Miodowe ciasteczka piernikowe (dwa przepisy).


Dzis mam dla Was az dwa przepisy na miodowe ciasteczka :) Pierwszy to przepis na miodowe ciasteczka z dodatkiem przyprawy do piernika, kandyzowanej skorki pomaranczowej i cytrynowej. Ciasta nie trzeba chlodzic, od razu mozna wycinac z niego ciasteczka. Ciasteczka po upieczeniu sa twarde, jednak po nocy spedzonej w zamknietym, plastikowym pudelku staja sie miekkie. Z ciasta mozna oczywiscie wycinac tez inne ksztalty, ja zdecydowalam sie na choinki. Ciasteczka mozna tez udekorowac wg uznania. Goraco polecam :)


Miodowe choinki z kandyzowana skorka pomaranczowa i cytrynowa

Skladniki na ok. 30 sztuk:
225 g plynnego miodu
120 g cukru
50 g masla
1 jajko (M)
1 lyzeczka przyprawy do piernika
550 g maki pszennej
1 op. proszku do pieczenia (15g)
po 30 g drobno posiekanej kandyzowanej skorki pomaranczowej i cytrynowej

Dodatkowo:
mleko do posmarowania ciasteczek

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Maslo przelozyc do malego rondelka, dodac cukier i miod, podgrzewac az cukier i maslo sie rozpusci, wystudzic. Przelac mase do misy miskera, dodac jajko i przyprawe do piernika, zmiksowac.

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, dodac do masy, zmiksowac. Na koniec dodac posiekana skorke cytrynowa i pomaranczowa, zmiksowac az powstanie gladkie ciasto.

Przelozyc ciasto na oproszony maka blat, rozwalkowac na grubosc 1 cm. Za pomoca roznej wielkosci foremek wycinac choinki. Ukladac ciasteczka na przygotowanych blachach, posmarowac je lekko mlekiem.

Piec ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez ok. 15 min. Wyjac z piekarnika, zostawic do wystudzenia na kuchennej kratce.



------------------------------------------------------------------------------------


Drugie ciasteczka to pyszne, male, miodowo-piernikowe gwiazdki. Po wyrobieniu zostawiamy ciasto na 1 godz. w temperaturze pokojowej aby "odpoczelo". Po rozwalkowaniu wycinamy za pomoca foremki do ciasteczek male gwiazdki (w zaleznosci od wielkosci foremek otrzymamy rozna ilosc ciasteczek). Ciasteczka zaraz po upieczeniu sa chrupiace ale po posmarowaniu lukrem staja sie miekkie. Goraco polecam :)



Miodowe gwiazdki piernikowe

Skladniki na 60-80 sztuk:
60 g miodu
12 g masla
2 jajka (M)
200 g cukru
375 g maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1-2 lyzeczki przyprawy do piernika (lub po 1 lyzeczce mielonego kardamonu, mielonych gozdzikow i cynamonu)
ok. 4 lyzki mleka (do posmarowania ciasteczek)

Lukier:
cukier puder
sok z cytryny

Maslo przelozyc do malego rondelka, dodac miod, podgrzewac az maslo sie rozpusci, wystudzic. Jajka zmiksowac na kremowo, dodac cukier i miksowac dalej az cukier sie rozpusci.

Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodac do masy. Nastepnie wlac mieszanke masla i miodu, miksowac az powstanie gladkie ciasto. Uformowac z ciasta kule i zostawic w misce, w temp. pokojowej na 1 godz. (miske przykryc scierka).

Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Dwie duze blachy z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Rozwalkowac ciasto, na blacie oproszonym lekko maka, na grubosc 5 mm. Za pomoca malych foremek w ksztalcie gwiazdek wycinac ciasteczka. Ukladac je na przygotowanej blasze, posmarowac mlekiem za pomoca pedzelka.

Piec ciasteczka w nagrzanym piekarniku przez 10-15 min. Wyjac, wystudzic na kuchennej kratce.

Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowac lukier, posmarowac ciasteczka, odstawic aby lukier zastygl.







Komentarze