Pochwala prostoty. "Kruszonkowe" ciasto z musem jablkowym.
To ciasto z powodzeniem mozna nazwac "awaryjnym" :) Robi sie je naprawde blyskawicznie. Wystarczy tylko zagniesc kruszonke, wysypac nia dno formy, wylozyc mus jablkowy i calosc ponownie posypac kruszonka. Pozniej juz tylko wystarczy wstawic je do piekarnika. Proste, prawda? A do tego jakie pyszne! I niesamowcie chrupiace. To takie crumble w wersji "maxi" :) Ja uwielbiam je na cieplo, z dodatkiem lodow waniliowych. Mozna je rowniez podawac z dodatkiem bitej smietany. I ma jeszcze jedna zalete: mozna je upiec dzien wczesniej a nastepnego dnia przed podaniem wystarczy ponownie krotko podpiec w piekarniku, aby kruszonka zrobila sie chrupiaca. W moim ciescie zbyt mocno przyrumienil sie spod, ale i tak bylo pyszne :) Polecam.
"Kruszonkowe" ciasto z musem jablkowym
Skladniki:
Kruszonka:
500 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia
200 g cukru
1 op. cukru waniliowego (dalam 1 lyzeczke cukru z wanilia, ktory sama zrobilam)
1 lyzeczka cynamonu
1 srednie jajko
250 g miekkiego masla
50 g migdalow bez skorki, posiekanych
Nadzienie:
4 sloiki musu jablkowego (po 370 g kazdy)
1 lyzeczka skorki startej z cytryny
ew. 100 g rodzynek (nie dalam)
Make wymieszac z proszkiem do pieczenia. Dodac cukier, cukier waniliowy, cynamon, jajko i maslo, zagniesc miedzy palcami tworzac kruszonke.
Polowa kruszonki wysypac dno prostokatnej formy o wymiarach 30x40 cm, docisnac tworzac spod.
Mus jablkowy wymieszac z rodzynkami i skorka starta z cytryny. Wylozyc na ciasto. Pozostala kruszonke wymieszac z posiekanymi migdalami, wylozyc ja na mus jablkowy.
Wstawic ciasto do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Piec przez 45-55 min. Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, wystudzic na kuchennej kratce. Podawac z bita smietana.
*zrodlo przepisu: Dr.Oetker "Blechkuchen von A-Z"
Komentarze
Mi te twoje bardzo odpowiada , ma migdały , a ja z migdałami zjem wszystko , no może prawie wszystko :)
Na rynku jest coś takiego jak mus jabłkowy zmiksowany z owocem maracuja (i chyba także z pomarańczami) To dopiero jest bajka smakowa :-)
Jak z jabłuszkami to kradnę kawałeczek, bo uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami :)
Pozdrawiam gorąco!
Ściskam:*
chyba mam jeszcze kilka sloiczkow domowego musu, wiec tzreba je bedzie wykorzystac w tak pysznym ciescie:)
Pozdrawiam Majko!
Bo kruszonki nigdy za wiele!
Uściski Maju przesyłam!
a na chrusty wpadaj kiedy chcesz zawsze je dla Ciebie usmażę :)) pozdrawiam serdecznie
buziaki Majeczko :)
M.