Kurczak Maryland pieczony w brytfance.
Miniony weekend byl jednym z ladniejszych tego lata. Cieplo i pieknie swiecace slonce wprost zapraszaly do spacerow i rowerowych wycieczek. W tym wlasnie miejscu powinnam napisac, ze wybralismy sie na takowa wycieczke jednak plany pokrzyzowalo nam paskudne przeziebienie :( Maly co i rusz przynosi jakies nowe bakterie i wirusy z przedszkola (tak, juz jest w przedszkolu!) i po kolei chorujemy. Najpierw Maly, potem ja a teraz moj M. Nie musze chyba pisac jak "wspaniale" jest byc przeziebionym latem... A lekarz pocieszyl nas mowiac, ze mozemy chorowac do dziesieciu razy w roku! I wszystko to przez przedszkole... Caly weekend spedzilismy wiec w domu, ewentualnie troche na tarasie, faszerujac sie lekami. Zeby umilic nam troche ten czas przygotowalam pyszny obiad (cale szczescie, ze nasz zmysl smaku funkcjonuje jeszcze dobrze:)) Przepis znalazlam w ksiazce Jamiego Olivera "Moje obiady". Piersi kurczaka faszerowane bananami, zawijane w boczek i ulozone na kolderce z kukurydzy i fasolki (koniecznie uzyjcie do tego dania swiezej fasoli, jest o wiele lepsza w smaku niz konserwowa). Wszystko zalane smietana kremowka i bialym winem a nastepnie zapieczone (ja dalam zbyt duzo wina dlatego powstalo mi wiecej sosu ale to zupelnie nam nie przeszkadzalo). Wspaniala krzyzowka smakow i aromatow. Delikatne piersi kurczaka, slodkie banany, chrupiacy slony boczek, slodka i pyszna kukurydza... Po prostu pycha! Polecam :)
Kurczak Maryland pieczony w brytfance
Skladniki na 4 porcje:
4 piersi kurczaka, bez skory
4 kolby swiezej kukurydzy
puszka (410 g) fasolki cannellini lub jas, osaczonej
2 banany, obrane
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
1 duz kieliszek bialego wina
300 ml smietany kremowki
55 g masla
12 plasterkow wedzongo boczku lub pancetty
garsc swiezo oberwanych listkow miety
Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C i znajdz brytfanke takiej wielkosci, zeby mozna w niej bylo ulozyc piersi kurczaka ciasno obok siebie. Aby oddzielic nasionka kukurydzy, pociagnij nozem wzdluz kolby. Kiedy juz to zrobisz, wloz kukurydze do brytfanki a kolby wyrzuc. Zgniec na papke widelcem (albo palcami) polowe cannellini lub jasia i dodaj do kukurydzy razem z pozostalymi calymi ziarnami fasoli.
Wyloz piersi kurczaka na deske do krojenia. Na pewno zauwazysz, ze w kazdej z nich znajduje sie maly, dajacy sie oddzielic od reszty plat miesa. Jesli go odchylisz i natniesz lekko nozem, powstanie kieszonka. Zrob kieszonki we wszystkich czterech piersiach, wcisnij w kazda z nich polowke banana i przykryj nacietym platem miesa. Calosc przypraw sola i swiezo mielonym czarnym pieprzem.
Odwroc filety na druga strone i ostroznie uloz je na kukurydzy z fasola. Dodaj wino i smietane kremowke, maslo podziel na male grudki i rozrzuc po wierzchu. Przykryj piersi plastrami boczku lub pancetty i zapiekaj w piekarniku przez 35-40 min. az boczek stanie sie chrupiacy. Podczas pieczenia kurczak i kukurydza przejda smakiem wedzonego boczku i delikatnym aromatem bananow. Sprobij i - jesli bedzie taka potrzeba - jeszcze raz dopraw. Danie podawaj na stol w brytfance udekorowane listkami miety.
Komentarze
Usciski Majeczko :)
Kurczak wygląda apetycznie i chyba niedługo go spróbuję. Dodam do swoich obiadowych planów na ten tydzień :)
Jeśli Ty w chorobie robisz takie piękności, to... czapka z głowy:)
Piękne, a składniki brzmią smakowicie:)
Zdrowia!
Wracajcie wszyscy do zdrowia!
Niestety nie wzięliśmy śmietany kremówki i to był błąd, bo sos uciekł na spód i potrawa nie wyglądała tak obłędnie jak u Ciebie:)- więc w tym przypadku nie ma co oszczędzać na kaloriach.
Polecamy fasolę moczoną przez noc wraz z kminkiem:)
kazia
Natalia