Wesolych Swiat! Husarenkrapfen - kruche ciasteczka z konfitura malinowa.


Husarenkrapfen to niemieckie, kruche ciasteczka z konfitura. Sa przepyszne i znikaja naprawde blyskawicznie. Z podanych skladnikow wychodzi dosyc duza porcja ciasteczek. Goraco polecam :)

Spokojnych, radosnych i pogodnych Swiat Bozego Narodzenia. Niech beda takie, jak sobie wymarzycie. Wesolych Swiat!


Husarenkrapfen - kruche ciasteczka z konfitura malinowa

Skladniki na 40 sztuk:
150 g miekkiego masla
75 g cukru pudru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
2 zoltka (M)
175 g maki pszennej
50 g mielonych migdalow
150 g konfitury malinowej

Do posmarowania:
1 zoltko (M)
1 lyzeczka mleka

Miekkie maslo utrzec z cukrem i cukrem waniliowym na kremowa mase. Ciagle ucierajac, dodawac po jednym zoltku. Make wymieszac z mielonymi migdalami, dodac do masy, zmiksowac. Wyjac ciasto z misy miksera, owinac w folie spozywcza i wlozyc na 2 godz. do lodowki.

Konfiture malinowa przelozyc do rondelka, podgrzac na malym ogniu a nastepnie przetrzec przez sitko (aby pozbyc sie pestek).

Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Schlodzone ciasto wyjac z lodowki, podzielic je na 4 rowne czesci (najlepiej za pomoca wagi). Z kazdej czesci utoczyc walek o dlugosci 15 cm.

Kazdy walek ciasta pokroic na 10 kawalkow. Formowac male kuleczki i ukladac je na przygotowanych blachach. Za pomoca trzonka od drewnianej lyzki zrobic w kuleczkach wglebienia.

Zoltko wymieszac z mlekiem, posmarowac ciasteczka. W kazde zaglebienie ciasteczka wlozyc marmolade porzeczkowa.

Wstawic blache do nagrzanego piekarnika i piec na srodkowym poziomie przez ok. 25 min. Wyjac, wystudzic na kuchennej kratce. Upiec kolejna porcje ciasteczek.


Komentarze

Prześlij komentarz