Ciasto francuskie i kruszonka. Prasselkuchen.



Piekna i sloneczna pogoda nie zacheca do dlugiego stania w kuchni. Lepiej spedzic dzien poza domem wygrzewajac sie w sloncu :) Lub siedzac na tarasie, popijajac kawe i pogryzajac pyszne ciastka. Najlepiej takie, ktore mozna przygotowac w blyskawicznym tempie :) Dzis zapraszam Was na takie wlasnie ciastka (karajanke) z kruszonka czyli tzw. Prasselkuchen. Prasselkuchen to ciastka wypiekane z ciasta francuskiego, posmarowane galaretka owocowa i posypane kruszonka. Bardzo popularne byly kiedys we wschodniej czesci Niemiec w Saksonii a takze na Slasku. Na ciasto mozemy tez wylozyc owoce jagodowe (ja przygotowalam czesciowo ciastka z czerwonymi porzeczkami) lub np. morele. Na koniec polewamy je lukrem. Ciastka swietnie chrupia, mozna nawet powiedziec, ze "trzeszcza" miedzy zebami podczas jedzenia :) Doskonale do popoludniowej kawy i na piknik. Goraco polecam :)



Prasselkuchen (ciastka francuskie z kruszonka)

Skladniki na 10 sztuk:
450 g mrozonego ciasta francuskiego (dalam 10 kwadratowych kawalkow)
6 lyzek galaretki jablkowej (dalam galaretke z czerwonych porzeczek)

Kruszonka:
120 g maki pszennej
70 g cukru (dalam 50 g)
70 g miekkiego masla

Lukier:
100 g cukru pudru
4 lyzki soku z limonki

Ciasto francuskie rozmrozic. Piekarnik nagrzac do temp. 225°C. Platy ciasta lekko rozwalkowac, ulozyc na natluszczonej duzej blasze, pokroic na 10 kawalkow* (ja nie kroilam ciasta poniewaz kupilam gotowe, pokrojone na kawalki). Galaretke lekko podgrzac, za pomoca pedzelka posmarowac cienko ciasto francuskie.

Z maki, cukru i masla zagniesc kruszonke, posypac nia ciasto. Wstawic blache do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min. (ja pieklam 15 min, nalezy uwazac podczas pieczenia aby sie nie przypalily). Wyjac ciastka z piekarnika, ostawic do wystygniecia.

Z cukru pudru i soku z limonki przygotowac lukier. Polac ciastka i ostawic aby lukier zastygl. Mozna podawac ew. z dodatkiem bitej smietany.



*z ciasta francuskiego mozna tez wycinac dlugie paski, na polowie smarowac je konfitura, wykladac owoce a nastepnie zlozyc na pol i dopiero posypac kruszonka i polac lukrem.
** zrodlo przepisu: "Lisa" 3 (2009)

Komentarze

Panna Malwinna pisze…
Szybki i jaki smakowity pomysł. I prawdziwa rozpusta dla zmysłów, kruszonka i jeszcze lukier do tego , mniam;)
ekstra, rewelacja - taki błyskawiczny ratunek dla nagłych gości, lub na nagłą zachciewajkę. Zapisuję jako konieczne do skopiowania.
Pozdrawiam
Monika
Izaa pisze…
woow rewelacyjnie wyglądają ;)))
Aga pisze…
Podoba mi się ten pomysł! Wygląda pysznie:)
kass pisze…
Ale pyszności! uwielbiam i ciasto francuskie i kruszonke, na pewno smakuje bosko:)
pozdrawiam!
Wiewióra pisze…
nie przepadam za francuskim ciastem ale takie ciacho pożarłabym natychmiast!!!
kabamaiga pisze…
Genialny pomysł. Zero pracy, maksimum smaku.
Maggie pisze…
Takie to proste, a na pewno pyszne!
MP pisze…
Wyglądają smakowicie:)
ulala..
pychotka!
ps: ja ostatnio marzyłam o serniku na spodzie z francuskiego ciasta.
Pozdrawiam cieplutko
Unknown pisze…
Nie znałam tych ciastek, a to taki fajny i prosty pomysł. Zapamiętuję!
buruuberii pisze…
Majcia, obled dobroci w tych ciastkach, ale tak sobei mysle, ze jednak drozdzowe+kruszonka to jest "ten" smak, co nei znaczy ze bym Twoich kwadratow nie sprobowala :)) z checia!
Unknown pisze…
Cudowny przepis! Ciastka wyglądają obłędnie!

Z serdecznymi pozdrowieniami,
Edith
ANNA pisze…
Szybkie, proste a jaki efekt!
pieczarka mySia pisze…
Wow! Wow! Wielkie wow! Cudowne zdjecia Kochana ;*
bardzo lubie takie ciacho francuskie zrobione wlascie w taki sposob!

Wielkie buziaki ;*
Wygląda pięknie! Pysznie, szybko, czego chcieć więcej;)
justka2712 pisze…
Robię je często, bo są szybkie i pyszne ;) I rzeczywiście trzeszczą w zębach :)
atina pisze…
rewelacja! nie ma to jak szybkie jedzonko! A powiedz o jaką to galaretkę chodzi ... taka normalną co to sie robi z torebki?
majka pisze…
Nie, nie z torebki. Chodzi o taka, ktora mozna kupic w sloiczkach juz gotowa (u nas stoi w sklepie na polce razem z dzemami i konfiturami). Zamiast galaretki mozesz uzyc dowolnej konfitury albo po prostu posmarowac ciasto zoltkiem :)

Pozdrowienia.
Kasia pisze…
masz rację Majko, w tak upalne dni nie chce się wręcz stać w równie gorącej kuchni. Dlatego u nas ostatnio królują lody... ciastka też są świetnym pomysłem na szybki słodki podwieczorek :) fajnie, że Atina zapytała o galaretkę, ponieważ też się zastanawiałam o jaką dokładnie chodzi. A może kupię jakieś gotowe ciasto francuskie hm pozdrawiam Cię serdecznie :)
kornik pisze…
ooo, ale pyszności!
pięknie wygląda, pewnie też obłędnie smakuje:)
Samantha pisze…
Przepyszne ciasteczka !
Majana pisze…
Świetne są te ciastka! Pięknie wyglądają, są pyszne i nie ma z nimi dużo pracy, czego tu chcieć więcej?
:)
Pozdrowienia serdeczne:)
Dusia pisze…
ale fajny przepis
Kasia pisze…
Za mną ostatnio chodzą ciasta z owocami... i to tak, że już trzeci dzień z rzędu jem jabłecznik, a mam ochotę jeszcze na takie z rabarbarem, a teraz też z porzeczką... ;))
Monika. L pisze…
Pięknie wyglądają, przepięknie! Dobrze, że już późno bo chyba bym francuskie z zamrażalnika wydobyła ;)
uściski Majeczko :)
M.
Usagi pisze…
Uwielbiam ciasto francuskie, tyle rzeczy można z niego zrobić. Ten pomysł z galaretką - super, nie trzeba walczyć z owocami, a wygląda kolorowo. Cudne zdjęcia, jak zwykle.
Pozdrawiam
Gosia pisze…
mniam .....przepysznie wygladaja.....u mnie na ten weekend tez kruszonkowo bedzie :) juz sie ciesze :)

Pozdrawiam cieplutko i milego dlugiego weekendu Agus zycze :)
piegusek1976 pisze…
oo i u mnie porzeczkowo i kruszonkowo:)
Szarlotek pisze…
Dziewczyno torturujesz... ale tak pysznie :) Skradłabym kilka....
aga pisze…
super!!! takie ciastka to chetnie bym sobie pochrupala:)
atina pisze…
Dzięki :)
skoraq cooks pisze…
Uwielbiam takie szybkie dania. Człowiek się nie namęczy, słońcem nacieszy a przy okazji ma pyszną domową słodką wyżerkę :-)
NaszaKuchnia.pl pisze…
wyglądają pysznie :) Będę musiała je zrobić :))
agnieszka pisze…
Maju wyglądają bardzo apetycznie ;) Ja jeszcze nie spotkałam ciasta od razu pokrojonego na kwadraty, ale zawsze używam do krojenia koła do pizzy ;) Idealnie się do tego nadaje :) Ściskam!
Kulinarna Fuzja pisze…
Aż mi ślinka napłynęła:p Ciasto francuskie z kruszonką brzmi idealnie na taki letni deser :)
Unknown pisze…
uwielbiam ciasto francuskie, a w takiej wersji to już w ogóle!
Mariola Łyczak pisze…
Bardzo lubię ciasto francuskie a że jest kaloryczne kupiłam takie(linessa w Lidl)i spróbuję je z tą kruszonką.
Anonimowy pisze…
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Anonimowy pisze…
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Anonimowy pisze…
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Anonimowy pisze…
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.