Gnocchi di ricotta con burro e prezzemolo.



....czyli gnocchi z ricotty z maslem i natka pietruszki. Gnocchi to rodzaj wloskich klusek, ktore przypominaja polskie kopytka. Nazwa gnocchi pochodzi od słowa "gnocco", co oznacza po prostu grudkę (kształtem kluseczki przypominają małe grudki). Podaje się je z przeróżnymi sosami, posypane parmezanem. W różnych rejonach Włoch spotyka się inne odmiany tego dania. Jedna z wersji gnocchi jest znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana jest ze szpinakiem i ricottą, zwana w Toskanii strozzapreti *. Gnocchi z dodatkiem ricotty sa przepyszne, wprost rozplywaja sie w ustach. Podsmazone na masle z dodatkiem czosnku i natki pietruszki staja sie prawdziwym rarytasem :) Goraco polecam.



Gnocchi z ricotty z maslem i natka pietruszki

Skladniki na 4 porcje:
250 g maczystych ziemniakow
sol
galka muszkatolowa
6-8 lyzek masla
70 g parmezanu (w kawalku)
400 g sera ricotta
2 srednie jajka
150 g maki + troche do podsypania
2 male peczki natki pietruszki
1 zabek czosnku

Ziemniaki obrac, umyc, gotowac przez 20 min. w osolonej wodzie. 1 lyzke masla stopic. Polowe parmezanu zetrzec na tarce. Ser ricotta wlozyc do miski, dodac starty parmezan, stopione maslo, jajka, 150 g maki i 1/2 lyzeczki soli. Ziemniaki odlac, wystudzic i przecisnac przez praske (lub dokladnie utluc), dodac do masy serowej. Wszystko dokladnie wymieszac. Przykryc miske folia spozywcza i wstawic na 30 min. do lodowki.

Drewniana deske oproszyc maka. Za pomoca dwoch lyzek nabierac niewielkie porcje ciasta, ukladac je na desce. Przykryc ponownie folia spozywcza i wstawic na 1 godz. do lodowki.

W duzym garnku zagotowac wode z sola. Z porcji ciasta za pomoca dloni (najlepiej lekko obsypywac je maka) formowac okragle gnocchi. Wrzucac je porcjami na wrzaca wode i gotowac na najmniejszym ogniu przez ok. 4 min. Kiedy wyplyna wyjmowac je lyzka cedzakowa dobrze osaczajac z wody.

W miedzyczasie natke oplukac, osuszyc, drobno posiekac. Czosnek obrac, drobno posiekac. Na duzej patelni stopic pozostale maslo, dodac czosnek, krotko podsmazyc. Wlozyc gnocchi, posypac je czescia natki, podsmazyc. Oproszyc sola i galka muszkatolowa.

Podsmazone gnocchi wylozyc na talerze. Posypac pozostala natka i pozostalym tartym parezanem. Podawac z dodatkiem zielonej salaty.



*zrodlo: Wikipedia
**zrodlo przepisu: "Lecker" 4 (2012) (z moimi zmianami)

Komentarze

Wiewióra pisze…
wspaniały posiłek!
Olka pisze…
Uwielbiam gnocchi, bardzo smakowita propozycja.
iga foto pisze…
W wersji z ricotta nie jadłam.
Moje zawsze są ze szpinakiem i manną ale z chęcią wypróbuje ta wersje
pozdrawiam słonecznie
Panna Malwinna pisze…
Wyglądają obłędnie apetycznie;)
kornik pisze…
Super danie, świetne kolorki, tylko ja bez pietruszki poproszę;)
Maggie pisze…
Wspaniale i takie proste!
pieczarka mySia pisze…
o kurcza blada ;P uwielbiam gnocchi ;) szkoda, ze nie jestes moja sasiadka to bym Ci sie na obiad wprosila ;P

piekne zdjecia ;-)
Fuchsia pisze…
Prosto, ale pysznie!
Unknown pisze…
Uwielbiam gnocchi z ricottą! Koniecznie do wypróbowania.
Anonimowy pisze…
Gnocchi - moja miłość :) Wyglądają pysznie.

Ania z Pszczółkowego Gotowania :)
skoraq cooks pisze…
Nie dość, że gnocchi wyglądają cudnie to zapowiadają się na pyszności obiadowe :-)
Mad pisze…
Mmm uwielbiam "nioki", ale takich jeszcze nie próbowałam :) A na pewno są pyszne- czego nie omieszkam sprawdzić własnymi kubkami smakowymi ;) Pozdrawiam!
Majana pisze…
Cudowne gnocchi Majeczko! Czy wiesz,że chętnie bym zjadła taki obiadek? Musi rewelacyjnie pachnieć i smakować.
Pozdrawiam pięknie :*
Karmel-itka pisze…
poproszę, Majeczko, o porcję takich wspaniałych kluseczek!
eat.pray.love pisze…
takie proste, a wyglądają obłędnie! :)
Monika. L pisze…
I ja bym wsunęła takie kluseczki :) pięknie je przygotowałaś!
pozdrawiam
M.
wiosenka27 pisze…
Robiłam kiedyś podobne, pyszne były:)
White Tablecloth pisze…
Idealny obiad dla mnie! Ricotta! Pyszności.
aga pisze…
danie w sam raz dla mnie, jak ja lubie takie smaki:)
zjedz_mnie pisze…
Pyszności ! ;]
Kamila pisze…
Majka kluski są przepyszne, dziękuję za przepis :) Pozdrawiam