Melanzane alla parmigiana.
Melanzane alla parmigiana to klasyczna potrawa z polnocnych Wloch. Ukladajac na przemian warstwy baklazana, parmezanu i pomidorow, a nastepnie zapiekajac calosc otrzymujemy absolutnie przepyszne danie warzywne. Przepis pochodzi z ksiazki "Wloska wyprawa Jamiego" Jamiego Olivera. Jamie radzi aby podpiekac plastry baklazana na grillu lub patelni grillowej (dzieki temu nie nasiakna tluszczem i nabiora bardziej kremowej konsystencji). Pasuje idealnie do wszelkiego rodzaju pieczonych mies i ryb, idealna zarowno na cieplo jak i na zimno (sprawdzilam!) Ja podalam te cudowna zapiekanke z kawalkami bagietki, ktora z przyjemnoscia moczylismy w przepysznym pomidorowym sosie. Do calosci dolozylam rowniez pokrojona w plasterki i podsmazona na grillu cukinie. Nauczona doswiadczeniem pieklam zapiekanke dwa razy dluzej niz zaleca przepis. Baklazany byly fantastycznie miekkie i wprost rozplywaly sie w ustach. Doskonale danie na pierwszy dzien wiosny :)) Goraco polecam :)
Melanzane alla parmigiana
Skladniki na 6 porcji:
3 duze, jedrne baklazany
oliwa
1 cebula, obrana i drobno posiekana
1/2 glowki mlodego czosnku lub 1 zabek czosnku, obrany i pokrojony na cienkie plasterki
1 czubata lyzeczka suszonego oregano
2 puszki po 400 g podluznych pomidorow (lub 1 kg swiezych, dojrzalych pomidorow)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
ocet winny
1 duza garsc swiezej bazylii
4 duze garscie swiezo startego parmezanu
2 garscie bulki tartej
kilka listkow swiezego oregano, posiekanych
dowolnie: 1 kulka (150 g) mozzarelli
Po odcieciu ogonkow pokroj baklazany na plasterki grubosci 1 cm i odloz. Rozgrzej bardzo mocno grill lub patelnie do grillowania.
Rownoczesnie wlej kilka lyzek oliwy na duza patelnie i postaw ja na srednim ogniu. Wrzuc cebule, czosnek, oregano i smaz przez 10 min., az cebula bedzie miekka a czosnek lekko sie przyrumieni. Jezeli uzywasz pomidorow z puszki rozgniec je, a jezeli swiezych, natnij je na krzyz i wloz do wrzatku na 40 sekund. Zahartuj je w zimnej wodzie, obierz ze skorki, wybierz nasiona i pokroj miazsz. Dodac miazsz pomidorow lub pomidory z puszki do cebuli, czosnku i oregano. Dobrze wymieszaj, a nastepnie przykryj patelnie i dus warzywa na malym ogniu przez 15 min.
W tym czasie partiami opiekaj na ruszcie plasterki baklazanow z obu stron i odkladaj na talerz. Starannie przypraw sos pomidorowy sola, pieprzem oraz niewielka iloscia octu winnego i dodaj bazylie. Mozesz pozostawic sos z kawalkami pomidorow lub zmiksowac go.
Do naczynia zaroodpornego o wymiarach 25x12-15 cm wlej cienka warstwe sosu pomidorowego, posyp niewielka iloscia parmezanu, przykryj plasterkami baklazana. Powtarzaj do wyczerpania skladnikow. Polej wierzch resztka sosu i posyp solidna porcja parmezanu.
Wymieszaj bulke tarta z oliwa oraz niewielka iloscia swiezego, posiekanego oregano i posyp ta mieszanina wierzch zapiekanki. Mozesz takze posypac zapiekanke kawalkami mozzarelli.
Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj przez 30 min. w temp. 190°C (ja pieklam dwa razy dluzej). Na wierzchu zapiekanki powinna sie utworzyc chrupka, rumiana skorupka.
Najlepiej podawac danie od razu, ale mozna takze jesc je na zimno. W ten sam sposob mozna przyrzadzic cukinie lub koper wloski. Beda rownie wysmienite.
Komentarze
ps. UDAŁO MI SIĘ!! Dostać Ras el hanout ;) Nie mogę się doczekać, kiedy znowu zrobię kieszonki!!
Całuję ;*
pokochałam bakłażany po zeszłorocznej wizycie na Sycylii u mojej przyjaciółki i zjedzeniu pizzy z nimi. była przepyszna. więc teraz gdzie tylko się da staram się próbować innych dań z bakłażanem.
Twoje też bym zjadła, a co!:)
Nawet bardziej niż cukinię :)
A wiosna już nadchodzi, zbliża się już prawie... :D
Usciski :*
Pozdrowienia prawie wiosenne!
Pychotkowe zdjęcia Majeczko:)
Maju...jakie zdjęcia!
Pozdrawiam ciepło
M.
pozdrawiam :)
taka zapiekanka - jak dla mnie rewelacja!
Uściski!
Usciski Majeczko :)
Jednocześnie jest to danie bardzo trudne do sfotografowania... Tobie jednak udało się ująć je bardzo apetycznie :) Pzdr Aniado
Pozdrawiam!:)