Walkiem malowane. Migdalowe ciasteczka spekulatius.


Dyskusje na temat tego, skad wziela sie nazwa ciasteczek "spekulatius" trwaja podobno do dzis :) Nazwa pochodzi prawdopodobnie od lacinskiego slowa "speculum" co oznacza "lustro" (wzory na ciastkach sa lustrzanym odbiciem wzoru na formie). Istnieje rowniez inna teoria, wg ktorej slowo to pochodzi od slowa "speculator" czyli nadzorca, opiekun i nawiazuje do historii Sw. Mikolaja, ktory w IV wieku byl biskupem starozytnego miasta Myra (obecnie Demre w poludniowo-zachodniej czesci wspolczesnej Anatolii (Turcja)). On tez rozdawal biednym i glodujacym ludziom chleb zeby zlagodzic ich los. Z racji tego, ze biskup ten jest w Holandii patronem dzieci, marynarzy i sprzedawcow prawdopodobie juz w X wieku zaczeto na pamiatke tej historii, piec ciasteczka spekulatius. W Niemczech, szczegolnie w rejonach Nadrenii, maja te ciastka dluga tradycje i sa (obok korzennych ciasteczek spakulatius) bardzo popularne.

Ciasteczka z ponizszego przepisu sa pyszne, chrupiace i delikatnie korzenne. Tym razem nie pieklam ciasteczek w silikonowych formach (jak w tym przepisie: klik) lecz wycinalam je za pomoca specjalnego plastikowego walka ze wzorami, kory udalo mi sie w tym roku zupelnie przez przypadek kupic :) Polecam.



Walkiem malowane. Migdalowe ciasteczka spekulatius

Skladniki na ok. 40 sztuk:
150 g masla
125 g brazowego cukru
1 jajko (M)
1-2 lyzeczki przyprawy spekulatius*
1 lyzeczka skorki startej z cytryny (bio)
60 g mielonych migdalow bez skorki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
300 g maki pszennej

walek do ciasteczek spekulatius lub drewniany model do odciskania wzorow**


Maslo przelozyc do misy miksera, dodac cukier i jajko, ucierac przez 10 min. na gladka mase. Dodac przyprawe do spekulatius, skorke z cytryny i mielone migdaly, zmiksowac. Nastepnie dodac make pszenna i proszek do pieczenia, ponownie zmiksowac az powstanie gladkie i stabilne ciasto.

Wyjac ciasto z miski, uformowac kule, owinac ja folia spozywcza i wlozyc na 1 godz. do lodowki.

Piekarnik nagrzac do temp. 200°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Schlodzone ciasto wyjac z lodowki i rozwalkowac na blacie oproszonym maka na grubosc ok. 4 mm. Za pomoca walka odznaczyc na ciescie wzory, wyciac je i przelozyc na przygotowana blache.

Piec w nagrzanym pierkaniku, na dolnym poziomie, przez ok. 10 min. (nalezy uwazac aby ciasteczka za mocno sie nie przypiekly). Wyjac, wystudzic na kuchennej kratce.



* zamiast gotowej przyprawy spekulatius mozna dodac do ciasta 1 lyzeczke mielonego cynamonu + po 1 szczypcie mielonego kardamonu i mielonych gozdzikow

** jesli uzywamy drewnianej formy do spekulatius wtedy nalezy wyciac z ciasta prostokaty odpowiadajace wielkosci uzywanej formy. Forme oproszyc maka, przelozyc na nia ciasto, docisnac a wystajace do gory ciasto sciac delikatnie za pomoca ostrego noza. Odwracajac forme wylozyc ciastka na przygotowana blache, wstawic do piekarnika i piec jak w przepisie.

Komentarze