poniedziałek, 28 września 2015

Pieczen wieprzowa z chrupiaca skorka w piwnym sosie.


Niedziela to dzien, w ktorym pozwalamy sobie na uczte i przygotowuje na obiad "wiekszy kawalek miesa". W tygodniu mieso moze dla nas nie istniec lecz kiedy nadchodzi weekend moj M. ma juz dosyc jedzenia zielonego lub makaronow :) Dwa tygodnie temu przygotowalam na obiad ponizsza pieczen wieprzowa. Z chrupiaca skorka, w sosie z dodatkiem ciemnego piwa, zasmazana kapusta i kluskami slaskimi (obiad w typowo bawarskim stylu, tylko zamiast knedli czy szpecli byly u nas kluski slaskie:) Polecam.



Pieczen wieprzowa z chrupiaca skorka w piwnym sosie
*inspiracja: "Lecker" 10 (2014)

Skladniki na 6-8 porcji:
ok. 2 kg wieprzowiny na pieczen ze skora
sol
swiezo mielony pieprz
cukier
1 lyzka nasion kminku (nie dalam)
500 ml bulionu warzywnego
1 peczek wloszczyzny
1 glowka bialej kapusty (ok. 1,5 kg)
1 duza cebula
1 jablko
2 lyzki klarowanego masla
500 ml ciemnego piwa
5 galazek natki pietruszki
ok. 2-3 lyzeczek maki ziemniaczanej
2 lyzki octu jablkowego

Piekarnik rozgrzac do temp. 175°C. Mieso oplukac, osuszyc. Naciac skore ostrym nozem tworzac kratke ale nie nacinajac miesa. Natrzec skore 1-2 lyzeczkami soli i kminkiem (przyprawy powinny znalesc sie tez w nacieciach)*

Gleboka blache do pieczenia wysmarowac lekko oliwa, wlozyc mieso skora do gory. Bulion podgrzac, polac mieso polowa bulionu. Wstawic mieso do piekarnika i piec 2,5 godz. Wloszczyzne obrac, oplukac i pokroic w kostke. Po 1 godz. pieczenia ulozyc kawalki wloszczyzny dokola miesa i piec dalej.

W miedzyczasie przygotowac kapuste: kapuste przekroic na pol a nastepnie pokroic na cienkie paski. Cebule obrac, pokroic w kostke. Jablko obrac, pokroic w mala kostke. W duzym ganku rozpuscic klarowane maslo, wsypac 1 lyzke cukru, lekko skarmelizowac. Wrzucic cebule i jablko, podsmazyc. Dodac kapuste, przyprawic do smaku sola i pieprzem. Wlac pozostaly bulion, zagotowac i gotowac pod przykryciem, na malym ogniu, przez ok. 1 godz. Od czasu do czasu zamieszac.

Na 30 min. przed koncem pieczenia miesa podwyzszyc temperature w piekarniku do 225°C. Polac pieczen piwem i piec do konca, az gora pieczeni ladnie sie zrumieni i bedzie chrupiaca.

Natke oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek, posiekac. Wyjac pieczen z piekarnika, sos zlac przez sitko do rondelka (pieczen wstawic z powrotem do wylaczonego piekarnika aby nie wystygla). Sos zagotowac, wlac make ziemniaczana rozrobiona w malej ilosci wody i ponownie zagotowac. Gotowac ok. 1 min. az sos zgestnieje, ew. doprawic do smaku.

Kapuste przyprawic do smaku sola, pieprzem, cukrem i octem jablkowym. Podgrzac, posypac posiekana natka pietruszki. Pokroic pieczen na plastry, polac sosem. Podawac z dodatkiem kapusty i ew. knedlami lub szpeclami.


* przez pomyle kupilam juz zapeklowana wieprzowine wiec pominelam etap nacierania miesa przyprawami


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe mięsa, a ta skórka - mmmmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, szczególnie ta góra jakby w kamyczki mi się podoba, na pewno będzie wyglądała pięknie u mnie na stole podczas rodzinnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rok temu, gdy byliśmy w Monachium, i jedliśmy jeszcze mięso, jedliśmy podobne danie. Kwintesencja bawarskiej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięsko wygląda obłędnie, a dla tej skórki dałabym się pokroić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O, jak ja kocham takie pieczenie! Koniecznie ze skórką i jeszcze ta warstwa tłuszczyku pod nią. Możesz dla mnie gotować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pieczyste!
    Twoja pieczeń jest fantastyczna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ pysznie wygląda! Aż mnie w żołądku ścisnęło na ten smakowity widok. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie. Z przyjemnością bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń