Nowe smaki. Filety drobiowe faszerowane kuskusem, piniami i suszonymi morelami.
Gotowanie to dla mnie prawdziwa przyjemnosc. Uwielbiam poznawac nowe smaki i aromaty. Kilka dni temu w mojej kuchni zapachnialo Marokiem... :) Przygotowalam bardzo proste a jednoczesnie niezwykle aromatyczne danie. Aromatyczne za sprawa marokanskiej przyprawy Ras el hanout. Ras el hanout to popularna w Afryce Polnocnej mieszanka, w ktorej sklad wchodzi ponad 20 ziol (zwykle sa w niej anyz, cynamon, gozdziki, imbir, galka muszkatolowa, kwiat muszkatolowy, chili, kardamon, kwiaty lawendy, czarnuszka, galangal, kurkuma, kumin, kolendra, klacze irysa i kilka rodzajow pieprzu) oraz suszone paczki roz. Dodaje sie ja do ryzu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokanskiego gulaszu tajine. Ras el hanout znaczy „wierzcholek sklepu”. Ta dziwna nazwa ma sugerowac, ze w przyprawie zawarto to, co dany sklep miał najlepszego do zaoferowania*
To bylo moje pierwsze spotkanie z ta przyprawa. Bardzo udane zreszta. W planach mam juz kolejny potrawy, ktore mam nadzieje rowniez zachwyca nasze podniebienia :) Wracajac do przygotowanego dania... bylo pyszne :) Nie moglo byc inaczej. Filety drobiowe nafaszerowane kuskusem wymieszanym z Ras el hanout, orzeszkami piniowymi i suszonymi morelami okazaly sie doskonala propozycja na niedzielny obiad. Musicie tego sprobowac :) Polecam.
Filety drobiowe faszerowane kuskusem, piniami i suszonymi morelami
Skladniki na 4 porcje:
4 filetow z piersi kurczaka (po 160 g kazda)
50 g kaszy kuskus
1 lyzeczka marokanskiej przyprawy Ras el hanout
1 peczek natki pietruszki
8 suszonych moreli (bez pestek)
2 lyzki orzeszkow piniowych
2 lyzeczki oliwy
sol
swiezo mielony pieprz
Kuskus wsypac do miski, dodac przyprawe Ras el hanout, wymieszac. Wlac 50 ml wrzacej wody, przykryc miske i odstawic kuskus na 5 min.
W miedzyczasie natke oplukac, osuszyc, drobno posiekac. Suszone morele rowniez posiekac. Zdjac pokrywke z miski, przemieszac kuskus za pomoca widelca. Dodac posiekana natke, morele i orzechy piniowe. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Wszystko razem wymieszac.
Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Filety drobiowe oplukac, osuszyc, naciac tworzac "kieszonki". Orposzyc mieso ze wszystkich stron sola i pieprzem, nafaszerowac kuskusem.
Zaroodporna forme lub blaszke wysmarowac oliwa, ulozyc mieso. Kazda piers posmarowac z wierzchu oliwa. Piec ok. 20 min., do zrumienienia. Podawac z mieszanymi salatami.
* zrodlo: internet
** zrodlo przepisu: czasopismo Lisa Kochen & Backen
Komentarze
Pozdrawiam serdecznie!
ale to danie. rety, wspaniałe!
te smaki, kasza i morele. wspaniałe.
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Pozdrawiam.
(Majko, przepraszam ze sie 'wtracam ;))
Uścisk!
Pozdrawiam gorąco!