Tahini Bread czyli Weekendowa Piekarnia #95.
Tym razem udalo mi sie dolaczyc do wspolnego pieczenia. Gospodynia Weekendowej Piekarni byla Amber, ktora wybrala dwa swietne przepisy: Cloverlaf Rolls (maslane buleczki o uroczym ksztalcie) i Tahini Bread (chleb z pasta tahini). Ja zdecydowalam sie na upieczenie chleba, poniewaz w mojej lodowce juz od dluzszego czasu stal napoczety sloiczek z pasta tahini i az sie prosil o zmilowanie :) Chlebek jest naprawde pyszny i pieknie pachnie podczas pieczenia. Idealny dla takich "sezamozercow" jak ja :)
Chleb pieklam na zakwasie zytnim. Postanowilam po raz pierwszy sprawdzic swoj zakwas i tym razem nie dodawalam do ciasta chlebowego ani odrobiny drozdzy. Mysle, ze moj zakwas poradzil sobie doskonale :) Chleb na poczatku rosl jednak dosyc wolno, dopiero po zlozeniu porzadnie ruszyl. Jednak po przelozeniu do koszyka znow spowolnil swoje rosniecie. Nie chcac czekac w nieskonczonosc (chleb pieklam wieczorem) juz po dwoch godzinach wrzucilam go do piekarnika. Ladnie podrosl tylko naciecie nie wyszlo zbyt fajne (wiec postanowilam je ukryc :)) Moj chlebek ma fajne dziurki, ktore jak zauwazylam staly sie kwestia sporna na kilku blogach :) Mi sie one podobaja chociaz podobno swiadcza o tym, ze chleb nie rosl odpowiednio dlugo. Nastepnym razem dam mu wiec wiecej czasu :) Uformowalam jeden duzy bochenek, ktory nastepnie wyrastal mi w koszyku. Pieklam na rozgrzanej blasze wylozonej papierem do pieczenia.
Amber, dziekuje za wyszukanie pysznego przepisu :)
Tahini Bread (chleb z pasta tahini)
Skladniki:
770 g pszennej mąki
515 g wody
15 g soli
240 g dojrzałego zakwasu 60% hydracji (uwaga Narzeczonej) - moim zdaniem chodzi o zakwas pszenny, bo w oryginale jest Levain a to dla Amerykanow znaczy zakwas pszenny, sourdough to zytni czyli proponuje na 12 godz. przed pieczeniem pobrac nieco zytniego ot 20 g i rozmnozyc go do 240 g pszennego o rzeczonej hydracji)
-50 g pasty tahini lub ziarna sezamowego*
Do miski wlac wodę i 50 g maki, i miksowac mikserem do uzyskania gladkiej masy - 1 min. Dodawac stopniowo pozostala make przy zwiekszonej predkości miksera - ok. 2 min. Miske przykryc folia i odstawic w temperaturze pokojowej do autolizy na 30 min.
Nastepnie dodac sol i aktywny zakwas i miksowac za pomoca haka do ciasta ok. 3 min. Nastepnie dodac tahini i miksowac ciasto az wszystkie skladniki sie polacza - ok. 2 min.
Ciasto umiescic w naoliwionej misce, przykryc i odstawic do fermentacji na 4 godz. Po 2 godz. ciasto zlozyc. Po tym czasie podzielic ciasto na 2 czesci, z kazdej uformowac zaokraglony bochenek. Zostawic przykryte na 15 min., zeby ciasto odpoczelo.
Uksztaltowac bochenki. Blat posypac ziarnem sezamowym, polozyc chleby i zostawic do ponownej fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 godz.
Chleby odwrocic, wstawic do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 220°C na 40 min. Przez pierwsze 20 min. piec z para, a kolejne 20 min. bez pary.
*zamiast pasty tahini mozna uzyc nasion sezamu (ilosc tahini i nasion sezamu mozna zwiekszyc)
Komentarze
Jestem pełna podziwu.
Smacznego!
Mam nadzieję, że dołączysz również do edycji w której gospodarzy moja skromna osoba:)
Pozdrawiam Cię ciepło w ten mroźny dzień:)
Pozdrawiam ciepło, Majeczko! :)
Pozdrowienia.
Postaram się nadrobić - jak tylko zanabędę pastę tahini :)
na razie rośnie sobie chleb z melasą i czarnuszką - zaraz trafi do piekarnika :)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam.