Ciasto francuskie i kruszonka. Prasselkuchen.
Piekna i sloneczna pogoda nie zacheca do dlugiego stania w kuchni. Lepiej spedzic dzien poza domem wygrzewajac sie w sloncu :) Lub siedzac na tarasie, popijajac kawe i pogryzajac pyszne ciastka. Najlepiej takie, ktore mozna przygotowac w blyskawicznym tempie :) Dzis zapraszam Was na takie wlasnie ciastka (karajanke) z kruszonka czyli tzw. Prasselkuchen. Prasselkuchen to ciastka wypiekane z ciasta francuskiego, posmarowane galaretka owocowa i posypane kruszonka. Bardzo popularne byly kiedys we wschodniej czesci Niemiec w Saksonii a takze na Slasku. Na ciasto mozemy tez wylozyc owoce jagodowe (ja przygotowalam czesciowo ciastka z czerwonymi porzeczkami) lub np. morele. Na koniec polewamy je lukrem. Ciastka swietnie chrupia, mozna nawet powiedziec, ze "trzeszcza" miedzy zebami podczas jedzenia :) Doskonale do popoludniowej kawy i na piknik. Goraco polecam :)
Prasselkuchen (ciastka francuskie z kruszonka)
Skladniki na 10 sztuk:
450 g mrozonego ciasta francuskiego (dalam 10 kwadratowych kawalkow)
6 lyzek galaretki jablkowej (dalam galaretke z czerwonych porzeczek)
Kruszonka:
120 g maki pszennej
70 g cukru (dalam 50 g)
70 g miekkiego masla
Lukier:
100 g cukru pudru
4 lyzki soku z limonki
Ciasto francuskie rozmrozic. Piekarnik nagrzac do temp. 225°C. Platy ciasta lekko rozwalkowac, ulozyc na natluszczonej duzej blasze, pokroic na 10 kawalkow* (ja nie kroilam ciasta poniewaz kupilam gotowe, pokrojone na kawalki). Galaretke lekko podgrzac, za pomoca pedzelka posmarowac cienko ciasto francuskie.
Z maki, cukru i masla zagniesc kruszonke, posypac nia ciasto. Wstawic blache do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min. (ja pieklam 15 min, nalezy uwazac podczas pieczenia aby sie nie przypalily). Wyjac ciastka z piekarnika, ostawic do wystygniecia.
Z cukru pudru i soku z limonki przygotowac lukier. Polac ciastka i ostawic aby lukier zastygl. Mozna podawac ew. z dodatkiem bitej smietany.
*z ciasta francuskiego mozna tez wycinac dlugie paski, na polowie smarowac je konfitura, wykladac owoce a nastepnie zlozyc na pol i dopiero posypac kruszonka i polac lukrem.
** zrodlo przepisu: "Lisa" 3 (2009)
Komentarze
Pozdrawiam
Monika
pozdrawiam!
pychotka!
ps: ja ostatnio marzyłam o serniku na spodzie z francuskiego ciasta.
Pozdrawiam cieplutko
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
bardzo lubie takie ciacho francuskie zrobione wlascie w taki sposob!
Wielkie buziaki ;*
Pozdrowienia.
pięknie wygląda, pewnie też obłędnie smakuje:)
:)
Pozdrowienia serdeczne:)
uściski Majeczko :)
M.
Pozdrawiam
Pozdrawiam cieplutko i milego dlugiego weekendu Agus zycze :)