Korzenny Tydzien. Odswietny kuskus wg Nigelli Lawson.
Zima, kiedy swiat otula sie bialym puchem, ja lubie otulac sie zapachem korzennych przypraw. Nic bardziej mnie nie zachwyca i nie przypomina o zblizajacych sie swietach jak zapach cynamonu, gozdzikow czy po prostu przyprawy do piernika. Te zapachy sprawiaja, ze dom staje sie jakby przytulniejszy a adwentowy czas nabiera magicznego klimatu. Tegoroczna przygode z korzennymi przyprawami rozpoczelam od odswietnego kuskusu proponowanego przez Nigelle Lawson w ksiazce "Nigella swiatecznie". Jest to rewelacyjnie prosty przepis, gwarantujacy niesamowite doznania smakowe :) Przepyszny, aromatyczny kuskus posypany ziarenkami granatu, ktore nie tylko dodaja calej potrawie niesamowitego uroku ale takze cudownie "wybuchaja" w ustach podczas jedzenia :) Nigella proponuje podac ten kuskus do pieczonych kurczat, ja podalam go do kotletow jagniecych z grilla. Prawde mowiac najchetniej wyjadalbym go tak po prostu, bez miesnych dodatkow, bezposrednio z miski :) Polecam.
Przepis jest moja propozycja w ramach "Korzennego Tygodnia" prowadzonego przez Ptasie.
Moj przepis na grillowane kotlety jagniece jest banalnie prosty. Kotlety marynuje dzien wczesniej w maslance, dzieki czemu traca swoj charakterystyczny zapach i sa bardzo kruche; nastepnego dnia oplukuje je pod biezaca woda, osuszam, smaruje oliwa, posypuje sola morska i swiezo zmielonym pieprzem i pieke na grillu. Prosto, latwo i przyjemnie :)
Odswietny kuskus
Skladniki na 6 porcji:
500 g kuskusu
75 g zlotych sultanek (dalam zwykle rodzynki)
1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
1/2 lyzeczki mielonej papryki
1/2 lyzeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 lyzeczki mielonej kolendry
2 lyzeczki soli Maldon lub 1 lyzeczka soli kuchennej
800 ml wrzatku
pestki z 1 owocu granatu
maly peczek swiezej kolendry, posiekany
Umiescic kuskus w zaroodpornej misce lub rondlu (z dobrze dopasowana pokrywka), dodac sultanki, przyprawy oraz sol i zamieszac.
Zalac wrzatkiem i przykryc plastikowa folia lub przykrywka. Odstawic na 15 min., zeby kasza wchlonela wode.
Przemieszac kuskus widelcem, ewentualnie doprawic i przelozyc na polmisek. Posypac kuskus polowa pestek granatu i delikatnie wymieszac widelcem.
Obsypac kuskusowy pagorek reszta pestek z granatu oraz posiekana kolendra i podawac na stol.
Komentarze
Pozdrawiam gorąco, Majeczko!
Ściskam ciepło szykując się do tygodniowego wyjazdu. Będę miał czas na przemyślenie powrotu.
PS kuskus chętnie sprawdzę, serio! Apetyczny przepis
pozdrawiam ciepło
Ściskam Cię mocno Maju !!!!
Piękne zdjęcia!
Pozdrawiam Cię gorąco!
juz probowalam i potwierdzam - swietny przepis, pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam ciepło :)
I masz racje Majko - cala ta przedswiateczna zapachowa 'otoczka' jest wyjatkowo mila :)
Pozdrawiam serdezcnie!
Fajny ten kuskus, taki kolorowy, a poza tym ciekawa jestem jak mu do smaku z przyprawami korzennymi....
Cudne foty!!
Usciski sle :)