Pyszna w swojej prostocie. Zupa krem z pomidorow z bazylia.
Bardzo lubie pomidorowe zupy. Znajduja sie one w trojce moich ulubionych zup (zaraz po botwince i zupie szczawiowej:)) Przewaznie robilam zwykla pomidorowke, zabielana smietana, ktora podawalam z ryzem lub makaronem. Kiedys w jednej z ksiazek znalazlam przepis na strasznie prosta w przygotowaniu zupe krem z pomidorow. Dlugo zastanawialam sie czy umiescic go na blogu. Jednak smak tej zupy tak mnie zachwycil, ze postanowilam podzielic sie z Wami przepisem. Zupa jest pyszna, kremowa, pachnaca pomidorami i bazylia. Robilam ja juz wiele razy i za kazdym razem jestem zachwycona jej smakiem. Polecam :)
Wazne jest aby do zupy uzyc bardzo dojrzale pomidory (nie powinny byc wodniste). Ja przewaznie uzywam pomidory z puszki. Dla podkrecenia smaku warto dodac do zupy papryczke chili. Ja dodaje pol i to wg mnie w zupelnosci wystarcza aby nadac zupie ostrosci (nie jest jej zbyt wiele). Jednak jesli ktos lubi moze oczywiscie dodac cala :) Smietane kremowke przed dodaniem do zupy mozna lekko ubic za pomoca miksera lub trzepaczki. Ja polewam goraca zupe zimna smietana, prosto z kubeczka. Na koniec posypuje calymi listkami bazylii. Do tego swieza bagietka i pyszny obiad gotowy :)
Zupa krem z pomidorow z bazylia
Skladniki na 4 porcje:
1 kg dojrzalych pomidorow (lub 800 g pomidorow z puszki)
1 lodyga selera naciowego (nie dalam)
1 mala marchewka
1 cebula
1 zabek czosnku
1 mala czerwona papryczka chili (ja dalam pol)
3 lyzki oliwy
50 ml bialego wina (lub bulionu warzywnego)
400 ml bulionu warzywnego
sol
pieprz
2-3 szczypty cukru
4 galazki bazylii
100 g smietany kremowki
Pomidory umyc, pokroic na kawalki, wyciac trzepienie (sok, ktory wyciekl z pomidorow podczas krojenia zachowac).
Seler naciowy umyc, marchewke, cebule i czosnek obrac, wszystko drobno pokroic. Papryczke chili umyc, przekroic na pol, usunac pestki, rowniez drobno pokroic.
Rozgrzac oliwe w garnku. Wrzucic cebule, czosnek i chili, podsmazyc. Nastepnie dodac marchewke i seler naciowy, smazyc mieszajac na srednim ogniu przez 2-3 min. Zalac winem (lub bulionem) i dusic warzywa do momentu az cale wino wyparuje.
Do podduszonych warzyw dodac pomidory z sokiem (lub pomidory z puszki), wlac bulion. Doprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem. Gotowac bez przykrycia przez 30 min. na malym ogniu.
Gotowa zupe zmiksowac za pomoca blendera (ew. przetrzec przez sitko). Bazylie umyc, osuszyc, oderwac listki od galazek (mozna je zostawic cale lub pociac w paski).
Gotowa zupe wylac na talerze. Kazda porcje ozdobic kleksem smietany i udekorowac bazylia. Podawac ze swieza bagietka.
*zrodlo przepisu: ksiazka "Vegetarisch. Das goldene von GU"
Komentarze
Pozdrawiam Cię:)
Usciski :)
Aż zazdroszczę, zjadłabym takiej zupy:)
Ściskam Cię:*
Ale nas uprzedzilas :) dzis u nas tez zupa pomidorowa ale nieco inna... pewnie przepis tez znajdzie sie na blogu niebawem :)
Twoja nalezy do naszych ulubionych a jest taka prosta... kilka minut i gotowa!!!
I pięknie musi pachnieć... mniam
Pozdrawiam! :)
Pozdrawiam cieplo.