Melanzane alla parmigiana.



Melanzane alla parmigiana to klasyczna potrawa z polnocnych Wloch. Ukladajac na przemian warstwy baklazana, parmezanu i pomidorow, a nastepnie zapiekajac calosc otrzymujemy absolutnie przepyszne danie warzywne. Przepis pochodzi z ksiazki "Wloska wyprawa Jamiego" Jamiego Olivera. Jamie radzi aby podpiekac plastry baklazana na grillu lub patelni grillowej (dzieki temu nie nasiakna tluszczem i nabiora bardziej kremowej konsystencji). Pasuje idealnie do wszelkiego rodzaju pieczonych mies i ryb, idealna zarowno na cieplo jak i na zimno (sprawdzilam!) Ja podalam te cudowna zapiekanke z kawalkami bagietki, ktora z przyjemnoscia moczylismy w przepysznym pomidorowym sosie. Do calosci dolozylam rowniez pokrojona w plasterki i podsmazona na grillu cukinie. Nauczona doswiadczeniem pieklam zapiekanke dwa razy dluzej niz zaleca przepis. Baklazany byly fantastycznie miekkie i wprost rozplywaly sie w ustach. Doskonale danie na pierwszy dzien wiosny :)) Goraco polecam :)



Melanzane alla parmigiana

Skladniki na 6 porcji:
3 duze, jedrne baklazany
oliwa
1 cebula, obrana i drobno posiekana
1/2 glowki mlodego czosnku lub 1 zabek czosnku, obrany i pokrojony na cienkie plasterki
1 czubata lyzeczka suszonego oregano
2 puszki po 400 g podluznych pomidorow (lub 1 kg swiezych, dojrzalych pomidorow)
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
ocet winny
1 duza garsc swiezej bazylii
4 duze garscie swiezo startego parmezanu
2 garscie bulki tartej
kilka listkow swiezego oregano, posiekanych
dowolnie: 1 kulka (150 g) mozzarelli

Po odcieciu ogonkow pokroj baklazany na plasterki grubosci 1 cm i odloz. Rozgrzej bardzo mocno grill lub patelnie do grillowania.

Rownoczesnie wlej kilka lyzek oliwy na duza patelnie i postaw ja na srednim ogniu. Wrzuc cebule, czosnek, oregano i smaz przez 10 min., az cebula bedzie miekka a czosnek lekko sie przyrumieni. Jezeli uzywasz pomidorow z puszki rozgniec je, a jezeli swiezych, natnij je na krzyz i wloz do wrzatku na 40 sekund. Zahartuj je w zimnej wodzie, obierz ze skorki, wybierz nasiona i pokroj miazsz. Dodac miazsz pomidorow lub pomidory z puszki do cebuli, czosnku i oregano. Dobrze wymieszaj, a nastepnie przykryj patelnie i dus warzywa na malym ogniu przez 15 min.

W tym czasie partiami opiekaj na ruszcie plasterki baklazanow z obu stron i odkladaj na talerz. Starannie przypraw sos pomidorowy sola, pieprzem oraz niewielka iloscia octu winnego i dodaj bazylie. Mozesz pozostawic sos z kawalkami pomidorow lub zmiksowac go.

Do naczynia zaroodpornego o wymiarach 25x12-15 cm wlej cienka warstwe sosu pomidorowego, posyp niewielka iloscia parmezanu, przykryj plasterkami baklazana. Powtarzaj do wyczerpania skladnikow. Polej wierzch resztka sosu i posyp solidna porcja parmezanu.

Wymieszaj bulke tarta z oliwa oraz niewielka iloscia swiezego, posiekanego oregano i posyp ta mieszanina wierzch zapiekanki. Mozesz takze posypac zapiekanke kawalkami mozzarelli.

Wstaw naczynie do piekarnika i zapiekaj przez 30 min. w temp. 190°C (ja pieklam dwa razy dluzej). Na wierzchu zapiekanki powinna sie utworzyc chrupka, rumiana skorupka.

Najlepiej podawac danie od razu, ale mozna takze jesc je na zimno. W ten sam sposob mozna przyrzadzic cukinie lub koper wloski. Beda rownie wysmienite.

Komentarze

wrotka_online pisze…
Bardzo smakowita zapiekanka. Ze wstydem musze sie przyznac, ze nie posiadam w swojej biblioteczce tej ksiazki, a widze, ze to wielki blad.
agnieszka pisze…
Maju! To zdecydowanie danie pasujące na pierwszy dzień wiosny! U mnie niestety dalej dieta, ale jak skończę, na pewno przygotuję sobie różne pyszności :) A Włoską wyprawę J. dostałam (po raz kolejny) w prezencie po wyjściu ze szpitala ;D Została wymieniona na nową Nigelle, chociaż tak lubię Jamiego, że nawet z powtórką ciężko było mi się rozstać ;)

ps. UDAŁO MI SIĘ!! Dostać Ras el hanout ;) Nie mogę się doczekać, kiedy znowu zrobię kieszonki!!

Całuję ;*
Anonimowy pisze…
Ale się głodna zrobiłam, patrząc na te pyszności :)
Piegowata pisze…
Bardzo lubie takie zapiekanki warzywne. Mniam!
Grażyna pisze…
Wspaniaął zapiekanka :)due
Grażyna pisze…
O kurcze.. przepraszam za błędy bo coś mi się w język w komputerze przestawił i wyszły bzdury :/
italia od kuchni pisze…
Uwielbiam!! To jest danie kuchni sycylijskiej ;)
kornik pisze…
O tak! pyszności!
pokochałam bakłażany po zeszłorocznej wizycie na Sycylii u mojej przyjaciółki i zjedzeniu pizzy z nimi. była przepyszna. więc teraz gdzie tylko się da staram się próbować innych dań z bakłażanem.
Twoje też bym zjadła, a co!:)
Ewelina Majdak pisze…
Uwielbiam bakłażany!!
Nawet bardziej niż cukinię :)
A wiosna już nadchodzi, zbliża się już prawie... :D

Usciski :*
wiosenka27 pisze…
Ja z kolei wolę cukinię ale to danie wygląda tak wspaniale , że chętnie bym spróbowała:)
Amber pisze…
Majko,piękna Ci wyszła! Ja też bardzo lubię Jamie'go po włosku.
Pozdrowienia prawie wiosenne!
Anonimowy pisze…
Wyglądają po prostu obłędnie! Takie dania, to ja naprawdę uwielbiam...
judik1119 pisze…
Włoska uczta:) Wygląda smakowicie:)
żenia pisze…
Moja ulubiona potrawa z bakażana, przepyszna, aromtyczna i pachnąca słoneczną Italią:)
Hania-Kasia pisze…
Wygląda pysznie! Uwielbiam wszelkie dania z bakłażanem.
aga pisze…
mmm... co za smakowite danie:) baklazany, pomidory... mniam:)
Mihrunnisa pisze…
Bakłażany i cukinie uwielbiam więc i Twoja zapiekana by mi smakowała ale podejżewam że już jej nie ma :-).
Kubełek Smakowy pisze…
Panie Bakłażanie... Nadchodzę. Tym razem Ci się (nie) upiecze.
Majana pisze…
Uwielbiam to danie! Po prostu UWIELBIAM !:)))
Pychotkowe zdjęcia Majeczko:)
Monika. L pisze…
Koniecznie muszę zrobić! Pięknie wygląda, szalenie apetyczne!

Maju...jakie zdjęcia!
Pozdrawiam ciepło
M.
kabamaiga pisze…
Musi cudnie smakować.
Wiewióra pisze…
To musi być fenomenalne!!!
Marta pisze…
Majka, ja tak uwielbiam bakłażana a tu na noc takie specjały! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu bo bakłażany z pomidorami pożeram w każdej ilości.
pozdrawiam :)
atina pisze…
Cudownie sie zapowiada:) To ja tylko na sezon poczekam i sobie takie danie przygotuje:) Pozdrawiam!
Monica pisze…
Wszystko to co kocham! Kocham włoską kuchnię! Wspaniałe danie Maju :)
Kasia pisze…
Spróbuję na pewno :)) Też mam tą książkę. I znalazłam wczoraj boski sernik Jamiego! Zakochałam się <3 Oczywiście niedługo robię. Uściski!
Tilianara pisze…
Mmmm, jak ja bym zjadła teraz takiej ciepłej zapiekanki mmmm :)
Bosko!!!!!! Ślinka cienkie,mmmm:)
karoLina pisze…
To chyba też jest mój problem, że zwykle tych bakłażanów nie dopiekam do końca, w efekcie czego nadal nie jestem przekonana, czy lubię i robię rzadko. Ale zapiekanką się częstuję!
amarantka pisze…
Maju, za każdym razem gdy do Ciebie zaglądam, mam wrażenie, że nasze smaki idealnie się zgadzają :)
taka zapiekanka - jak dla mnie rewelacja!
Uściski!
lo pisze…
Całe szczęście, że nie mogę siegnąć przez monitor do tego dania. Uwielbiam je i nie mogę sie powstrzymać przed łakomstwem kiedy je robię.
Skawola pisze…
Bardzo lubię takie dania-takie wspomnienie lata..hmmm..ale już niedługo...:)
Znam tę potrawę, dzięki Jamiemu :) Ja na bakłazany jeszcze trochę czekam, bo wydaje mi się,że latem jakby lepsze. No a na pewno tańsze ;)
delikatessen pisze…
Och, znam ten przepis i uwielbiam (bo przepadam za bakłażanami w ogóle). Coś pysznego:)
Szana pisze…
nie znałam tej potrawy, bardzo apetyczna ;)chętnie się skusze!
Gosia pisze…
tak juz drugi raz spogladam u Ciebie na te potrawe i nie wiem,co sadzic,bo nie lubilam i nie lubie baklazanow,a z drugiej strony jest to potrawa,ktora absolutnie chcialabym wyprobowac i moze w koncu polubilabym te warzywko....
Usciski Majeczko :)
Anonimowy pisze…
Kiedyś wypatrzyłam przepis na to danie u Anny-Marii i rzeczywiście jest baaardzo smakowite!
Jednocześnie jest to danie bardzo trudne do sfotografowania... Tobie jednak udało się ująć je bardzo apetycznie :) Pzdr Aniado
Zapraszam do wzięcia udziału w akcji przeze mnie organizowanej http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/jamie-oliver-przepisy-z-podrozy . Ten i kilka innych przepisów z Twojego bloga idealnie się nadają :)
Pozdrawiam!:)
Anonimowy pisze…
właśnie to jem,tylko bez parmezanu.bardzo dobre
Anonimowy pisze…
Tradycyjny przepis na tę potrawę /popularną jeszcze bardziej na południu niż na północy Italii/ jest zupełnie inny. Plastry bakłażana trzeba posolić i odstawić na min. 2 godz. a potem odcisnąć. Zapobiega to wchłanianiu dużej ilości tłuszczu podczas smażenia. Bo bakłażana trzeba niestety usmażyć po uprzednim panierowaniu w mące i roztrzepanym jajku - właśnie w takiej kolejności. Do tradycyjnego "sugo" czyli pomidorowego sosu nie dodaje się octu balsamicznego a między warstwy bakłażana wkłada się kawałki mozzarelli. Parmezanem posypać można wierzch potrawy przed zapieczeniem,