czwartek, 2 grudnia 2010

Korzenny Tydzien. Odswietny kuskus wg Nigelli Lawson.



Zima, kiedy swiat otula sie bialym puchem, ja lubie otulac sie zapachem korzennych przypraw. Nic bardziej mnie nie zachwyca i nie przypomina o zblizajacych sie swietach jak zapach cynamonu, gozdzikow czy po prostu przyprawy do piernika. Te zapachy sprawiaja, ze dom staje sie jakby przytulniejszy a adwentowy czas nabiera magicznego klimatu. Tegoroczna przygode z korzennymi przyprawami rozpoczelam od odswietnego kuskusu proponowanego przez Nigelle Lawson w ksiazce "Nigella swiatecznie". Jest to rewelacyjnie prosty przepis, gwarantujacy niesamowite doznania smakowe :) Przepyszny, aromatyczny kuskus posypany ziarenkami granatu, ktore nie tylko dodaja calej potrawie niesamowitego uroku ale takze cudownie "wybuchaja" w ustach podczas jedzenia :) Nigella proponuje podac ten kuskus do pieczonych kurczat, ja podalam go do kotletow jagniecych z grilla. Prawde mowiac najchetniej wyjadalbym go tak po prostu, bez miesnych dodatkow, bezposrednio z miski :) Polecam.

Przepis jest moja propozycja w ramach "Korzennego Tygodnia" prowadzonego przez Ptasie.

Moj przepis na grillowane kotlety jagniece jest banalnie prosty. Kotlety marynuje dzien wczesniej w maslance, dzieki czemu traca swoj charakterystyczny zapach i sa bardzo kruche; nastepnego dnia oplukuje je pod biezaca woda, osuszam, smaruje oliwa, posypuje sola morska i swiezo zmielonym pieprzem i pieke na grillu. Prosto, latwo i przyjemnie :)



Odswietny kuskus

Skladniki na 6 porcji:
500 g kuskusu
75 g zlotych sultanek (dalam zwykle rodzynki)
1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
1/2 lyzeczki mielonej papryki
1/2 lyzeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
2 lyzeczki soli Maldon lub 1 lyzeczka soli kuchennej
800 ml wrzatku
pestki z 1 owocu granatu
maly peczek swiezej kolendry, posiekany

Umiescic kuskus w zaroodpornej misce lub rondlu (z dobrze dopasowana pokrywka), dodac sultanki, przyprawy oraz sol i zamieszac.

Zalac wrzatkiem i przykryc plastikowa folia lub przykrywka. Odstawic na 15 min., zeby kasza wchlonela wode.

Przemieszac kuskus widelcem, ewentualnie doprawic i przelozyc na polmisek. Posypac kuskus polowa pestek granatu i delikatnie wymieszac widelcem.

Obsypac kuskusowy pagorek reszta pestek z granatu oraz posiekana kolendra i podawac na stol.

29 komentarzy:

  1. Świetna propozycja na dzisiejszy ponury i zimny dzień. A zdjęcie jest wprost bajecznie piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kolorki bardzo do mnie przemawiają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo świąteczny przez te kolorki :) Od razu robi się cieplej i weselej :)Wiosenka ma rację ..wprost bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten kuskus Nigelli kochają moi znajomi, bo często robię go na wszelkie imprezy, np. sylwestrowe prywatki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa. Fajnie, że przypomniałaś ten przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Maju cudowności. Nie mogę się nadziwić ile to możliwości daje taka niepozorna kaszka.

    OdpowiedzUsuń
  6. zdjęcia jak zawsze bombowe :) ciekawa jestem tego kuskusu, chociaż ja za cynamonem nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nobleva wyjęła mi słowa z... palców. Dokładnie do samo chciałam napisać: pyszne danie o niesamowitym wyglądzie...

    Pozdrawiam gorąco, Majeczko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Majka, akurat dziś zajrzałem do blogu dzięki czemu zobaczyłem, że pisałaś. Zrobiłem przerwę, na razie trwa. Historia jakich wiele chociaż jej początek - jakich mało.

    Ściskam ciepło szykując się do tygodniowego wyjazdu. Będę miał czas na przemyślenie powrotu.

    PS kuskus chętnie sprawdzę, serio! Apetyczny przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. kuskus wręcz uwielbiam. z resztą mój Połówek także. chętnie mu zaserwuje takie pyszności;)

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ten przepis na kus kus, tak samo jak drugi Nigelli na kus kus ze skórką pomarańczową i imbirem. I tak samo jak Ty, uwielbiam je zimową porą :) Od razu jakoś cieplej się robi!

    OdpowiedzUsuń
  11. Majko! ten kuskus jest przefantastyczny! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jejku,jakie kolory ! Ileż smaków pysznych na talerzu . Podoba mi się bardzo!:)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiego nie próbowalam. Ale chętnie to zmienię. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pieknie wyglada z ziarenkami granatu i tak bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ty to wiesz jak wprawić mnie w wilczy apetyt :))))

    Ściskam Cię mocno Maju !!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Majko! Mam ogromny sentyment to sałatki z kuskusem - piękne wspomnienie z nią związane:) jednak nigdy nie próbowałam z dodatkiem granatu - nadrobię:)
    Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam Cię gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  17. Maju,
    juz probowalam i potwierdzam - swietny przepis, pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  18. piękne zdjęcia zachęcają do sprobowania tej kombinacji granatu i kuskusu :) Agnieszko Ty to masz talent do robienia apetycznych fotek :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Majko! Czy dostałaś mój mail? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Te rodzynki prezentują się niezwykle w takim towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Prawdziwie odświętne danie ... załapię się na małą porcyjkę ?;)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  22. O, z granatem i z taką dużą ilościa przypraw, tak jeszcze z kuskusem nie kombinowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudnie kolorowy ten kuskus! Bardzo odswietny :)

    I masz racje Majko - cala ta przedswiateczna zapachowa 'otoczka' jest wyjatkowo mila :)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  24. No, wiesz:) Zajadasz sobie kotlety jagnięce z grilla? A u mnie tylko mielone na stole :)
    Fajny ten kuskus, taki kolorowy, a poza tym ciekawa jestem jak mu do smaku z przyprawami korzennymi....

    OdpowiedzUsuń
  25. Majeczko-kapitalnie sie prezentuje ta salatka!!!! dawno nic z granatem nie robilam,musze nadrobic zaleglosci :)
    Cudne foty!!

    Usciski sle :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Majciu, o tak ziarenka granatu to wyznacznik czegos ekstra, wyjatkowego - w IL kazda salatka, kuskus etc zyskuje dodatkowy wymiar dzieki ziarenkom granatu, nie dziwie sie ze trafil ten pomysl juz na swiatowe stoly :))

    OdpowiedzUsuń