Moj pierwszy chleb na zakwasie. Chleb orkiszowy z miodem.



Jakis czas temu zaczela sie moja przygoda z domowym pieczywem. Zaczelam od pieczenia buleczek, teraz przerzucilam sie na chleby. Przynajmniej raz w tygodniu wyprobowuje wyszperane na blogach przepisy. Oczywiscie z roznym skutkiem, czasami chleb sie udaje, a czasami nie (w tym drugim przypadku nie odpuszczam i planuje kolejne pieczenie).
Chleb orkiszowy na miodzie to moj pierwszy chleb na zakwasie. Przyznaje sie jednak bez bicia, ze zakwasu sama nie wyhodowalam (chyba nie jestem jeszcze na to gotowa). Kupilam go tak po porstu w sklepie z ekologiczna zywnoscia. Zreszta tutaj w co drugim sklepie mozna kupic zakwas zarowno w plynnej ja i sypkiej postaci (w proszku).
Przepis na ten chleb znalazlam na blogu
Liski. Zachecily mnie slowa, ktorymi go opisywala. Poza tym byla to swietna okazja do wyprobowania koszyka do wyrastania chleba, ktory przyszedl poczta dzien wczesniej.
Chleb jest naprawde fantastyczny, najlepszy jaki kiedykolwiek jadlam. Ma miekki i delikatny miazsz z duza iloscia dziurek i chrupiaca skorke. Delikatnie pachnie miodem chociaz w smaku miod nie jest wyczuwalny. Pasuje zarowno do wedlin, serow, jak i dzemow. Jeszcze nigdy zaden chleb w naszym domu nie zniknal tak szybko :) Na pewno bede do tego przepisu jeszcze nie raz wracac.



Moj zaczyn stal 18 godz. i choc nie wygladal dokladnie tak, jak na zdjeciach u Liski, po dodaniu reszty maki i drozdzy, ciasto ladnie wyroslo najpierw w misce a pozniej w koszyku. Wszystko wyrabialam za pomoca miksera. Za rada Liski dokladnie oproszylam maka koszyk i ciasto chlebowe (dzieki temu nie mialam problemow z przelozeniem chleba z koszyka na blache). Jedyna zmiana, jaka wprowadzilam do przepisu to zastapienie czesci maki orkiszowej maka pszenna (zaznaczylam to w nawiasie).

Oryginalny przepis cytuje za autorka:


Zaczyn:
50 g zakwasu zytniego
75 g maki orkiszowej jasnej
100 g wody

Odstawic na 12-24 godz.

Nastepnie dodac:
275 g wody
30 g miodu
500 g maki orkiszowej (dalam 300 g orkiszowej i 200 g pszennej)
1 lyzeczka suszonych drozdzy (instant)
1,5 lyzeczki (10 g) soli morskiej

Skladniki zaczynu wymieszac ze skladnikami na ciasto. Mozna zagniatac recznie (10-15 min.) lub mikserem (6-7 min. - ja uzylam miksera). Zagniatamy do czasu az bedzie gladkie. Miske przykrywamy przezroczysta folia i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godz. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc - od tego uzalezniamy czas fermentacji. Zdarza sie, ze trwa ona krocej, innym razem dluzej - do 3 godz.

Keksowke o dlugosci ok. 25 cm smarujemy olejem i wysypujemy otrebami (zytnimi lub orkiszowymi). Przekladamy do niej wyrosniete ciasto i ponownie przykrywamy folia lub sciereczka (mozna tez zamiast pieczenia w keksowce uformowac okragly bochenek i przelozyc go do wyrosniecia do koszyczka posypanego maka). Odstawiamy do wyrosniecia na 1-1,5 godz. Ciasto powinno wypelnic cala forme.

Piekarnik nagrzewamy do 230°C. Wstawiamy chleb. Po 10 min. zmniejszamy do 200°C i dopiekamy kolejne 30 min.

Po upieczeniu chleb wyjmujemy i przed krojeniem pozwalamy mu cakowicie ostygnac.




Komentarze

Ania pisze…
Gratulacje! Czyli zakwas nie taki straszny! Chleb wyszedl bardzo pieknie!
Szarlotek pisze…
Gratuluję! Kiedyś na pewno sama wyhodujesz sobie tego domownika:D Chleb prezentuje się pysznie :)
Majana pisze…
Majko, chleb jest obłędnie piękny! Cudowne zdjęcia mu zrobiłaś! Gratuluje zakwasowca!:)
Monika. L pisze…
GRATULUJĘ!!!!!!

Jest piękny.
Jak na pierwszy zakwasowy - to chyba złoty medalista :)

Idealny, cudnie wyrośnięty :)
To jeden z moich ulubieńców. Jak się cieszę, że Tobie tak pięknie wyszedł!

Pozdrawiam
buziak
M
:*
grazyna pisze…
jaki piękny Ci wyszedł... a ja wciąż boję się zakwasu...
Komarka pisze…
Maju, gratuluję pierwszego "zakwasowca" :) Wyszedł Ci zawodowo!
Tilianara pisze…
Gratuluję pierwszego zakawsowca :) A tym większy to sukces, że tak pięknie wyszedł :)))
Beata pisze…
Udany debiut, chlebek jest piękny!
Gosia pisze…
Brawo Majeczko!:) Chętnie sięgnęłabym po pięteczkę (jestem z tych, którzy zawsze odłamują piętki świeżych bułek i chlebów;)))

A wiesz, przedwczoraj zrobiłam tartę wg twojego przepisu i była RE-WE-LA-CYJ-NA!! :))) Dziękuję:)
olalala pisze…
Cudo :). Chciałabym, żeby mój pierwszy chleb był taki... Brawo!
No i miodem pachnie, mówisz ;)? Super :).
aklat pisze…
Gratuluję zakwasowego debiutu! Piękny bochenek Ci wyszedł, nie dziwię się że szybko zniknął :)
polinqa pisze…
piękne zdjęcia! Jaki on apetyczny! :)
Bea pisze…
Gratuluje! Przepiekny chleb!
I d e a l n y !!! :)

Pozdrawiam!
Ivon pisze…
Ach jaki cudny ten Twój chlebuś.
Perfekcyjny :) Do schrupania :)
karoLina pisze…
Nawet jeśli zakwas nie własny to i tak Cię podziwiam, chleb wyszedł wspaniale. Ja jakoś ciągle nie mogę się odważyć.
Liska pisze…
Kochana, jeśli to jest Twój pierwszy chleb, to szczerze podziwiam. Bardzo się cieszę, że tak pięknie Ci się udał, bo dzięki temu nabierzesz chęci na dalsze eksperymenty. Pozdrawiam serdecznie :)
An-na pisze…
No, ja też jestem pod wrażeniem! Już możesz iść w zawody z piekarzami. Gratuluję!

A przepis wspaniały, też piekłam ten chleb niedawno...

Pozdrawiam :)
Konsti pisze…
I to twoj pierwszy chleb na zakwasie? Kochana, wyglada fantastycznie! az strach pomyslec, jak piekne i pyszne beda nastepne:)
Pozdrawiam.
majka pisze…
Dziekuje Wam wszystkim za mile slowa :) Ciesze sie, ze podoba sie Wam moj chlebek tym bardziej, ze stawiam dopiero pierwsze i niesmiale kroki w tej dziedzinie. Az chce sie piec kolejne :))

Pozdrawiam cieplo!
Olasz77 pisze…
Baaardzo przystojny ten Twoj chleb, jestem zazdrosna ;)
Kuurczę, robi wrazenie, zwłaszcza na takich duzych zdjęciach.Musi być pyszny!
Kuba pisze…
I to Twój pierwszy chleb na zakwasie??? Jestem w szoku - wyszedł rewelacyjny!
Gosia Oczko pisze…
Gratki!!!! Wiem jak to cieszy. A orkiszowy jest pycha! :))

Piękne zdjęcia, aż chciało by się wgryźć w pajdkę :)
Gosia Oczko pisze…
Aaaa! Czekam na to tajemnicze "cafe" ;))
Mirabelka pisze…
Chleb wygląda... po prostu królewsko! :) a jak zobaczyłam to ostatnie zdjęcie z miodkiem to normalnie padłam :) mniam!...
majka pisze…
Olasz, Ania, Mirabelka - dziekuje bardzo :) Chleb jest naprawde przepyszny :))

Kuba - ciesze sie, ze do nie zajrzales :) I mam nadzieje, ze wyjdziesz z tego szoku :) Dziekuje.

zemfiroczka - dzieki :) A "cafe"...nie wiem o czym mowisz :)))
Gosia Oczko pisze…
Hehe, dobra, dobra! ;))
Gosia pisze…
Maju-gratuluje zakwasu i chlebka na nim,wyglada bajecznie,bardzo profesjonalnie i apetycznie-rewelka!!!!
Pozdrawiam :)
Taa... to zdjątko z miodkiem... klasa!
zjedz_mnie pisze…
Chlebek wygląda ślicznie, a ostatnia fotka... super:)
majka pisze…
zemfiroczka - :))

Gosi@ - dziekuje bardzo i pozdrawiam :)

Robert Gutowski - milo uslyszec a raczej "przeczytac" takie slowa od Ciebie :) Dziekuje.

zjedz_mnie -ciesze sie, ze Ci sie podoba :) Dziekuje.
muffingirl pisze…
Gratulacje :) przepiękny chlebek, uwielbiam bochenki z odciśniętym śladami koszyczka do wyrastania...
kabamaiga pisze…
O Maju właśnie odkryła, że Ty też rozpoczęłaś przygodę z zakwasem i z koszykiem do wrastania. Piękny chlebuś, muszę i ja spróbować.
majka pisze…
muffingirl - ja tez lubie takie chlebki. Dziekuje :)

kabamaiga - nie czuje sie wiec juz taka samotna w eksperymentowaniu :) Koniecznie sprobuj upiec chleb z tego przepisu. Jest naprawde rewelacyjny :)
Anonimowy pisze…
Liebe Agnieszka,
das sieht auf den Bildern alles sooo lecker aus, Du hast wirklich Talent sowohl bezuglich des Backens und Kochens als auch des Fotografierens!! Hoffe, wir können das bald mal in natura testen :-))
Liebe Grüße,
Sandra
Unknown pisze…
piękny ten Twój chlebek tylko chrupać i chrupać.. może i ja kiedyś ten zrobię taki:) pozdrawiam ciepło ..
buruuberii pisze…
i ja przylacze sie do gratulacje, oj tak pierwszy chleb na zakwasie to wydarzenie i smak, nie?
wyrosl Ci slicznie, a ten odcisk koszyka, oj takie zdjecia to moje ulubione :D
Anonimowy pisze…
Ja przez chleb na zakwasie rozumiem bez dodatku drożdży.I taki robię. Dlaczego dodajesz do zaczynu drożdże, jeszcze instant? Wtedy to nie jest "chleb tylko na zakwasie" jak to napisałaś w tytule. Pozdrawiam.
Anonimowy pisze…
Hello! Do you κnow іf they maκe any plugins to helр wіth SEΟ?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very gоoԁ
suссess. If yοu know of any рleаse ѕhare.
Cheers!

Fеel fгeе tо vіsit my blog pоst - http://galaxys3.fr
Also visit my page ...
Anonimowy pisze…
Terгifіc artісlе! Τhat іs thе typе of infoгmаtiоn that aгe supрoseԁ
to be shared arоund thе web. Disgrace οn the search engineѕ for now not poѕіtioning this ρublish
upper! Come on over and talk οveг ωith mу web ѕite .
Τhank уоu =)

My web рagе - http://www.vapornine.com
My blog
Anonimowy pisze…
Hello! Ӏ κnow thіs is κіnԁa off toрic but I was wonԁeгing if you knew wheгe I could gеt a сaрtcha plugin foг my commеnt foгm?
I'm using the same blog platform as yours and I'm having prοblems finding one?
Thanks a lot!

Fеel free tο visit my blog post: http://followersempire.com
Feel free to surf my website ... pay for twitter followers
Anonimowy pisze…
Ні my friend! I wаnt to saу that this
pοst is awеsome, gгеat wrіtten and inсlude apρroхimatеly all important infos.
I would likе to seе mοre posts like this .


Аlso visit my pаge; vintage guitars new york
My web site :: restaurant supplies houston
Anonimowy pisze…
Τhanks very nіce blog!

Look at my ωebsite ... bjq
My web page - enj
Anonimowy pisze…
If some one wishes expеrt view on thе topіc of blogging thеn і аdνіѕe
him/her to visit thiѕ weblog, Keep up the fаstidiouѕ ωork.
My website: instagram more followers
Anonimowy pisze…
Ρrettу nіcе poѕt. I just stumbled uρon your wеblog
аnd ωantеd tο say that I
have truly еnjoуеd brοwsing yοur blog pоsts.
Αfter all Ι ωіll bе subscribing to yοuг rѕs feed anԁ I hope уou
wrіte agaіn veгy soon!

my web ρage ... pikavippis.net
Here is my webpage ; pikavippi