Elisenlebkuchen - norymberskie pierniczki na oplatkach.


Elisenlebkuchen to jedne z najpopularniejszych piernikow norymberskich. Swoj niezapomniany smak zawdzieczaja duzej zawartosci orzechow. W ciescie na pierniczki nie ma nawet grama maki :) Przepisow na te pierniczki sa tysiace. Ciezko jest znalezc jeden, ten oryginalny. Ja sama piekac Elisenlebkuchen korzystalam z dwoch niemieckich przepisow, ktore po polaczeniu i malym przerobieniu daly ponizszy efekt :) Moje pierniczki przygotowane sa z mielonych migdalow i orzechow laskowych, z dodatkiem kandyzowanej skorki pomaranczowej, cytrynowej i rumu. Sa bardzo miekkie, wilgotne i aromatyczne. Goraco polecam, pierniczki sa naprawde przepyszne :)



Elisenlebkuchen - norymberskie pierniczki na oplatkach

Skladniki na 20 sztuk:
2 jajka (M)
180 g brazowego cukru
2 lyzeczki przyprawy do piernika
1 lyzeczka skorki startej z cytryny (bio)
2 lyzki brazowego rumu
po 125 g mielonych migdalow i orzechow laskowych
1 szczypta proszku do pieczenia
50 g kandyzowanej skorki cytrynowej
50 g kandyzowanej skorki pomaranczowej
20 oplatkow (Oblaten) o srednicy 7 cm

Lukier:
150 g cukru pudru
2 lyzki goracej wody
ew. 1 lyzka brazowego rumu

Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Jajka ubic z cukrem na kremowa mase. Dodac przyprawe do piernika, skorke cytrynowa i rum, zmiksowac. Mielone migdaly wymieszac z mielonymi orzechami laskowymi i proszkiem do pieczenia, dodac do masy, ponownie zmiksowac. Kandyzowana skorke cytrynowa i pomaranczowa drobno posiekac, dodac do masy, wymieszac.

Za pomoca lyzki nakladac na oplatki porcje ciasta i rozsmarowywac (najlepiej za pomoca noza maczanego w zimnej wodzie) na grubosc 1 cm tworzac "pagorek" (przy brzegach powinno byc mniej ciasta).

Gotowe pierniczki ulozyc na blasze. Wstawic blache do piekarnika, piec na srodkowym poziomie przez ok. 20 min. Wyjac z piekarnika, wystudzic na kuchennej kratce. Upiec kolejna porcje pierniczkow.

Przygotowac lukier: cukier puder przesiac do miseczki, dodac goraca wode i rum, wymieszac aby lukier byl gladki. Posmarowac wystudzone pierniczki, odstawic aby lukier zastygl.


Komentarze