Trzecie urodziny bloga. Torcik rabarbarowy ze snieznym musem.

Trzy lata minely jak jeden dzien... :)) To niesamowite jak ten czas leci... Dokladnie 3 lata temu zamiescilam na blogu swoj pierwszy post. Do dzis pamietam te wszystkie emocje, ktore mi towarzyszyly podczas zakladania bloga. Jak wybieralam nazwe, wyszukiwalam przepisy, jak robilam pierwsze zdjecia... Wydaje sie jakby to bylo wczoraj :) Dziekuje Wam, ze jestescie. Ze zagladacie tutaj, piszecie i korzystacie z przepisow. A najbardziej ciesze sie, kiedy Wam cos smakuje :)
Postanowilam uczcic trzecie urodziny bloga ciastem, ktore pojawilo sie tutaj na samym poczatku mojej dzialalnosci. Sezon rabarbarowy w pelni wiec zapraszam Was na przepyszny tocik rabarbarowy ze snieznym musem. Mozna sie w nim zakochac :) Wymaga troche pracy (trzeba oddzielnie upiec dwa placki) ale uwierzcie, ze jest wart zachodu. Jak smakuje? Bosko... :) Delikatne ciasto, chrupiaca beza, platki migdalowe, bita smietana i mus rabarbarowy... Calosc wprost rozplywa sie w ustach... Slodycz ciasta rownowazy kwaskowosc rabarbaru. Czestujcie sie prosze, gwarantuje, ze nie poprzestaniecie na jednym kawalku :))

Torcik rabarbarowy ze snieznym musem
Skladniki na 16 sztuk:
4 srednie jajka
125 g miekkiego masla lub margaryny
125 g + 200 g + 4-5 lyzek cukru
szczypta soli
3 opakowania cukru waniliowego
150 g maki
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
5 lyzek mleka
4 lyzki platkow migdalowych
500 g rabarbaru*
1 budyn waniliowy (na 1/2 l mleka)
400 g smietanki kremowki
cukier puder do posypania ciasta
Wysmarowac maslem tortownice o srednicy 26 cm. Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C.
Oddzielic zoltka od bialek. Miekkie maslo, 125 g cukru, szczypte soli i 1 cukier waniliowy ubic na gladka mase. Dodawac kolejno zoltka, ciagle ubijajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i na zmiane z mlekiem dodawac do masy jajecznej, krotko razem miksowac. Polowe ciasta wylozyc do formy, wyrownac powierzchnie.
Bialka ubic na piane. Dodac 200 g cukru i ubijac dalej na sztywno az cukier calkowicie sie rozpusci. Polowe gotowej piany wylozyc na ciasto. Posypac 2 lyzkami platkow migdalowych. Piec w goracym piekarniku 25-30 min. Wyjac, ostudzic.
Z pozostalego ciasta, piany i platkow migdalowych upiec drugi placek.
Rabarbar obrac, umyc i pokroic na male kawalki. Wlozyc rabarbar do garnka, wlac 100 ml wody, dodac 4-5 lyzek cukru, zagotowac i gotowac pod przykryciem ok. 5 min. Budyn rozmieszac z 6 lyzkami wody**, dodac do rabarbaru, wymieszac, ponownie zagotowac i gotowac ok. 1 min., ciagle mieszajac. Ostudzic i wylozyc na jedna czesc ciasta. Wstawic do lodowki aby masa rabarbarowa zgestniala.
Chlodna smietanke kremowke ubic na sztywno z 2 cukrami waniliowymi (ja dodalam jeszcze 2 zagestniki do smietany aby masa byla bardziej zwarta). Ubita smietane wylozyc na mase rabarbarowa i przykryc druga czescia ciasta. Posypac cukrem pudrem. Schlodzic (najlepiej przez cala noc).

*nie obieralam rabarbaru aby zachowal jak najwiecej rozowego koloru
**zamiast wody uzylam soku z czerwonych porzeczek aby mus mial rozowy kolor
***zrodlo: "Lecker"
Agus- wszystkiego najlepszego urodzinowo dla Twojego wspanialego bloga i niech nadal tak emanuje cieplem i apetycznymi wpisami :)
OdpowiedzUsuńU mnie niedlugo 4 urodziny,jak sobie przypomne pierwsze wpisy,a pierwsze fotki.....normalnie szok.....ale co tam....
Cudne zdjecia,wspaniale sie ciasto zapowiada i musze przyznac,ze moze i sie skusze....
Usciski sle :) :)
Dziekuje Gosiu za tak mile slowa :) Trzy lata to szmat czasu ale cztery...jestem pod wrazeniem :)
UsuńSciskam Cie mocno :)
No proszę :) U Ciebie 3 urodziny bloga, a u mnie dziś 4 :) Ale ten czas leci, prawda? :)
OdpowiedzUsuńMnóstwa inspiracji na kolejne lata i nieustającej radości z blogowania :)
Buziaki :)
Co za zbieg okolicznosci :) A czas leci niesamowicie szybko. W zyciu bym sie nie spodziewala, ze bede tak dlugo prowadzic bloga :))
UsuńDziekuje i pozdrawiam :)
piękne zdjęcia, piękne ;]
OdpowiedzUsuńto już trzy lata? oj, no i kto by pomyślał.
życzę dalszych pyszności i samych wspaniałości na blogu, jak i w prywatnym życiu ;*
Oj dziekuje :)) No wlasnie, kto by pomyslal...nawet mnie sie to w glowie nie miesci :))
UsuńPozdrowienia.
cudowne ciasto przygotowałaś, uwielbiam rabarbar. w podobnym czasie zaczęłyśmy blogowanie, co mnie bardzo cieszy:-) i oby jeszcze na długo było tak pysznie!
OdpowiedzUsuńDziekuje Asiu :) Mam nadzieje, ze bedzie :)
UsuńPozdrowienia.
Majka, wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! Jak to wspaniale, że trzy lata temu zdecydowałaś się na pisanie swojego bloga! Zaglądanie do Ciebie i podpatrywanie przepisów to prawdziwa przyjemność! Życzę Ci kolejnych udanych rocznic i duuużo dobrej zabawy przy dalszym blogowaniu :) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńPs. Mojemu blogowi właśnie "stuknęły" 2 lata... Też zaczynałam w maju :)
Aniu, dziekuje Ci slicznie :) Jak widac duzo tu takich "majowych" blogowiczek :))
UsuńUsciski.
pyszne, za rabarbar mogłabym oddać wszystko !
OdpowiedzUsuńDziekuje. Polceam ten torcik. jest boski :)
UsuńPozdrowienia.
Musi smakować obłędnie . Maju , dalej serwuj nam te smakowitości i rozpieszczaj pięknymi zdjęciami !
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :) Postaram sie aby dalej bylo tu pysznie :))
UsuńPozdrowienia.
wszystkiego dobrego z okazji urodzin bloga :)
OdpowiedzUsuńCiasto obłędne !
Dziekuje pieknie :) I pozdrawiam cieplutko.
UsuńTrzy lata to szmat czasu, ale mam nadzieje, ze przed toba jeszcze wiele lat blogowania (i wiele okazji do swietowania :))
OdpowiedzUsuńJa tez mam nadzieje Maggie :))
UsuńPozdrowienia.
Wszystkiego dobrego dla ciebie Majeczko, cieszę się, że tu jesteś:)
OdpowiedzUsuńa ciasto chyba pojawi się na urodzinach mojej Mamy we wtorek:)
Dzikeuje Korniczku :) Mam nadzieje, ze ciasto bedzie Wam smakowalo :) Koniecznie daj znac jesli sie na nie skusisz :))
UsuńUsciski.
Piękny ten torcik, najlepszego z okazji rocznicy, dalej nas rozpieszczaj swoimi przepisami!
OdpowiedzUsuńDziekuje Kamilo :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Droga Maju, przede wszystkim to ja dziękuję za ten blog i za przepyszne przepisy i przepiękne zdjęcia. Gratuluję tych 3 lat, bo wiem ile to wymaga pracy, podziwiam za kreatywność i cierpliwość. Życzę wielu nowych pomysłów na pyszne dania i na zachwycające aranżacje.
OdpowiedzUsuńTorcik jest cudny, ten róż rabarbaru powala.
Pozdrawiam
Monika
A ja dziekuje za tak mile slowa :)) Az sie zawstydzilam :))
UsuńPozdrawiam.
Majeczko, wspaniała rocznica, gratuluję Kochana, z całego serca! Uwielbiam Twojego bloga, Twoje zdjecia i pysznosci,które tu pokazujesz:).
OdpowiedzUsuńŻyczę wszystkiego najlepszego i wielu, wielu pomysłów na pysznosci:)
Torcik wygląda wspaniale i chętnie bym się nim poczęstowała, oj tak.Cudowny jest.
Pozdrawiam cieplutko:)
Dziekuje Majanko :) Twoje slowa to miod na moja dusze :)) A torcikiem czestuj sie prosze (szkoda, ze moge Cie poczestowac tylko wirtualnie bo chetnie zaprosilabym Cie na kawe:))
UsuńUsciski.
Wszystkiego najlepszego ! Piękny i pyszny torcik :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Grazynko :) A tocik polecam z czystym sumieniem :))
UsuńPozdrowienia.
Obłędny! mmm ale porwałabym ten kawałeczek :) wszystkiego wspaniałego
OdpowiedzUsuńDziekuje. Czestuj sie prosze :))
UsuńPozdrowienia.
Wszystkiego najlepszego i wielu kolejnych, pysznych lat blogowania:)
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :)
UsuńPozdrowienia.
Rany, jaki śliczny! I wszystkiego najlepszego (blogowego) Majku!
OdpowiedzUsuńDziekuje Kuchareczku :)) Buziaki.
UsuńMajeczko! Jak pięknie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńDroga, wszystkiego co najpiękniejsze dla Ciebie i Twoich bliskich, którzy - jak wiem po sobie - też mają udział w naszych blogach :)
Rozwijaj się nadal tak wspaniale, inspiruj nas! Dzięki wielkie
:***
Monika
Dziekuje Monis z calego serducha :)) I dziekuje w imieniu bliskich :)
UsuńUsciski.
bardzo apetyczny ten tort, muszę zapolować na rabarbar :)
OdpowiedzUsuńJesli polowanie sie uda to polecam zrobic ten torcik :) Mozna sie od niego uzaleznic :))
UsuńPozdrowienia.
Wszystkiego najlepszego i wpraszam sie na kawaleczek, bo tort prezentuje sie wspaniale:)
OdpowiedzUsuńUsciski serdeczne.
Dziekuje slicznie. A na torcik oczywiscie zapraszam :)
UsuńPozdrowienia.
jak tylko dorwę rabarbar w swoje ręce to zrobię to ciacho Agnieszko!!! życzę kolejnych wspaniałych rocznic:) buziaki
OdpowiedzUsuńZrob koniecznie! Naprawde warto :) Dziekuje i sciskam Cie mocno :))
UsuńWszystkiego naj dla Ciebie i Twojego bloga ;*
OdpowiedzUsuńPS. Ciasto rewelacyjne ;-)
Dziekuje Mysiu :) A na ciasto oczywiscie zapraszam :)
UsuńUsciski.
Agnieszko najlepszego dla 3 -latka i Ciebie. A tort rabarbarowy wygląda cudnie i wierzę, że wart jest każdej poświęconej mu minuty.
OdpowiedzUsuńDziekuje Karolino :) I ciesze sie, ze wracasz powoli na swojego bloga :))
UsuńPozdrowienia.
Kolejnych lat blogowania bogatych w równie wspaniałe, smakowite przepisy...ciasto fantastyczne!
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :) Zapraszam na ciacho :))
UsuńPozdrowienia.
Majka sto! mam nadzieję że jeszcze wiele lat nacieszę oczy i nos pysznymi potrawami jakie serwujesz, pozdrawiam i częstuję się torcikiem - poezja:))
OdpowiedzUsuń...STO LAT oczywiście:)
UsuńDziekuje Kass :) I mam nadzieje, ze satrczy mi zapalu do prowadzenia bloga :)
UsuńPozdrowienia.
Maju! Nie spodziewałam się, że to już taki kawał czasu minął ;) wszystkiego dobrego dla Ciebie (wielu inspiracji) i dla bloga ;) I mam nadal nadzieję, że kiedyś reaktywujesz niemiecką wersję ;)
OdpowiedzUsuńKto by pomyslal, ze to juz tzy lata, prawda? : )Dziekuje Ci za zyczenia. Co do niemieckiej wersji...chyba zrobie to dla Ciebie :))
UsuńUsciski.
Torcik wspanialy, akurat sezonowe smaki i moje ulubione:)
OdpowiedzUsuńa dla Ciebie Majeczko i Twojego cudownego bloga sto lat!!!
Usciski:)
Dziekuje Agus :) A na torcik z wielka przyjemnoscia Cie zapraszam :))
UsuńPozdrowienia.
Ten torcik wygląda bosko! Hmmm aż się głodna zrobiłam.
OdpowiedzUsuńDziekuje. A torcik polecam :))
UsuńPozdrowienia.
Żeby nie wypaść banalnie - NAJLEPSZEGO :)))
OdpowiedzUsuńDzieki Poleczko :))
UsuńTo jeszcze ja (bo na każdą imprezę ktoś się musi spóźnić, ale mam nadzieję, że jeszcze trochę kremu do wy;izania zostało) - samych przyjemnych chwil spędzonych na gotowaniu i blogowaniu! Trzy lata, w przypadku bloga, brzmi już całkiem dorośle :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje :) Zostawilam dla Ciebie troche kremu :)) A co do wieku bloga to masz racje :))
UsuńPozdrowienia.
3 lata :) piękny czas. Życzę kolejnych 3 i kolejnych ... i kolejnych :))
OdpowiedzUsuńDziekuje slicznie :) Mam nadzieje, ze bedzie tych lat sporo :))
UsuńPozdrowienia.
Kochana gratuluję Ci takiej pięknej rocznicy :) życzę kolejnych lat tak wspaniałych i inspirujących wpisów :) uwielbiam tu zaglądać :)
OdpowiedzUsuńa torcik zrobię na 100%
Dziekuje Madziu :)) Jestes dla mnie taka mila :)) Daj znac konicecznie czy torcik Ci smakowal :))
UsuńUsciski.
Czas mija ostatnio w tak zastraszającym tempie, że czasem zastanawiam się, czy na pewno wszystko jest w porządku i czy w tym biegu nie zmierza do swojego końca. A może zawsze tak szybko uciekał, tylko ja tego nie zauważałam?... Tak czy siak, gratulację z okazji trzeciej rocznicy! Oby każda kolejna była równie smakowita.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
STO LAT by się zaśpiewało ale nie - za to życzę kolejnych setek smacznych wpisow;)
OdpowiedzUsuńJuż trzecie? Nie wiem kiedy mi czas ucieka:) Chyba pomiędzy jednym Twoim zdjęciem a drugim, które niestety często zaciągają mnie przed lodówkę;) Często tu zaglądam, bo inspiracji u Ciebie cała masa, tylko czasu na te smakołyki jakby mniej. Ale torcik sobie zapiszę:) Kiedyś w końcu zrobię te wszystkie pyszności po kolei:) Czekam na kolejne smakołyki :)))I uściski ślę!
OdpowiedzUsuńMaju, gratuluję!
OdpowiedzUsuńPiękny torcik
Oczywiście z tak miłej okazji częstuję się bez wyrzutów tym pysznym torcikiem. Powodzenia i dużo, bardzo dużo udanych przepisów w dalszych latach ;]
OdpowiedzUsuńMajko, wszystkiego najlepszego! Torcik idealnie na taka okazje pasuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Przecudne zdjęcia, niesamowicie kuszący torcik i to z dodatkiem mojego ukochanego rabarbaru,sprawiły, że po prostu musiałam wypróbować. Muszę przyznać, że jest przepyszny, dokładnie taki jak opisałaś i zdecydowanie nie można poprzestać na kawałeczku,bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za mile slowa :) I ciesze sie ogromnie, ze torcik Ci smakowal ! :)
UsuńPozdrawiam cieplo.
Ten tort już jest mój !! hehe;)
OdpowiedzUsuńMajeczko, piekłam torcik, jest boski. Dziś u mnie na blogu, dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń