Sny, Jamie Oliver i kurczak w mleku.
Nie jestem osoba, ktora miewa sny o tematyce kulinarnej. Nie zajadam sie we snie pysznymi potrawami, nie poznaje nowych smakow, ktore pozniej koniecznie chcialabym odtworzyc w swojej kuchni. Nigdy tez nie przysnil mi sie zaden kulinarny guru :) Az do niedawna, kiedy to przysnil mi sie... Jamie Oliver :)) Nie dosc, ze jest czestym gosciem w mojej kuchni, to zaczal mnie nawiedzac w snach :) Strasznie zaluje, ze kurs gotowania, ktory mi zaproponowal nie odbyl sie... Niestety zanim do niego doszlo... obudzilam sie :) Postanowilam wiec wyprobowac kolejny przepis autorstwa Jamiego. Przygotowalam pysznego kurczaka w mleku. I po raz kolejny przekonalam sie, ze wystarczy kilka prostych skladnikow aby powstalo niezwykle pyszne obiadowe danie. Taki kurczak pieczony w mleku jest bardzo soczysty a dodatek szalwii, cynamonu (cynamon swietnie sprawdza sie takze jako dodatek do mielonego miesa) i skorki z cytryny sprawia, ze danie ma interesujacy smak. Jamie napisal: "troche dziwne ale fantastyczne polaczenie, ktore koniecznie trzeba wyprobowac". Polecam :)
Kurczak w mleku
Skladniki na 4 porcje:
kurczak o wadze ok. 1,5 kg
sol
swiezo mielony czarny pieprz
120 g masla
oliwa
1/2 laski cynamonu
duza garsc swiezej szalwii
skorka z 2 cytryn
10 zabkow czosnku, nie obranych
600 ml mleka
Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C i wez brytfanke dopasowana do wielkosci kurczaka. Przypraw go solidnie i przyrumien rownomiernie ze wszystkich stron na masle z dodatkiem oliwy. Zdejmij z ognia, przeloz kurczaka na talerz, zlej z brytfanki tluszcz ze smazenia. Nie usuwaj tego, co przywarlo do dna. Pozniej nada to potrawie przyjemny, karmelowy posmak.
Wloz kurczaka z powrotem do brytfanki razem z reszta skladnikow i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godz. Od czasu do czasu podlewaj sosem z pieczenia. Pod wplywem dzialania skorki cytrynowej mleko lekko sie zwarzy, tworzac absolutnie fantastyczny sos.
Przed podaniem oddziel mieso od kosci i rozloz na talerzach. Polej obficie sosem z malymi klaczkami scietego mleka. Podawaj ze szpinakiem lub salata i puree ziemniaczanym.
*zrodlo przepisu: Jamie Oliver "Lubie gotowac"
Komentarze
Milego dnia... :)
Pozdrawiam.
A kurczak wspaniały!Pyszne zdjęcia.
PS. mi tez się kiedyś śnił... :)
Kurczak wygląda bardzo zachęcająco. Pewnie jest bardzo delikatny, ale dzięki przyprawom wyrazisty i pełen smaku :)
A Jamiego jak i Pierra Herme kocham i tyle ;)
Kurczak bardzo intrygujący i niecodzienny. Ale jestem pewna, że smakuje wybornie.
Pozdrawiam Cię, Majeczko!
;*
Super przepis, mleka w drobiu nie spodziewałam sie, a tu proszę i jest. Pozdrawiam
Pozdrawiam !
Pieknie sfotografowane nozki, powaznie! Skorka z cytryny i mieso - dziekuje za pomysl, dopisuje obok lisci winogronowych. Usciski :)
Buziaki Majka!
PS
mam nadzieję, że nie jeździsz w taką pogodę na rowerze bo ostatnio jak czytałam jak jedziesz na włoski to zamarłam z przerażenia :)
ściskam serdecznie
Jak Ty się możesz ślinić na moje serniki, jak sama masz takie pyszności w domu?
Pozdrawiam
Mnie się kiedyś śniło, że robię zupę grzybową na konkurs...:):):)
Taki kurczak z cynamonem to musi być, coś, nie próbowałam, a dodatek mleka bardzo mi się podoba, a przede wszystkim to, że dzięki niemu mięknie. Będę musiała kiedyś spróbować, bo wszystkie kurczaki, które robiłam z przepisu Jamiego mi smakowały:)
No to dalszych snów ciekawych..., dobranoc!
Przepis bardzo fajny, kurczak przyrządzony w ten sposób musi być bardzo soczysty. No i jak to u Jamiego, wszystko brzmi banalnie prosto.
A jutro robię kurczaka z kuskusem na proszony obiad, więc trzymaj kciuki, żeby wszystko wyszło jak trzeba.
misbasia@gazeta.pl
to byłam ja Kazia:)