Smazony arbuz. Z greckim jogurtem i karmelizowanymi orzechami wloskimi.
Dziwnym zbiegiem okolicznosci to juz drugi przepis na moim blogu pochodzacy z kuchni greckiej :) Po placuszkach z cukinii przyszedl czas na deser ze smazonego arbuza, z dodatkiem jogurtu greckiego i orzechow w karmelu. Przepis pochodzi z ksiazki Gordona Ramsay'a "Kuchnie swiata" (dzial Kuchnia grecka). Gordon Ramsay napisal: "Slodkie i soczyste arbuzy sa uwielbiane przez Grekow. Kiedy pod koniec sierpnia przychodzi sezon na arbuzy, czesto podaje sie je na sniadanie, z serem feta i oliwkami w salatkach i oczywiscie jako deser. Lubie smazyc plastry arbuza, by wydobyc naturalna slodycz i podawac jako kuszacy deser z karmelizowanymi w miodzie orzechami wloskimi oraz gestym jogurtem".
Musze przyznac, ze smazenie arbuza wydalo mi sie troche ekscentrycznym pomyslem :) Arbuza na cieplo jeszcze nigdy nie jadlam, nie lubie nawet arbuza o temperturze pokojowej, najlepiej smakuje mi schlodzony. Postanowilam sprobowac i... uwierzcie, ten deser jest naprawde przepyszny! Cukier puder, ktorym oproszamy arbuza przed smazeniem, rozpuszcza sie i razem z sokiem, ktory pusci arbuz tworzy lekko slodki sos. Do tego orzechy w miodowym karmelu i galka schlodzonego, gestego jogurtu greckiego...pycha. Polecam :)
Smazony arbuz z jogurtem i karmelizowanymi orzechami wloskimi
Skladniki na 4 porcje:
1 maly lub 1/2 sredniej wielkosci arbuza
odrobina oliwy z oliwek
cukier puder, do oproszenia
400-500 g jogurtu greckiego
Karmelizowane orzechy:
15 g masla
65 g plynnego miodu
100 g orzechow wloskich
Aby przygotowac karmelizowane orzechy wloskie, wyloz blache papierem pergaminowym. Do malego rondla wloz maslo i miod. Wstaw na sredni ogien i podgrzewaj 2-3 min., az maslo sie roztopi. Teraz wrzuc orzechy i dokladnie wymieszaj. Podgrzewaj przez nastepna minute lub dwie, az plyn zacznie bulgotac i nabierze zlotobrazowego koloru. Ostroznie przeloz orzechy pokryte slodka masa na blache i odstaw do zastygniecia na 1-2 godz. (nie spodziewaj sie, ze karmelizowane orzechy beda tak kruche jak pralinki. Karmelizacja sprawi, ze beda bardziej miekkie). Wystudzone orzechy w slodkiej masie polam na kawalki i przechowuj w pojemniku prozniowym.
Tuz przed podaniem, pokroj arbuza na trojkatne lub kwadratowe plastry grubosci 3-4 cm. Na patelni z grubym dnem rozgrzej na duzym ogniu odrobine oliwy. Arbuza trzeba bedzie smazyc w turach. Kazdy plaster orpsz z dwoch stron cukrem pudrem, a nastepnie smaz przez 1-11/2 min. z kazdej strony i przeloz na cieply talerz.
Na talerzach uloz po jednym plastrze usmazonego arbuza. Na wierzch naloz duza galke jogurtu, posyp karmelizowanymi orzechami. Od razu podawaj.
Komentarze
Hiszpanie grillują arbuz i robią potem carpaccio na deser,więc dla mnie nie jest to nowość.
Ale Twoją wersję bardzo chętnie bym spróbowała.
Miłego dnia!
Jadłam niedawno grillowanego arbuza, ten z patelni jeszcze przede mną:)
Pozdrawiam cieplutko!
;-)
Pozdrawiam serdecznie!
dla mnie szał ;]
Pozdrawiam!
U Ciebie także ślicznie się prezentuje.
Zdjęcia wprost do schrupania! :)
:)