Sama slodycz. Blondie z biala czekolada, malinami i orzechami.
Od dluzszego juz czasu mialam wielka ochote upiec blondie. W brownie zakochalam sie od pierszego kesa wiec bylam bardzo ciekawa, jak smakuje jego "blond" odmiana. Zdecydowalam sie na blondie z biala czekolada, malinami i orzechami (w przepisie byly orzechy macadamia, ja dalam wloskie). Biala czekolada swietnie komponuje sie z kwasnymi malinami i chrupiacymi orzechami. Mmmm...bylo pyszne. I dosyc slodkie (jesli nie lubicie ekstremalnej slodyczy proponuje nie probowac blondie na cieplo i zrezygnowac z czekoladowych groszkow:) Musze ze wstydem przyznac, ze sama zjadlam prawie pol balszki ciasta popijajac gorzka kawa (cale szczescie, ze blaszka jest dosyc mala:) Polecam.
Blondie z biala czekolada, malinami i orzechami
Skladniki na 18 sztuk:
125 g masla
200 g bialej czekolady
165 g cukru
2 lekko rozmacone jajka
185 g maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
100 g groszkow z bialej czekolady (lub bialej posiekanej czekolady)
75 g orzechow macadamia, posiekanych (ja dalam orzechy wloskie)
150 g malin (swiezych lub mrozonych)
1 lyzka cukru pudru
Piekarnik rozgrzac do 180°C. Forme o wymiarach 20x30 cm (u mnie 20x20 cm) wysmarowac maslem, wylozyc papierem do pieczenia. Maslo stopic na parze razem z biala czekolada, lekko przestudzic.
Nastepnie dodac cukier, jajka, przesiana make, proszek do pieczenia, czekoladowe groszki (lub posiekana biala czekolade) i orzechy, wymieszac. Na koncu dodac maliny (mrozonych nie rozmrazac), delikatnie wymieszac calosc.
Wylozyc mase do przygotowanej formy. Wstawic ciasto do piekarnika, piec przez 40 min. Upieczone blondie wystudzic w formie a nastepnie pokroic na 9 kwadratowych kawalkow lub 18 trojkatow. Przed podaniem oproszyc cukrem pudrem.
* zrodlo przepisu: ksiazka "Muffins & Kekse"
Komentarze
a jakie jest piękne u ciebie , ojej
takie pokuszne.
Pozdrawiam! :)
Choc wole czekoladę ciemna to takiemu blondie bym nie odmówiła.
Pyszotka MajeczkO!:)
Z takiego blondie to już nawet bym wyjadła wszystkie pesteczki - coś tak czuję.:)