Ryba z pieczarkami i ziemniaczano-pietruszkowym puree.
Dzis zapraszam Was na pyszna rybke z pieczarkami, boczkiem i ziemniaczano-pietruszkowym puree. Do tego dania uzylam ryby o nazwie Seelachs czyli losos morski, nazywany tez czarniakiem. Ryba ta nalezy do rodziny dorszowatych. Swoja nazwe zawdziecza czarnemu jak smola grzbietowi. Niektore zrodla twierdza, iz nazwa "losos morski" ma bezposredni zwiazek z przetwarzaniem miesa czarniaka na namiastke lososia. Inne podaja z kolei, ze ta bardziej "elegancka" nazwa miala na celu zwiekszenie popytu na te rybe. Czarniak posiada perlowo-szare, delikatne mieso, ktore podczas obrobki cieplnej staje sie biale. W przeciwienstwa do miesa innych przedstawicieli rodziny dorszowatych, cieszy podniebienie bardzo wyrazistym, pikantnym smakiem. Nadaje sie do duszenia, smazenia i pieczenia*
Dlaczego tak duzo pisze o lososiu morskim? Poniewaz jest tego wart :) Dawno nie jadlam tak dobrej ryby. Byla mieciutka, soczysta i delikatna (oczywiscie mozecie do tego dania uzyc swojej ulubionej ryby). Ziemniaczane puree mialo lekko slodki smak dzieki dodatkowi korzenia pietruszki. Ryba, boczek, pieczarki i puree swietnie sie ze soba komponowaly. Cale danie bylo mega pyszne. Polecam :)
Ryba z pieczarkami i ziemniaczano-pietruszkowym puree
Skladniki na 4 porcje:
4 filety rybne, np. lososia morskiego (kazdy po 150 g)
75 g wedzonego boczku
400 g pieczarek (ja uzylam brazowych)
1 peczek natki pietruszki
2 lyzki maki pszennej
2 lyzki oliwy
pieprz
Puree:
500 g ziemniakow
750 g korzenia pietruszki
50 g miekkiego masla
sol
galka muszkatolowa
Ziemniaki i korzen pietruszki obrac, umyc, pokroic na kawalki. Gotowac w osolonej wodzie, pod przykryciem, przez 20-25 min.
Boczek pokroic w nieduza kostke. Grzyby oczyscic, ewentualnie umyc, pokroic w plasterki. Natke oplukac, osuszyc a nastepnie posiekac. Rybe oplukac, osuszyc papierowym recznikiem, oproszyc sola i pieprzem. Obtoczyc w mace, nadmiar maki strzasnac. Smazyc rybe na rozgrzanej olwie przez 3-4 min. z kazdej strony.
W miedzyczasie na drugiej patelni podsmazyc na chrupiaco boczek, zdjac z patelni. Wrzucic pokrojone pieczarki, podsmazyc je na wytopionym z boczku tluszczu. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Wrzucic boczek z powrotem na patelnie, dodac posiekana natke, wymieszac z pieczarkami.
Ugotowane ziemniaki i pietruszke osaczyc, odparowac. Dodac maslo, utluc na puree. Przyprawic do smaku sola i galka muszkatolowa.
Podsmazona rybe podawac z puree i schlodzonym bialym winem. Przed podaniem danie posypac natka.
* zrodlo: internet
** zrodlo: czasopismo "Kochen & Genießen" 10 (2009)
Komentarze
Usciski na poniedzialek i caly tydzien :)
Miłego poniedziałku!
Pozdrawiam! :)
Pozdrowionka (www.przysmakiewy.pl)
Pychota!:)
Ja mam tylko mały problem z boczkiem - bo swego czasu zrobiłam makaron z groszkiem i boczkiem wg Jamiego i od tego czasu - trzymam się z daleka od boczku. Ale może warto się w końcu przełamać...?