Curry rybne z ziemniakami i mlekiem kokosowym.
Curry rybne jest swietna alternatywa dla zwyklych filetow z ryby panierowanych w bulce i smazonych na oliwie. Pyszne, kremowe i co najwazniejsze szybkie w przygotowaniu. Z dodatkiem mleka kokosowego smakuje naprawde wysmienicie. Ostrosc mozecie regulowac sobie sami dodajac wieksza lub mniejsza ilosc papryczek chili. Mimo, ze w curry znajduja sie ziemniaki ja podaje dodatkowo kawalki bagietki do wyjedzenia pysznego sosu z dna naczynek. Ponizsza ilosc skladnikow podana jest na cztery porcje jednak u nas wystarcza zaledwie na dwie :) Goraco polecam.
Curry rybne z ziemniakami i mlekiem kokosowym
Skladniki na 4 porcje:
3 zmiazdzone zabki czosnku (dalam tylko jeden)
2 zielone papryczki chili, usuniete pestki i pokrojone w drobna kostke (dalam czerwone papryczki)
2 lyzeczki tartego swiezego imbiru
2 lyzki oliwy
1 drobno posiekana cebula
1 lyzka mielonej kurkumy
200 ml mleka kokosowego
200 ml wody
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w nieduza kostke
750 g filetow z ryby o bialym miesie (np. watlusza), pokrojonych w nieduze kawalki
2 pokrojone w nieduza kostke pomidory (dalam pomidory z puszki)
sol do smaku
posiekana kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Czosnek, papryczki chili i imbir utrzec w mozdzerzu na gladka paste.
Oliwe rozgrzac w woku lub na patelni, dodac paste, smazyc 2-3 min. Dodac posiekana cebule i kurkume, smazyc kolejne 2-3 min. mieszajac od czasu do czasu. Wlac mleko kokosowe i wode, dodac ziemniaki. Calosc zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac, ciagle mieszajac, przez 10-12 min.
Kawalki ryby posolic i razem z pomidorami dodac do curry. Calosc ponownie zagotowac, zmniejszyc ogien i gotowac 6-8 min. az ryba bedzie gotowa. Ponownie doprawic do smaku sola. Krotko przed podaniem posypac posiekana kolendra lub natka pietruszki i podawac (np. z dodatkiem bagietki).
*zrodlo: Sunil Vijayakar "200 x Curry"
Komentarze
rybnego curry jeszcze nie jadłam.
Pieke fotografie!
przepis cudny ,zapisuję i probuję:)
pozdrawiam. serdecznie.
Zgadzam sie z Toba, ze lepiej zjesc takie pyszne, kremowe curry niz profanowac rybe bulka tarta.
A smazone i panierowane ryby jadam moze dwa razy do roku, kiedy najdzie mnie ochota na fish&chips :)
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrawiam.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Kulinarna Fuzja - to tak, jak ja. A curry polecam :)) Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Usciski.
Usciski.