czwartek, 6 grudnia 2018

Kokosanki na oplatkach.



Sezon na swiateczne wypieki uwazam za otwarty :) Tu, gdzie mieszkam, pieczenie ciasteczek jest juz od dawna adwentowa tradycja. Pieczenie, zwlaszcza pierniczkow, sprawia wielka frajde nie tylko dzieciom (dzieci pieka ciasteczka takze w szkolach) ale rowniez doroslym :) Poza tym takie male slodkosci moga byc swietnym prezentem dla najblizszych. Pierwsze ciasteczka upieklam juz w miniony weekend a dzis dziele sie z Wami przepisem. Jesli lubicie kokosowe makaroniki to przepis jest dla Was. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu skladnikow. Moj synek mowi, ze to najlepsze ciasteczka jakie do tej pory jadl ;) Goraco polecam.

Wiecej slodkich przepisow znajdziecie na blogu w kategorii "ciasteczka". Zapraszam :)



Kokosanki na oplatkach

Skladniki na ok. 40 sztuk:
2 bialka (M)
1 szczypta soli
175 g cukru pudru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
175 g wiorkow kokosowych
40 okraglych oplatkow (o srednicy 5 cm)
ew. cukier puder lub polewa czekoladowa

Piekarnik rozgrzac do temp. 160°C. Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia.

Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli. Cukier puder przesiac, dodac razem z cukrem waniliowym do ubitej piany, miksowac dalej az cukier sie rozpusci.

Dodac wiorki kokosowe, zmiksowac. Za pomoca dwoch lyzeczek (lub malej lyzki do lodow) nakladac mase na oplatki, wygladzic.

Ulozyc ciasteczka na przygotowanej blasze. Piec w nagrzanym piekarniku (na drugim poziomie od dolu) przez ok. 20 min. Wyjac, przelozyc na kuchenna kratke aby wystygly.

Wystudzone ciasteczka posypac cukrem pudrem lub polac czekoladowa polewa tworzac na ciasteczkach paski z czekolady.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz