Nowe smaki. Filety drobiowe faszerowane kuskusem, piniami i suszonymi morelami.



Gotowanie to dla mnie prawdziwa przyjemnosc. Uwielbiam poznawac nowe smaki i aromaty. Kilka dni temu w mojej kuchni zapachnialo Marokiem... :) Przygotowalam bardzo proste a jednoczesnie niezwykle aromatyczne danie. Aromatyczne za sprawa marokanskiej przyprawy Ras el hanout. Ras el hanout to popularna w Afryce Polnocnej mieszanka, w ktorej sklad wchodzi ponad 20 ziol (zwykle sa w niej anyz, cynamon, gozdziki, imbir, galka muszkatolowa, kwiat muszkatolowy, chili, kardamon, kwiaty lawendy, czarnuszka, galangal, kurkuma, kumin, kolendra, klacze irysa i kilka rodzajow pieprzu) oraz suszone paczki roz. Dodaje sie ja do ryzu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokanskiego gulaszu tajine. Ras el hanout znaczy „wierzcholek sklepu”. Ta dziwna nazwa ma sugerowac, ze w przyprawie zawarto to, co dany sklep miał najlepszego do zaoferowania*

To bylo moje pierwsze spotkanie z ta przyprawa. Bardzo udane zreszta. W planach mam juz kolejny potrawy, ktore mam nadzieje rowniez zachwyca nasze podniebienia :) Wracajac do przygotowanego dania... bylo pyszne :) Nie moglo byc inaczej. Filety drobiowe nafaszerowane kuskusem wymieszanym z Ras el hanout, orzeszkami piniowymi i suszonymi morelami okazaly sie doskonala propozycja na niedzielny obiad. Musicie tego sprobowac :) Polecam.



Filety drobiowe faszerowane kuskusem, piniami i suszonymi morelami

Skladniki na 4 porcje:
4 filetow z piersi kurczaka (po 160 g kazda)
50 g kaszy kuskus
1 lyzeczka marokanskiej przyprawy Ras el hanout
1 peczek natki pietruszki
8 suszonych moreli (bez pestek)
2 lyzki orzeszkow piniowych
2 lyzeczki oliwy
sol
swiezo mielony pieprz

Kuskus wsypac do miski, dodac przyprawe Ras el hanout, wymieszac. Wlac 50 ml wrzacej wody, przykryc miske i odstawic kuskus na 5 min.

W miedzyczasie natke oplukac, osuszyc, drobno posiekac. Suszone morele rowniez posiekac. Zdjac pokrywke z miski, przemieszac kuskus za pomoca widelca. Dodac posiekana natke, morele i orzechy piniowe. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Wszystko razem wymieszac.

Piekarnik rozgrzac do temp. 190°C. Filety drobiowe oplukac, osuszyc, naciac tworzac "kieszonki". Orposzyc mieso ze wszystkich stron sola i pieprzem, nafaszerowac kuskusem.

Zaroodporna forme lub blaszke wysmarowac oliwa, ulozyc mieso. Kazda piers posmarowac z wierzchu oliwa. Piec ok. 20 min., do zrumienienia. Podawac z mieszanymi salatami.



* zrodlo: internet
** zrodlo przepisu: czasopismo Lisa Kochen & Backen

Komentarze

agnieszka pisze…
Maju!! Wspaniałe danie, proste, efektowne i aromatyczne! Niesamowite połączenie smaków. Jak tylko znajdę gdzieś Ras el hanout, na pewno zrobię :) Udanego tygodnia!!
wiosenka27 pisze…
O rany! Aż mi szczęka opadła. Absolutnie wspaniałe danie:)
Bea pisze…
O tak, potrawy z marokanska nuta sa pyszne! Podoba mi sie to polaczenie smakow Majko :)

Pozdrawiam serdecznie!
An-na pisze…
Majko, przypomniałaś mi o kuchni arabskiej - a tu różne przyprawy z Izraela (czyli arabskie, bo tam taka kuchnia dominuje)czekają na użycie!
kasandraa6 pisze…
to musi być pyszne :-)
Panna Malwinna pisze…
kuchnię marokańską uwielbiam. wyrazisty smak, ciekawe połączenia kulinarne- warto grzeszyć dla takich dań;)
Karmel-itka pisze…
nie jadam często marokańskiej kuchni.
ale to danie. rety, wspaniałe!
te smaki, kasza i morele. wspaniałe.
Beata pisze…
Ile pyszności w tych filetach!
BLOG GLOBUSA pisze…
a gdzie ta magiczna przyprawę o której piszesz można zakupić?
Amber pisze…
Majko,prawdziwe Maroko u Ciebie na talerzu! Pięknie to wygląda.
Pozdrawiam Cię serdecznie!
majka pisze…
BLOG GLOBUSA- szukalam troche w internecie, niestety z miernym skutkiem. Ja kupilam te przyprawe tutaj, to znaczy w niemieckim Realu:) Poszukaj w sklepach z orientalna zywnoscia. Jesli Cie to interesuje to tutaj mozna ja zamowic (niestety jest to niemiecki Amazon: http://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_noss?__mk_de_DE=%C5M%C5Z%D5%D1&url=search-alias%3Daps&field-keywords=ras+el+hanout&x=0&y=0

Pozdrawiam.
Bea pisze…
Blog Globusa - widzialam np. na Allegro oraz tutaj : http://marokoart.com/sklep/index.php?main_page=index&cPath=27_42

(Majko, przepraszam ze sie 'wtracam ;))
majka pisze…
Bea - Ty jak zawsze jestes niezastapiona :) Dzieki wielkie :))
Bea pisze…
Dobrze, ze akurat na chorobowym, to mam czas szukac ;))
Kasia pisze…
W takim wydaniu kuskusu jeszcze nie jadłam. Bardzo mi się podoba! :-)
Uścisk!
zjedz_mnie pisze…
Takie kotleciki muszą mieć ciekawy smak. Warte przetestowania ;]
kabamaiga pisze…
20 przypraw? Jejku jaki to musi mieć obłędny smak
Paula pisze…
taka mieszanka przypraw musi obłędnie smakować!
aga pisze…
bardzo smakowita propozycja:) a z taka przyprawa to musi fajnie smakowac:)
Anonimowy pisze…
Cudownie aromatyczny obiad na miarę maharadży. ;)

Pozdrawiam gorąco!
Majana pisze…
Woww! Jak to musi pachniec i smakować. Strasznie jestem ciekawa. Wygląda świetnie!:))
wykrywacz smaku pisze…
wyglądają bardzo apetycznie!Zapraszamy do zareklamowania bloga na nowym portalu kulinarno-fotograficznym http://wykrywacz-smaku.pl/ :)
Monica pisze…
Bardzo lubię takie nietypowe mieszanki przypraw. W ogóle, uwielbiam mocno doprawione dania, aromatyczne. I Twoje "nadzianki" pewnie takie są :)
karoLina pisze…
Mam nadzieję pojechać kiedyś do Maroka, chociaż chwilowa mogę się zadowolić Twoim kurczakiem i będzie to całkiem satysfakcjonujące zastępstwo. Bo nawet mam w szafce trochę zapomniane! ras el hanout.
żenia pisze…
Piękny kurczak, tylko nie znam smaku Ras el hanout, muszę się rozejrzeć, zakupić i koniecznie przestowć. Pozdrawiam serdecznie:)
Tilianara pisze…
Uwielbiam tą przyprawę i rzeczywiście potrafi przenieść w odległy, ciepły kraj :)
asieja pisze…
a ja uwielbiam nowe smaki. zaskakujące.
magda k. pisze…
Maju jakie cudne smaki u CIebie, też uwielbiam poznawać nowe zestawienia smakowe i przyprawy :) wspaniałości
Oj, wygląda super! Chciałabym wypróbować!!
misbasia pisze…
To taki drobiowe rożki obfitości :)