rozne rybne potrawki i curry robie ja moze raz do roku :)

      Usuń
  6. Aha, chcialam jeszcze dodac, ze czekalam na pierwsze danie z tej ksiazki i czekam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ksiazki o curry? Na pewno beda :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Wspaniale!
    A smazone i panierowane ryby jadam moze dwa razy do roku, kiedy najdzie mnie ochota na fish&chips :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Ja tez ryby smazone jadam rzadko. Jest tyle innych wspanialych rybnych dan, ze panierowana rybe mozna sobie odpusicic :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Juz od bardzo długiego czasu chodzi za mną takie curry, ale jakoś nie mogę zrobić pierwszego kroku :P Twoje danie wygląda pięknie, mam nadzieje, że mi też się kiedyś uda takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawde polecam. Ja tez bylam na poczatku sceptycznie nastawiona do takiego curry (szczegolnie do polaczenia z mlekiem kokosowym) ale przelamalam sie i nie zaluje :) Jest naprawde pyszne :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  10. Majeczko cudny pomysł. Ciekawa jestem czy mojej rodzinie by posmakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Moj M. sie zajadal ale Maly jeszcze nie probowal :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  11. Wow! jestem pod wielkim wrazeniem Twojego dania :) zjadalabym, oj zjadlabym takie cudenko! ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam curry! Przepis super, muszę chyba też takie zrobić :)

      Usuń
    2. Mysiu - wiec nie pozostaje Ci nic innego jak zrobic takie curry. Albo wpasc do mnie na obiad :)) Pozdrowienia serdeczne.

      Kulinarna Fuzja - to tak, jak ja. A curry polecam :)) Pozdrowienia.

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :) Zapraszam na obiad :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  13. rewelacyjne danie uwielbiam curry :)z przyjemnością wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie Madziu :) I dziekuje za mile slowa :)

      Usciski.

      Usuń
  14. to zdecydowanie danie dla mnie:) wpraszam się niedyskretnie:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie bardzo :) Nie mam nic przeciwko wpraszaniu sie - zapraszam :))

      Usciski.

      Usuń
  15. Wygląda całkiem apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. cudne smaki! rybnego jeszcze nie jadłam ale zrobię na bank :)

    OdpowiedzUsuń