czwartek, 24 lutego 2011

Salatka z pieczonych warzyw. Z grillowanym serem halloumi.



Po wszystkich czekoladowych i urodzinowych slodkosciach (w miedzyczasie swietowalismy urodziny mojego M. i mojej mamy:) zapraszam Was na salatke z pieczonych warzyw z grillowanym serem halloumi. Halloumi to rodzaj sera solankowego poltwardego pochodzenia greckiego. Od wielu stuleci wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego, obecnie takze z dodatkiem krowiego. Jest wloknisty, ma lekko slony, mleczny smak i nadaje się do gotowania. Bialy, elastyczny, blyszczacy miazsz moze byc nieco gumowaty. Halloumi doskonale sie nadaje jako dodatek do innych potraw. Utrzyma swoj ksztalt nawet po grillowaniu lub smazeniu. Popularny jest sposob smazenia sera Halloumi, obtoczonego w make i usmazonego podobnie jak frytki w duzej ilosci oleju, podany nastepnie w sosie vinaigrette z kaparami. Tak przyrzadzony ser jest jednym z ulubionych dan Cypryjczykow. Swietny na tosty, nadaje sie do opiekania na ruszcie i smazenia - jako jeden z niewielu serow zachowuje swoj ksztalt. Przyrzadza sie z nim wiele cypryjskich potraw* Mimo tego, ze halloumi porownywany jest troche do sera mozzarella, mnie skojarzyl sie z naszym polskim oscypkiem (tak samo fajnie "skrzypi" podczas jedzenia, kiedy lekko przestygnie:))

Salatka jest pyszna. Delikatny smak pieczonych warzyw swietnie wspolgra ze slonoscia sera i dressingiem z dodatkiem octu balsamicznego. Doskonala na obiad lub ciepla kolacje. Ja zamiasz szpinaku uzylam roszponki a dla zwiekszenia "slodyczy" dodatkowo polalam salatke Crema di balsamico. Polecam :)



Salatka z pieczonych warzyw z grillowanym serem halloumi

Skladniki na 4 porcje:
4 cienkie baklazany, przekrojone wzdluz a nastepnie w poprzek na pol
1 czerwona papryka, pokrojona na kawalki
4 male cukinie, przektojone wzdluz a nastepnie w poprzek na pol
75 ml oliwy
2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
200 g cypryjskiego sera halloumi, pokrojonego w 5 cm plasterki
150 g szpinaku (dalam roszponke)
1 lyzka octu balsamicznego
sol
swiezo mielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzac do 220°C. Pokrojone warzywa wlozyc do zaroodpornej, glebokiej formy. Polowe oliwy wymieszac z przecisnietym czosnkiem, sola i swiezo zmielonym czarnym pieprzem. Polac warzywa, dobrze wszystko razem wymieszac. Wstawic forme do piekarnika, piec warzywa przez 20-30 min. (ja pieklam 40 min.) az zaczna sie rumienic na brzegach.

W miedzyczasie rozgrzec patelnie grillowa (lub grilla), posmarowac ja oliwa za pomoca pedzelka. Polozyc plasterki sera halloumi i grillowac przez 1-2 min. (nalezy pamietac, aby nie grillowac sera zbyt dlugo, bo inaczej stanie sie twardy).

Szpinak (lub roszponke) rozlozyc na talerzach. Na salate wylozyc upieczone warzywa i kawalki zgrillowanego sera. Pozostala oliwe wymieszac z octem balsamicznym, doprawic do smaku sola i pieprzem, polac salatke na talerzach. Podawac na cieplo lub w temperaturze pokojowej. Doskonalym dodatkiem jest chrupiacy chleb lub bagietka.

Rada: mozna upiec rowniez inne warzywa, np. slodkie ziemniaki, pory i pomidory.



* zrodlo: internet
**zrodlo przepisu: ksiazka cook it "Schnell und raffiniert"

29 komentarzy:

  1. tak wiosną powiało..
    och!
    tęsknię już za świeżmi warzywami z ogródka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone czy grillowane warzywa mogłabym jeść na okrągło.
    Halloumi nie miałam okazji jeść. U nas nie jest za bardzo popularny. Może dlatego, że serów owczych i kozich mamy tu bez liku. Ale chciałabym sprobować halloumi.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozmarzyłam się... moja porcja może być i bez sera ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Salatka jest bombowa - my mamy fiolka na punkcie pieczonych albo grillowanych warzyw wiec uzywamy je do praktycznie wszystkiego...
    Mam tylko uwage na temat halloumi, ktory uwielbiam - wydaje mi sie, ze trzeba uwazac ile sie go piecze bo nawet kilka minut dluzej moze mu nadac konsystencje skaly :) A wtedy mozna sobie zeby na nim polamac :)

    U nas dzis swieci wieelkie slonce wiec wysylam Ci Majko kilka promykow!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja chce ja chcę! Mam ochote na pieczonego bakłażana..

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam slabosc do sera halloumi - najbardziej lubie go wlasnie w salatkach, lekko zrumienionego na grillu. Ta salatka wyglada oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Daria i Jarek - wiedzialam, ze o czyms zapomnialam :) Mialam napisac w poscie o tym aby nie grillowac go zbyt dlugo bo inaczej bedzie twardy :) Dzieki za przypomnienie, zaraz to dopisze. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Za oknem taka zima a u Ciebie tyle wiosny na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna, nic dodać nic ująć:) Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudnie sie prezentuje i bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie salatki,a sera Halloumi jeszcze niestety nie jadlam.

    OdpowiedzUsuń
  12. O, super przepis! PIeczone warzywa są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. piękna zdrowa salatka, pozazdroscic :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczna sałatka sama w sobie i bez halloumi, a z tym cypryjskim pysznym serem, to już niebo w gębie! Z przyjemnościa zaserwuję sobie halloumi w tym warzywnym wydaniu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie tu u Ciebie Majeczko jak zawsze! Tego serka nigdy nie jadłam, muszę koniecznie spróbować. Fajne to połączenie i tak mi się wiosennie zrobiło :)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też serka nie znam, ale sokoro są pieczone warzywa to musi być wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  17. to zdecydowanie coś dla mnie zjadlabym z kilkoma dokładkami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Od tak dawna nie jadłam sera Halloumi! Wspaniała sałatka. Do tego jeszcze grzanka z hummusem i nic więcej nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zamieniłabym bakłażana na inne warzywo, nie potrafię się do niego przekonać, ale halloumi i pieczone warzywa uwielbiam i sałatka bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności! Uwielbiam grillowane warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  21. Kolorowe pyszności na talerzu...

    OdpowiedzUsuń
  22. jeden z powodów, dla których mogłabym polubić zimę to fakt iż właśnie zimą takie pieczone warzywa smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Maju! pięknie ta sałatka wygląda! tak wiosennie już :)
    Ser halloumi jeszcze nie jest mi znany - nigdy nie wpadł mi przypadkiem w rękę, a ja jakoś zapominam dokładniej go poszukać. Z Twojego opisu wynika jednak, że będzie mi smakować.

    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  24. Majka, taka sałatka to marzenie! Ser halloumi podany tak jak proponujesz jest wprost przepyszny! Dzięki za przypomnienie o jego "istnieniu" :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  25. hejka :)
    Twój przepis na zdjęciach wygląda bardzo smakowicie, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  26. muszę koniecznie zdobyć ten ser, bo danie wygląda wspaniale :) Maju ja Cię serdecznie zapraszam na kawę i biscotti, a do Ciebie wpraszam się na sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  27. To ja już wiem jaki ser chce następny spróbować*, zachęciłaś mnie opisem a w szczególności stwierdzeniem, że podobny do oscypka :)

    *eksperymentuję i szukam swoich ulubionych co tydzień kupując inny ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. To zestawienie dla mnie idealne i nigdy się nie nudzi.
    Przepiękne zdjęcia Majeczko :)


    pozdrawiam ciepło
    spokojnej nocki!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  29. O grilowany, ba!

    Wiesz Majka, ze i mnie halloumi bardziej kojarzy z oscypkim niz mozarella? Palestynczycy ser tego typu panieruja i smaza w glebokim tluszczu - tez niezly :-)

    OdpowiedzUsuń