Ciasto orzechowe ze sliwkami.


To ciasto pierwszy raz pieklam zeszlej jesieni ale nie doczekalo sie publikacji na blogu. W tym roku postanowilam upiec je ponownie bo bardzo lubie wypieki ze sliwkami. Sliwki kupuje nalogowo, czasami dwa razy w tygodniu, tak szybko u nas znikaja :) Ciasto jest miekkie, pyszne i takie... jesienne. Ja pieklam je z polowy porcji w tortownicy o srednicy 18 cm. (podaje jednak przepis na duza tortownice). Goraco polecam :)



Ciasto orzechowe ze sliwkami

Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
100 g orzechow wloskich
400 g sliwek wegierek
200 g miekkiego masla
170 g + 1 lyzka cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
3 jajka (M)
250 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki mleka
troche mielonego cynamonu
1-2 lyzki cukru pudru

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Tortownice o srednicy 26 cm wysmarowac maslem i posypac maka. 2/3 orzechow posiekac, pozostale orzechy zostawic do dekoracji (mozna tez orzechy krotko podprazyc na suchej patelni, wystudzic i dopiero pozniej posiekac). Sliwki umyc, przekroic na pol, usunac pestki.

Maslo pokroic na male kawalki, wlozyc do miski, dodac 170 g cukru i cukier waniliowy, zmiksowac na kremowa mase. Stopniowo, ciagle miksujac, dodawac jajka. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, mleko i posiekane orzechy.

Przelozyc mase do formy, wyrownac powierzchnie. Ulozyc polowki sliwek (rozcieciem ku gorze), posypac pozostalym cukrem wymieszanym z mielonym cynamonem. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec ciasto 40-50 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto juz sie upieklo).

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, odstawic w formie na 20 min. Nastepnie wyjac ciasto z formy i pozostawic na kuchennej kratce do calkowitego wystygniecia. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.




Komentarze

Amber pisze…
Doskonałe!
Śliwki mają teraz swój pyszny czas.
U mnie też śliwkowo nieco...
Picante Jalapeno pisze…
śliwki i orzechy to duet doskonały ;-)
Unknown pisze…
mmmm, wygląda cudownie... zresztą, mi smakuje wszytko co z orzechami :D
Kamila pisze…
Mniam, bardzo smakowite ciacho!
claire pisze…
typowo jesienne ciasto :-)
O, widze, że też lubisz mniejsze tortownice :-) Ja głównie dlatego, ze małe szybko znika i można piec nowe.
Śliwki rządzą!
gin pisze…
Musiało pięknie pachnieć :)
Olimpia Davies pisze…
Pięknie wyrośnięte ciacho, uwielbiam śliwki zwłaszcza węgierki idealnie nadają się do jesiennych wariacji:-). Przepis koniecznie do wypróbowania:-)
Zuzanna Ploch pisze…
Ja też bardzo lubię wypieki ze śliwkami. Wiosną numerem jeden jest rabarbar, a jesienią właśnie śliwki. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, prosto i rustykalnie :)
Obłędnie wygląda, aż chce się sięgnąć po kawałek :)
Wiewióra pisze…
Cudownie wygląda! ciasta ze śliwkami to jest to! a jeśli są połączone z migdałami lub orzechami to w ogóle czysty obłęd!
Marcelina pisze…
Uwielbiam śliwki w cieście! Z kawałkiem takiego ciasta mogę owinąć się w koc, zaparzyć sobie ulubioną herbatę i spędzić tak całą jesień ;)