czwartek, 8 października 2009

Moj pierwszy chleb na zakwasie. Chleb orkiszowy z miodem.



Jakis czas temu zaczela sie moja przygoda z domowym pieczywem. Zaczelam od pieczenia buleczek, teraz przerzucilam sie na chleby. Przynajmniej raz w tygodniu wyprobowuje wyszperane na blogach przepisy. Oczywiscie z roznym skutkiem, czasami chleb sie udaje, a czasami nie (w tym drugim przypadku nie odpuszczam i planuje kolejne pieczenie).
Chleb orkiszowy na miodzie to moj pierwszy chleb na zakwasie. Przyznaje sie jednak bez bicia, ze zakwasu sama nie wyhodowalam (chyba nie jestem jeszcze na to gotowa). Kupilam go tak po porstu w sklepie z ekologiczna zywnoscia. Zreszta tutaj w co drugim sklepie mozna kupic zakwas zarowno w plynnej ja i sypkiej postaci (w proszku).
Przepis na ten chleb znalazlam na blogu
Liski. Zachecily mnie slowa, ktorymi go opisywala. Poza tym byla to swietna okazja do wyprobowania koszyka do wyrastania chleba, ktory przyszedl poczta dzien wczesniej.
Chleb jest naprawde fantastyczny, najlepszy jaki kiedykolwiek jadlam. Ma miekki i delikatny miazsz z duza iloscia dziurek i chrupiaca skorke. Delikatnie pachnie miodem chociaz w smaku miod nie jest wyczuwalny. Pasuje zarowno do wedlin, serow, jak i dzemow. Jeszcze nigdy zaden chleb w naszym domu nie zniknal tak szybko :) Na pewno bede do tego przepisu jeszcze nie raz wracac.



Moj zaczyn stal 18 godz. i choc nie wygladal dokladnie tak, jak na zdjeciach u Liski, po dodaniu reszty maki i drozdzy, ciasto ladnie wyroslo najpierw w misce a pozniej w koszyku. Wszystko wyrabialam za pomoca miksera. Za rada Liski dokladnie oproszylam maka koszyk i ciasto chlebowe (dzieki temu nie mialam problemow z przelozeniem chleba z koszyka na blache). Jedyna zmiana, jaka wprowadzilam do przepisu to zastapienie czesci maki orkiszowej maka pszenna (zaznaczylam to w nawiasie).

Oryginalny przepis cytuje za autorka:


Zaczyn:
50 g zakwasu zytniego
75 g maki orkiszowej jasnej
100 g wody

Odstawic na 12-24 godz.

Nastepnie dodac:
275 g wody
30 g miodu
500 g maki orkiszowej (dalam 300 g orkiszowej i 200 g pszennej)
1 lyzeczka suszonych drozdzy (instant)
1,5 lyzeczki (10 g) soli morskiej

Skladniki zaczynu wymieszac ze skladnikami na ciasto. Mozna zagniatac recznie (10-15 min.) lub mikserem (6-7 min. - ja uzylam miksera). Zagniatamy do czasu az bedzie gladkie. Miske przykrywamy przezroczysta folia i odstawiamy do fermentacji na ok. 2 godz. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc - od tego uzalezniamy czas fermentacji. Zdarza sie, ze trwa ona krocej, innym razem dluzej - do 3 godz.

Keksowke o dlugosci ok. 25 cm smarujemy olejem i wysypujemy otrebami (zytnimi lub orkiszowymi). Przekladamy do niej wyrosniete ciasto i ponownie przykrywamy folia lub sciereczka (mozna tez zamiast pieczenia w keksowce uformowac okragly bochenek i przelozyc go do wyrosniecia do koszyczka posypanego maka). Odstawiamy do wyrosniecia na 1-1,5 godz. Ciasto powinno wypelnic cala forme.

Piekarnik nagrzewamy do 230°C. Wstawiamy chleb. Po 10 min. zmniejszamy do 200°C i dopiekamy kolejne 30 min.

Po upieczeniu chleb wyjmujemy i przed krojeniem pozwalamy mu cakowicie ostygnac.




45 komentarzy:

  1. Gratulacje! Czyli zakwas nie taki straszny! Chleb wyszedl bardzo pieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję! Kiedyś na pewno sama wyhodujesz sobie tego domownika:D Chleb prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majko, chleb jest obłędnie piękny! Cudowne zdjęcia mu zrobiłaś! Gratuluje zakwasowca!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. GRATULUJĘ!!!!!!

    Jest piękny.
    Jak na pierwszy zakwasowy - to chyba złoty medalista :)

    Idealny, cudnie wyrośnięty :)
    To jeden z moich ulubieńców. Jak się cieszę, że Tobie tak pięknie wyszedł!

    Pozdrawiam
    buziak
    M
    :*

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki piękny Ci wyszedł... a ja wciąż boję się zakwasu...

    OdpowiedzUsuń
  6. Maju, gratuluję pierwszego "zakwasowca" :) Wyszedł Ci zawodowo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję pierwszego zakawsowca :) A tym większy to sukces, że tak pięknie wyszedł :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Udany debiut, chlebek jest piękny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Brawo Majeczko!:) Chętnie sięgnęłabym po pięteczkę (jestem z tych, którzy zawsze odłamują piętki świeżych bułek i chlebów;)))

    A wiesz, przedwczoraj zrobiłam tartę wg twojego przepisu i była RE-WE-LA-CYJ-NA!! :))) Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudo :). Chciałabym, żeby mój pierwszy chleb był taki... Brawo!
    No i miodem pachnie, mówisz ;)? Super :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratuluję zakwasowego debiutu! Piękny bochenek Ci wyszedł, nie dziwię się że szybko zniknął :)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękne zdjęcia! Jaki on apetyczny! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluje! Przepiekny chleb!
    I d e a l n y !!! :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach jaki cudny ten Twój chlebuś.
    Perfekcyjny :) Do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nawet jeśli zakwas nie własny to i tak Cię podziwiam, chleb wyszedł wspaniale. Ja jakoś ciągle nie mogę się odważyć.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochana, jeśli to jest Twój pierwszy chleb, to szczerze podziwiam. Bardzo się cieszę, że tak pięknie Ci się udał, bo dzięki temu nabierzesz chęci na dalsze eksperymenty. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. No, ja też jestem pod wrażeniem! Już możesz iść w zawody z piekarzami. Gratuluję!

    A przepis wspaniały, też piekłam ten chleb niedawno...

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. I to twoj pierwszy chleb na zakwasie? Kochana, wyglada fantastycznie! az strach pomyslec, jak piekne i pyszne beda nastepne:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziekuje Wam wszystkim za mile slowa :) Ciesze sie, ze podoba sie Wam moj chlebek tym bardziej, ze stawiam dopiero pierwsze i niesmiale kroki w tej dziedzinie. Az chce sie piec kolejne :))

    Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń
  20. Baaardzo przystojny ten Twoj chleb, jestem zazdrosna ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kuurczę, robi wrazenie, zwłaszcza na takich duzych zdjęciach.Musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  22. I to Twój pierwszy chleb na zakwasie??? Jestem w szoku - wyszedł rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  23. Gratki!!!! Wiem jak to cieszy. A orkiszowy jest pycha! :))

    Piękne zdjęcia, aż chciało by się wgryźć w pajdkę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Aaaa! Czekam na to tajemnicze "cafe" ;))

    OdpowiedzUsuń
  25. Chleb wygląda... po prostu królewsko! :) a jak zobaczyłam to ostatnie zdjęcie z miodkiem to normalnie padłam :) mniam!...

    OdpowiedzUsuń
  26. Olasz, Ania, Mirabelka - dziekuje bardzo :) Chleb jest naprawde przepyszny :))

    Kuba - ciesze sie, ze do nie zajrzales :) I mam nadzieje, ze wyjdziesz z tego szoku :) Dziekuje.

    zemfiroczka - dzieki :) A "cafe"...nie wiem o czym mowisz :)))

    OdpowiedzUsuń
  27. Maju-gratuluje zakwasu i chlebka na nim,wyglada bajecznie,bardzo profesjonalnie i apetycznie-rewelka!!!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Taa... to zdjątko z miodkiem... klasa!

    OdpowiedzUsuń
  29. Chlebek wygląda ślicznie, a ostatnia fotka... super:)

    OdpowiedzUsuń
  30. zemfiroczka - :))

    Gosi@ - dziekuje bardzo i pozdrawiam :)

    Robert Gutowski - milo uslyszec a raczej "przeczytac" takie slowa od Ciebie :) Dziekuje.

    zjedz_mnie -ciesze sie, ze Ci sie podoba :) Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  31. Gratulacje :) przepiękny chlebek, uwielbiam bochenki z odciśniętym śladami koszyczka do wyrastania...

    OdpowiedzUsuń
  32. O Maju właśnie odkryła, że Ty też rozpoczęłaś przygodę z zakwasem i z koszykiem do wrastania. Piękny chlebuś, muszę i ja spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  33. muffingirl - ja tez lubie takie chlebki. Dziekuje :)

    kabamaiga - nie czuje sie wiec juz taka samotna w eksperymentowaniu :) Koniecznie sprobuj upiec chleb z tego przepisu. Jest naprawde rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Liebe Agnieszka,
    das sieht auf den Bildern alles sooo lecker aus, Du hast wirklich Talent sowohl bezuglich des Backens und Kochens als auch des Fotografierens!! Hoffe, wir können das bald mal in natura testen :-))
    Liebe Grüße,
    Sandra

    OdpowiedzUsuń
  35. piękny ten Twój chlebek tylko chrupać i chrupać.. może i ja kiedyś ten zrobię taki:) pozdrawiam ciepło ..

    OdpowiedzUsuń
  36. i ja przylacze sie do gratulacje, oj tak pierwszy chleb na zakwasie to wydarzenie i smak, nie?
    wyrosl Ci slicznie, a ten odcisk koszyka, oj takie zdjecia to moje ulubione :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Ja przez chleb na zakwasie rozumiem bez dodatku drożdży.I taki robię. Dlaczego dodajesz do zaczynu drożdże, jeszcze instant? Wtedy to nie jest "chleb tylko na zakwasie" jak to napisałaś w tytule. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  38. Hello! Do you κnow іf they maκe any plugins to helр wіth SEΟ?
    I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very gоoԁ
    suссess. If yοu know of any рleаse ѕhare.
    Cheers!

    Fеel fгeе tо vіsit my blog pоst - http://galaxys3.fr
    Also visit my page ...

    OdpowiedzUsuń
  39. Terгifіc artісlе! Τhat іs thе typе of infoгmаtiоn that aгe supрoseԁ
    to be shared arоund thе web. Disgrace οn the search engineѕ for now not poѕіtioning this ρublish
    upper! Come on over and talk οveг ωith mу web ѕite .
    Τhank уоu =)

    My web рagе - http://www.vapornine.com
    My blog

    OdpowiedzUsuń
  40. Hello! Ӏ κnow thіs is κіnԁa off toрic but I was wonԁeгing if you knew wheгe I could gеt a сaрtcha plugin foг my commеnt foгm?
    I'm using the same blog platform as yours and I'm having prοblems finding one?
    Thanks a lot!

    Fеel free tο visit my blog post: http://followersempire.com
    Feel free to surf my website ... pay for twitter followers

    OdpowiedzUsuń
  41. Ні my friend! I wаnt to saу that this
    pοst is awеsome, gгеat wrіtten and inсlude apρroхimatеly all important infos.
    I would likе to seе mοre posts like this .


    Аlso visit my pаge; vintage guitars new york
    My web site :: restaurant supplies houston

    OdpowiedzUsuń
  42. Τhanks very nіce blog!

    Look at my ωebsite ... bjq
    My web page - enj

    OdpowiedzUsuń
  43. If some one wishes expеrt view on thе topіc of blogging thеn і аdνіѕe
    him/her to visit thiѕ weblog, Keep up the fаstidiouѕ ωork.
    My website: instagram more followers

    OdpowiedzUsuń
  44. Ρrettу nіcе poѕt. I just stumbled uρon your wеblog
    аnd ωantеd tο say that I
    have truly еnjoуеd brοwsing yοur blog pоsts.
    Αfter all Ι ωіll bе subscribing to yοuг rѕs feed anԁ I hope уou
    wrіte agaіn veгy soon!

    my web ρage ... pikavippis.net
    Here is my webpage ; pikavippi

    OdpowiedzUsuń