czwartek, 10 lutego 2011

Pochwala prostoty. "Kruszonkowe" ciasto z musem jablkowym.



To ciasto z powodzeniem mozna nazwac "awaryjnym" :) Robi sie je naprawde blyskawicznie. Wystarczy tylko zagniesc kruszonke, wysypac nia dno formy, wylozyc mus jablkowy i calosc ponownie posypac kruszonka. Pozniej juz tylko wystarczy wstawic je do piekarnika. Proste, prawda? A do tego jakie pyszne! I niesamowcie chrupiace. To takie crumble w wersji "maxi" :) Ja uwielbiam je na cieplo, z dodatkiem lodow waniliowych. Mozna je rowniez podawac z dodatkiem bitej smietany. I ma jeszcze jedna zalete: mozna je upiec dzien wczesniej a nastepnego dnia przed podaniem wystarczy ponownie krotko podpiec w piekarniku, aby kruszonka zrobila sie chrupiaca. W moim ciescie zbyt mocno przyrumienil sie spod, ale i tak bylo pyszne :) Polecam.



"Kruszonkowe" ciasto z musem jablkowym

Skladniki:
Kruszonka:
500 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia
200 g cukru
1 op. cukru waniliowego (dalam 1 lyzeczke cukru z wanilia, ktory sama zrobilam)
1 lyzeczka cynamonu
1 srednie jajko
250 g miekkiego masla
50 g migdalow bez skorki, posiekanych

Nadzienie:
4 sloiki musu jablkowego (po 370 g kazdy)
1 lyzeczka skorki startej z cytryny
ew. 100 g rodzynek (nie dalam)

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Dodac cukier, cukier waniliowy, cynamon, jajko i maslo, zagniesc miedzy palcami tworzac kruszonke.

Polowa kruszonki wysypac dno prostokatnej formy o wymiarach 30x40 cm, docisnac tworzac spod.

Mus jablkowy wymieszac z rodzynkami i skorka starta z cytryny. Wylozyc na ciasto. Pozostala kruszonke wymieszac z posiekanymi migdalami, wylozyc ja na mus jablkowy.

Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Piec przez 45-55 min. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic na kuchennej kratce. Podawac z bita smietana.



*zrodlo przepisu: Dr.Oetker "Blechkuchen von A-Z"

40 komentarzy:

  1. ciasta proste są super , bo prostota jest pyszna , te takie wymyślne to raz są super raz nie :DDDD
    Mi te twoje bardzo odpowiada , ma migdały , a ja z migdałami zjem wszystko , no może prawie wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie - sposób wykonania wręcz ekspresowy! A jaki obłędny wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwykle to z ciasta sie wyskubywało tylko kruszonę, a tu całe ciasto z kruszonki!!!! super

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne!! :) aż ślinka cieknie, u mnie też jabłkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudownie :) i ten sos :) mniam, u mnie też jabłkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koleżeńska porada.
    Na rynku jest coś takiego jak mus jabłkowy zmiksowany z owocem maracuja (i chyba także z pomarańczami) To dopiero jest bajka smakowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto z rodzaju extra-szybkich gdy ma się na coś ochotę, a nie chce się siedzieć w kuchni 2 godziny i zagniatać drożdżowego np ;)

    Jak z jabłuszkami to kradnę kawałeczek, bo uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami :)

    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  8. Absolutnie uwielbiam wszystkie crumble, więc Twoje ciacho ląduje w notesiku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czasem najprostsze bywa najlepsze...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie. Muszę sobie coś takiego zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  11. kruszonka! zatęskniłam za crumb cake. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. smak mojego dzieciństwa;) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  13. KONIECZNIE z lodami! pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto-kruszonka? Nie może być! Cuda przecież nie istnieją... A takie ciasto to najprawdziwsze spełnienie moich marzeń! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Maju mus wygląda na taki kremowy, cudowny! do tego ta kruszonka. Proste, a jak bajeczne. Faktycznie dla wielbicieli crumbla idelane!

    OdpowiedzUsuń
  16. zdecydowanie dla mnie! Majko, jak Ty robisz, ze jak tu zagladam zawsze jestem glodna?? jak u Jamiego ;-))

    OdpowiedzUsuń
  17. Majeczko, ciasto wygląda cudownie! Bardzo takie ciasta lubię, pyszności:)
    Ściskam:*

    OdpowiedzUsuń
  18. podoba mi sie to ciacho:)
    chyba mam jeszcze kilka sloiczkow domowego musu, wiec tzreba je bedzie wykorzystac w tak pysznym ciescie:)

    OdpowiedzUsuń
  19. o tak cieple z lodami to jest to! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ekspresowe ciasto ma wiele zalet.Przede wszystkim jest niezawodne i napełnia dom ciepłem i zapachem. Z lodami smakuje idealnie!
    Pozdrawiam Majko!

    OdpowiedzUsuń
  21. z tym musem brzmi niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetne ciasto, bardzo mi się podoba. a to że szybkie, to kolejny jego plus. już sobie wyobrażam jak smakuje jeszcze ciepłe... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Powieszę sobie przepis z Twoim kruszonkowymi zdjęciami na lodówce :) w razie nagłego przyjazdu gości - będzie jak znalazł!
    Bo kruszonki nigdy za wiele!

    Uściski Maju przesyłam!

    OdpowiedzUsuń
  24. ach co tam moje chrusty jak Ty tu takie pyszności serwujesz :))
    a na chrusty wpadaj kiedy chcesz zawsze je dla Ciebie usmażę :)) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakie cudo...jak dla mnie rewelacja,no i super pomysl na wykorzystanie zapasow musu jablkowego,ktorego jesienia narobilam jak glupia ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jutro je zrobię. Fantastyczne. A dla mnie w ciastach to mogłaby tylko kruszonka istnieć!

    buziaki Majeczko :)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda smakowicie!! Zrobię to!!:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Jak ja bym chciała zjeść na śniadanie taki kawałek ciepłego ciasta. Kruszonka i jabłka...bajka.

    OdpowiedzUsuń
  29. W piątek robiłam drożdżowe z kruszonką (a właściwie to tylko kruszonkę, drożdżowe zrobiła mama ;) i tak sobie pomyślałam, że ten chrupiący wierzch mógłby mi wystarczyć za całe ciasto. Może niezbyt to oryginalna myśl, bo crumble na tym bazuje, ale świadczy o tym, że i Twoje okruszki przypadłyby mi do gustu. A ta wersja z jabłkami, nawet jeśli najbardziej popularna, to i tak jest ideał.

    OdpowiedzUsuń
  30. Mało, że ekspresowe to jeszcze pysznie wygląda ;]

    OdpowiedzUsuń
  31. takie ciasta uwielbiam, szybkie, proste i cudownie smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasto pycha uwielbiam je i cała moja rodzinka super szybkie dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  33. rewelacyjny przepis, cos innego niz szarlotka a z jabłkami:)

    OdpowiedzUsuń
  34. ale pysznie wygląda, chyba już wiem co będzie u mnie na deser w sobotę :)uwielbiam proste przepisy

    OdpowiedzUsuń
  35. Pyszne ciacho. Piekłam już 2 razy, jutro też upiekę. Najlepsze na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  36. Zrobiłam i polecam :)

    OdpowiedzUsuń