piątek, 4 maja 2012

Trzecie urodziny bloga. Torcik rabarbarowy ze snieznym musem.



Trzy lata minely jak jeden dzien... :)) To niesamowite jak ten czas leci... Dokladnie 3 lata temu zamiescilam na blogu swoj pierwszy post. Do dzis pamietam te wszystkie emocje, ktore mi towarzyszyly podczas zakladania bloga. Jak wybieralam nazwe, wyszukiwalam przepisy, jak robilam pierwsze zdjecia... Wydaje sie jakby to bylo wczoraj :) Dziekuje Wam, ze jestescie. Ze zagladacie tutaj, piszecie i korzystacie z przepisow. A najbardziej ciesze sie, kiedy Wam cos smakuje :)

Postanowilam uczcic trzecie urodziny bloga ciastem, ktore pojawilo sie tutaj na samym poczatku mojej dzialalnosci. Sezon rabarbarowy w pelni wiec zapraszam Was na przepyszny tocik rabarbarowy ze snieznym musem. Mozna sie w nim zakochac :) Wymaga troche pracy (trzeba oddzielnie upiec dwa placki) ale uwierzcie, ze jest wart zachodu. Jak smakuje? Bosko... :) Delikatne ciasto, chrupiaca beza, platki migdalowe, bita smietana i mus rabarbarowy... Calosc wprost rozplywa sie w ustach... Slodycz ciasta rownowazy kwaskowosc rabarbaru. Czestujcie sie prosze, gwarantuje, ze nie poprzestaniecie na jednym kawalku :))



Torcik rabarbarowy ze snieznym musem

Skladniki na 16 sztuk:
4 srednie jajka
125 g miekkiego masla lub margaryny
125 g + 200 g + 4-5 lyzek cukru
szczypta soli
3 opakowania cukru waniliowego
150 g maki
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
5 lyzek mleka
4 lyzki platkow migdalowych
500 g rabarbaru*
1 budyn waniliowy (na 1/2 l mleka)
400 g smietanki kremowki
cukier puder do posypania ciasta

Wysmarowac maslem tortownice o srednicy 26 cm. Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C.

Oddzielic zoltka od bialek. Miekkie maslo, 125 g cukru, szczypte soli i 1 cukier waniliowy ubic na gladka mase. Dodawac kolejno zoltka, ciagle ubijajac. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i na zmiane z mlekiem dodawac do masy jajecznej, krotko razem miksowac. Polowe ciasta wylozyc do formy, wyrownac powierzchnie.

Bialka ubic na piane. Dodac 200 g cukru i ubijac dalej na sztywno az cukier calkowicie sie rozpusci. Polowe gotowej piany wylozyc na ciasto. Posypac 2 lyzkami platkow migdalowych. Piec w goracym piekarniku 25-30 min. Wyjac, ostudzic.

Z pozostalego ciasta, piany i platkow migdalowych upiec drugi placek.

Rabarbar obrac, umyc i pokroic na male kawalki. Wlozyc rabarbar do garnka, wlac 100 ml wody, dodac 4-5 lyzek cukru, zagotowac i gotowac pod przykryciem ok. 5 min. Budyn rozmieszac z 6 lyzkami wody**, dodac do rabarbaru, wymieszac, ponownie zagotowac i gotowac ok. 1 min., ciagle mieszajac. Ostudzic i wylozyc na jedna czesc ciasta. Wstawic do lodowki aby masa rabarbarowa zgestniala.

Chlodna smietanke kremowke ubic na sztywno z 2 cukrami waniliowymi (ja dodalam jeszcze 2 zagestniki do smietany aby masa byla bardziej zwarta). Ubita smietane wylozyc na mase rabarbarowa i przykryc druga czescia ciasta. Posypac cukrem pudrem. Schlodzic (najlepiej przez cala noc).



*nie obieralam rabarbaru aby zachowal jak najwiecej rozowego koloru
**zamiast wody uzylam soku z czerwonych porzeczek aby mus mial rozowy kolor
***zrodlo: "Lecker"

75 komentarzy:

  1. Agus- wszystkiego najlepszego urodzinowo dla Twojego wspanialego bloga i niech nadal tak emanuje cieplem i apetycznymi wpisami :)
    U mnie niedlugo 4 urodziny,jak sobie przypomne pierwsze wpisy,a pierwsze fotki.....normalnie szok.....ale co tam....
    Cudne zdjecia,wspaniale sie ciasto zapowiada i musze przyznac,ze moze i sie skusze....

    Usciski sle :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Gosiu za tak mile slowa :) Trzy lata to szmat czasu ale cztery...jestem pod wrazeniem :)
      Sciskam Cie mocno :)

      Usuń
  2. No proszę :) U Ciebie 3 urodziny bloga, a u mnie dziś 4 :) Ale ten czas leci, prawda? :)

    Mnóstwa inspiracji na kolejne lata i nieustającej radości z blogowania :)

    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co za zbieg okolicznosci :) A czas leci niesamowicie szybko. W zyciu bym sie nie spodziewala, ze bede tak dlugo prowadzic bloga :))

      Dziekuje i pozdrawiam :)

      Usuń
  3. piękne zdjęcia, piękne ;]
    to już trzy lata? oj, no i kto by pomyślał.
    życzę dalszych pyszności i samych wspaniałości na blogu, jak i w prywatnym życiu ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj dziekuje :)) No wlasnie, kto by pomyslal...nawet mnie sie to w glowie nie miesci :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. cudowne ciasto przygotowałaś, uwielbiam rabarbar. w podobnym czasie zaczęłyśmy blogowanie, co mnie bardzo cieszy:-) i oby jeszcze na długo było tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Asiu :) Mam nadzieje, ze bedzie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Majka, wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy! Jak to wspaniale, że trzy lata temu zdecydowałaś się na pisanie swojego bloga! Zaglądanie do Ciebie i podpatrywanie przepisów to prawdziwa przyjemność! Życzę Ci kolejnych udanych rocznic i duuużo dobrej zabawy przy dalszym blogowaniu :) Pzdr Aniado
    Ps. Mojemu blogowi właśnie "stuknęły" 2 lata... Też zaczynałam w maju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziekuje Ci slicznie :) Jak widac duzo tu takich "majowych" blogowiczek :))

      Usciski.

      Usuń
  6. pyszne, za rabarbar mogłabym oddać wszystko !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Polceam ten torcik. jest boski :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Musi smakować obłędnie . Maju , dalej serwuj nam te smakowitości i rozpieszczaj pięknymi zdjęciami !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :) Postaram sie aby dalej bylo tu pysznie :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. wszystkiego dobrego z okazji urodzin bloga :)
    Ciasto obłędne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje pieknie :) I pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  9. Trzy lata to szmat czasu, ale mam nadzieje, ze przed toba jeszcze wiele lat blogowania (i wiele okazji do swietowania :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez mam nadzieje Maggie :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  10. Wszystkiego dobrego dla ciebie Majeczko, cieszę się, że tu jesteś:)
    a ciasto chyba pojawi się na urodzinach mojej Mamy we wtorek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzikeuje Korniczku :) Mam nadzieje, ze ciasto bedzie Wam smakowalo :) Koniecznie daj znac jesli sie na nie skusisz :))

      Usciski.

      Usuń
  11. Piękny ten torcik, najlepszego z okazji rocznicy, dalej nas rozpieszczaj swoimi przepisami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kamilo :)

      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  12. Droga Maju, przede wszystkim to ja dziękuję za ten blog i za przepyszne przepisy i przepiękne zdjęcia. Gratuluję tych 3 lat, bo wiem ile to wymaga pracy, podziwiam za kreatywność i cierpliwość. Życzę wielu nowych pomysłów na pyszne dania i na zachwycające aranżacje.
    Torcik jest cudny, ten róż rabarbaru powala.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziekuje za tak mile slowa :)) Az sie zawstydzilam :))

      Pozdrawiam.

      Usuń
  13. Majeczko, wspaniała rocznica, gratuluję Kochana, z całego serca! Uwielbiam Twojego bloga, Twoje zdjecia i pysznosci,które tu pokazujesz:).
    Życzę wszystkiego najlepszego i wielu, wielu pomysłów na pysznosci:)
    Torcik wygląda wspaniale i chętnie bym się nim poczęstowała, oj tak.Cudowny jest.

    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko :) Twoje slowa to miod na moja dusze :)) A torcikiem czestuj sie prosze (szkoda, ze moge Cie poczestowac tylko wirtualnie bo chetnie zaprosilabym Cie na kawe:))

      Usciski.

      Usuń
  14. Wszystkiego najlepszego ! Piękny i pyszny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Grazynko :) A tocik polecam z czystym sumieniem :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  15. Obłędny! mmm ale porwałabym ten kawałeczek :) wszystkiego wspaniałego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Czestuj sie prosze :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  16. Wszystkiego najlepszego i wielu kolejnych, pysznych lat blogowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  17. Rany, jaki śliczny! I wszystkiego najlepszego (blogowego) Majku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Kuchareczku :)) Buziaki.

      Usuń
  18. Majeczko! Jak pięknie u Ciebie!
    Droga, wszystkiego co najpiękniejsze dla Ciebie i Twoich bliskich, którzy - jak wiem po sobie - też mają udział w naszych blogach :)
    Rozwijaj się nadal tak wspaniale, inspiruj nas! Dzięki wielkie
    :***
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Monis z calego serducha :)) I dziekuje w imieniu bliskich :)

      Usciski.

      Usuń
  19. bardzo apetyczny ten tort, muszę zapolować na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesli polowanie sie uda to polecam zrobic ten torcik :) Mozna sie od niego uzaleznic :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  20. Wszystkiego najlepszego i wpraszam sie na kawaleczek, bo tort prezentuje sie wspaniale:)
    Usciski serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie. A na torcik oczywiscie zapraszam :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  21. jak tylko dorwę rabarbar w swoje ręce to zrobię to ciacho Agnieszko!!! życzę kolejnych wspaniałych rocznic:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrob koniecznie! Naprawde warto :) Dziekuje i sciskam Cie mocno :))

      Usuń
  22. Wszystkiego naj dla Ciebie i Twojego bloga ;*

    PS. Ciasto rewelacyjne ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Mysiu :) A na ciasto oczywiscie zapraszam :)

      Usciski.

      Usuń
  23. Agnieszko najlepszego dla 3 -latka i Ciebie. A tort rabarbarowy wygląda cudnie i wierzę, że wart jest każdej poświęconej mu minuty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Karolino :) I ciesze sie, ze wracasz powoli na swojego bloga :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  24. Kolejnych lat blogowania bogatych w równie wspaniałe, smakowite przepisy...ciasto fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :) Zapraszam na ciacho :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  25. Majka sto! mam nadzieję że jeszcze wiele lat nacieszę oczy i nos pysznymi potrawami jakie serwujesz, pozdrawiam i częstuję się torcikiem - poezja:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...STO LAT oczywiście:)

      Usuń
    2. Dziekuje Kass :) I mam nadzieje, ze satrczy mi zapalu do prowadzenia bloga :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  26. Maju! Nie spodziewałam się, że to już taki kawał czasu minął ;) wszystkiego dobrego dla Ciebie (wielu inspiracji) i dla bloga ;) I mam nadal nadzieję, że kiedyś reaktywujesz niemiecką wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto by pomyslal, ze to juz tzy lata, prawda? : )Dziekuje Ci za zyczenia. Co do niemieckiej wersji...chyba zrobie to dla Ciebie :))

      Usciski.

      Usuń
  27. Torcik wspanialy, akurat sezonowe smaki i moje ulubione:)
    a dla Ciebie Majeczko i Twojego cudownego bloga sto lat!!!
    Usciski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Agus :) A na torcik z wielka przyjemnoscia Cie zapraszam :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  28. Ten torcik wygląda bosko! Hmmm aż się głodna zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. A torcik polecam :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  29. Żeby nie wypaść banalnie - NAJLEPSZEGO :)))

    OdpowiedzUsuń
  30. To jeszcze ja (bo na każdą imprezę ktoś się musi spóźnić, ale mam nadzieję, że jeszcze trochę kremu do wy;izania zostało) - samych przyjemnych chwil spędzonych na gotowaniu i blogowaniu! Trzy lata, w przypadku bloga, brzmi już całkiem dorośle :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) Zostawilam dla Ciebie troche kremu :)) A co do wieku bloga to masz racje :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  31. 3 lata :) piękny czas. Życzę kolejnych 3 i kolejnych ... i kolejnych :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje slicznie :) Mam nadzieje, ze bedzie tych lat sporo :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  32. Kochana gratuluję Ci takiej pięknej rocznicy :) życzę kolejnych lat tak wspaniałych i inspirujących wpisów :) uwielbiam tu zaglądać :)
    a torcik zrobię na 100%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Madziu :)) Jestes dla mnie taka mila :)) Daj znac konicecznie czy torcik Ci smakowal :))

      Usciski.

      Usuń
  33. Czas mija ostatnio w tak zastraszającym tempie, że czasem zastanawiam się, czy na pewno wszystko jest w porządku i czy w tym biegu nie zmierza do swojego końca. A może zawsze tak szybko uciekał, tylko ja tego nie zauważałam?... Tak czy siak, gratulację z okazji trzeciej rocznicy! Oby każda kolejna była równie smakowita.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  34. STO LAT by się zaśpiewało ale nie - za to życzę kolejnych setek smacznych wpisow;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Już trzecie? Nie wiem kiedy mi czas ucieka:) Chyba pomiędzy jednym Twoim zdjęciem a drugim, które niestety często zaciągają mnie przed lodówkę;) Często tu zaglądam, bo inspiracji u Ciebie cała masa, tylko czasu na te smakołyki jakby mniej. Ale torcik sobie zapiszę:) Kiedyś w końcu zrobię te wszystkie pyszności po kolei:) Czekam na kolejne smakołyki :)))I uściski ślę!

    OdpowiedzUsuń
  36. Maju, gratuluję!
    Piękny torcik

    OdpowiedzUsuń
  37. Oczywiście z tak miłej okazji częstuję się bez wyrzutów tym pysznym torcikiem. Powodzenia i dużo, bardzo dużo udanych przepisów w dalszych latach ;]

    OdpowiedzUsuń
  38. Majko, wszystkiego najlepszego! Torcik idealnie na taka okazje pasuje :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  39. Przecudne zdjęcia, niesamowicie kuszący torcik i to z dodatkiem mojego ukochanego rabarbaru,sprawiły, że po prostu musiałam wypróbować. Muszę przyznać, że jest przepyszny, dokładnie taki jak opisałaś i zdecydowanie nie można poprzestać na kawałeczku,bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za mile slowa :) I ciesze sie ogromnie, ze torcik Ci smakowal ! :)

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  40. Ten tort już jest mój !! hehe;)

    OdpowiedzUsuń
  41. Majeczko, piekłam torcik, jest boski. Dziś u mnie na blogu, dziękuję za przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń