Gnocchi di ricotta con burro e prezzemolo.
....czyli gnocchi z ricotty z maslem i natka pietruszki. Gnocchi to rodzaj wloskich klusek, ktore przypominaja polskie kopytka. Nazwa gnocchi pochodzi od słowa "gnocco", co oznacza po prostu grudkę (kształtem kluseczki przypominają małe grudki). Podaje się je z przeróżnymi sosami, posypane parmezanem. W różnych rejonach Włoch spotyka się inne odmiany tego dania. Jedna z wersji gnocchi jest znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana jest ze szpinakiem i ricottą, zwana w Toskanii strozzapreti *. Gnocchi z dodatkiem ricotty sa przepyszne, wprost rozplywaja sie w ustach. Podsmazone na masle z dodatkiem czosnku i natki pietruszki staja sie prawdziwym rarytasem :) Goraco polecam.
Gnocchi z ricotty z maslem i natka pietruszki
Skladniki na 4 porcje:
250 g maczystych ziemniakow
sol
galka muszkatolowa
6-8 lyzek masla
70 g parmezanu (w kawalku)
400 g sera ricotta
2 srednie jajka
150 g maki + troche do podsypania
2 male peczki natki pietruszki
1 zabek czosnku
Ziemniaki obrac, umyc, gotowac przez 20 min. w osolonej wodzie. 1 lyzke masla stopic. Polowe parmezanu zetrzec na tarce. Ser ricotta wlozyc do miski, dodac starty parmezan, stopione maslo, jajka, 150 g maki i 1/2 lyzeczki soli. Ziemniaki odlac, wystudzic i przecisnac przez praske (lub dokladnie utluc), dodac do masy serowej. Wszystko dokladnie wymieszac. Przykryc miske folia spozywcza i wstawic na 30 min. do lodowki.
Drewniana deske oproszyc maka. Za pomoca dwoch lyzek nabierac niewielkie porcje ciasta, ukladac je na desce. Przykryc ponownie folia spozywcza i wstawic na 1 godz. do lodowki.
W duzym garnku zagotowac wode z sola. Z porcji ciasta za pomoca dloni (najlepiej lekko obsypywac je maka) formowac okragle gnocchi. Wrzucac je porcjami na wrzaca wode i gotowac na najmniejszym ogniu przez ok. 4 min. Kiedy wyplyna wyjmowac je lyzka cedzakowa dobrze osaczajac z wody.
W miedzyczasie natke oplukac, osuszyc, drobno posiekac. Czosnek obrac, drobno posiekac. Na duzej patelni stopic pozostale maslo, dodac czosnek, krotko podsmazyc. Wlozyc gnocchi, posypac je czescia natki, podsmazyc. Oproszyc sola i galka muszkatolowa.
Podsmazone gnocchi wylozyc na talerze. Posypac pozostala natka i pozostalym tartym parezanem. Podawac z dodatkiem zielonej salaty.
*zrodlo: Wikipedia
**zrodlo przepisu: "Lecker" 4 (2012) (z moimi zmianami)
Komentarze
Moje zawsze są ze szpinakiem i manną ale z chęcią wypróbuje ta wersje
pozdrawiam słonecznie
piekne zdjecia ;-)
Ania z Pszczółkowego Gotowania :)
Pozdrawiam pięknie :*
pozdrawiam
M.