Moj pierwszy chleb na zakwasie. Chleb orkiszowy z miodem.
Jakis czas temu zaczela sie moja przygoda z domowym pieczywem. Zaczelam od pieczenia buleczek, teraz przerzucilam sie na chleby. Przynajmniej raz w tygodniu wyprobowuje wyszperane na blogach przepisy. Oczywiscie z roznym skutkiem, czasami chleb sie udaje, a czasami nie (w tym drugim przypadku nie odpuszczam i planuje kolejne pieczenie).
Chleb orkiszowy na miodzie to moj pierwszy chleb na zakwasie. Przyznaje sie jednak bez bicia, ze zakwasu sama nie wyhodowalam (chyba nie jestem jeszcze na to gotowa). Kupilam go tak po porstu w sklepie z ekologiczna zywnoscia. Zreszta tutaj w co drugim sklepie mozna kupic zakwas zarowno w plynnej ja i sypkiej postaci (w proszku).
Przepis na ten chleb znalazlam na blogu Liski. Zachecily mnie slowa, ktorymi go opisywala. Poza tym byla to swietna okazja do wyprobowania koszyka do wyrastania chleba, ktory przyszedl poczta dzien wczesniej.
Chleb jest naprawde fantastyczny, najlepszy jaki kiedykolwiek jadlam. Ma miekki i delikatny miazsz z duza iloscia dziurek i chrupiaca skorke. Delikatnie pachnie miodem chociaz w smaku miod nie jest wyczuwalny. Pasuje zarowno do wedlin, serow, jak i dzemow. Jeszcze nigdy zaden chleb w naszym domu nie zniknal tak szybko :) Na pewno bede do tego przepisu jeszcze nie raz wracac.
Moj zaczyn stal 18 godz. i choc nie wygladal dokladnie tak, jak na zdjeciach u Liski, po dodaniu reszty maki i drozdzy, ciasto ladnie wyroslo najpierw w misce a pozniej w koszyku. Wszystko wyrabialam za pomoca miksera. Za rada Liski dokladnie oproszylam maka koszyk i ciasto chlebowe (dzieki temu nie mialam problemow z przelozeniem chleba z koszyka na blache). Jedyna zmiana, jaka wprowadzilam do przepisu to zastapienie czesci maki orkiszowej maka pszenna (zaznaczylam to w nawiasie).
Oryginalny przepis cytuje za autorka:
Zaczyn:
50 g zakwasu zytniego
75 g maki orkiszowej jasnej
100 g wody
Nastepnie dodac:
275 g wody
30 g miodu
500 g maki orkiszowej (dalam 300 g orkiszowej i 200 g pszennej)
1 lyzeczka suszonych drozdzy (instant)
1,5 lyzeczki (10 g) soli morskiej
Skladniki zaczynu wymieszac ze skladnikami na ciasto. Mozna zagniatac recznie (10-15 min.) lub mikserem (6-7 min. - ja uzylam miksera). Zagniatamy do czasu az bedzie gladkie. Miske przykrywamy przezroczysta folia i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godz. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc - od tego uzalezniamy czas fermentacji. Zdarza sie, ze trwa ona krocej, innym razem dluzej - do 3 godz.
Keksowke o dlugosci ok. 25 cm smarujemy olejem i wysypujemy otrebami (zytnimi lub orkiszowymi). Przekladamy do niej wyrosniete ciasto i ponownie przykrywamy folia lub sciereczka (mozna tez zamiast pieczenia w keksowce uformowac okragly bochenek i przelozyc go do wyrosniecia do koszyczka posypanego maka). Odstawiamy do wyrosniecia na 1-1,5 godz. Ciasto powinno wypelnic cala forme.
Piekarnik nagrzewamy do 230°C. Wstawiamy chleb. Po 10 min. zmniejszamy do 200°C i dopiekamy kolejne 30 min.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy i przed krojeniem pozwalamy mu cakowicie ostygnac.
Komentarze
Jest piękny.
Jak na pierwszy zakwasowy - to chyba złoty medalista :)
Idealny, cudnie wyrośnięty :)
To jeden z moich ulubieńców. Jak się cieszę, że Tobie tak pięknie wyszedł!
Pozdrawiam
buziak
M
:*
A wiesz, przedwczoraj zrobiłam tartę wg twojego przepisu i była RE-WE-LA-CYJ-NA!! :))) Dziękuję:)
No i miodem pachnie, mówisz ;)? Super :).
I d e a l n y !!! :)
Pozdrawiam!
Perfekcyjny :) Do schrupania :)
A przepis wspaniały, też piekłam ten chleb niedawno...
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam.
Pozdrawiam cieplo!
Piękne zdjęcia, aż chciało by się wgryźć w pajdkę :)
Kuba - ciesze sie, ze do nie zajrzales :) I mam nadzieje, ze wyjdziesz z tego szoku :) Dziekuje.
zemfiroczka - dzieki :) A "cafe"...nie wiem o czym mowisz :)))
Pozdrawiam :)
Gosi@ - dziekuje bardzo i pozdrawiam :)
Robert Gutowski - milo uslyszec a raczej "przeczytac" takie slowa od Ciebie :) Dziekuje.
zjedz_mnie -ciesze sie, ze Ci sie podoba :) Dziekuje.
kabamaiga - nie czuje sie wiec juz taka samotna w eksperymentowaniu :) Koniecznie sprobuj upiec chleb z tego przepisu. Jest naprawde rewelacyjny :)
das sieht auf den Bildern alles sooo lecker aus, Du hast wirklich Talent sowohl bezuglich des Backens und Kochens als auch des Fotografierens!! Hoffe, wir können das bald mal in natura testen :-))
Liebe Grüße,
Sandra
wyrosl Ci slicznie, a ten odcisk koszyka, oj takie zdjecia to moje ulubione :D
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very gоoԁ
suссess. If yοu know of any рleаse ѕhare.
Cheers!
Fеel fгeе tо vіsit my blog pоst - http://galaxys3.fr
Also visit my page ...
to be shared arоund thе web. Disgrace οn the search engineѕ for now not poѕіtioning this ρublish
upper! Come on over and talk οveг ωith mу web ѕite .
Τhank уоu =)
My web рagе - http://www.vapornine.com
My blog
I'm using the same blog platform as yours and I'm having prοblems finding one?
Thanks a lot!
Fеel free tο visit my blog post: http://followersempire.com
Feel free to surf my website ... pay for twitter followers
pοst is awеsome, gгеat wrіtten and inсlude apρroхimatеly all important infos.
I would likе to seе mοre posts like this .
Аlso visit my pаge; vintage guitars new york
My web site :: restaurant supplies houston
Look at my ωebsite ... bjq
My web page - enj
him/her to visit thiѕ weblog, Keep up the fаstidiouѕ ωork.
My website: instagram more followers
аnd ωantеd tο say that I
have truly еnjoуеd brοwsing yοur blog pоsts.
Αfter all Ι ωіll bе subscribing to yοuг rѕs feed anԁ I hope уou
wrіte agaіn veгy soon!
my web ρage ... pikavippis.net
Here is my webpage ; pikavippi