czwartek, 24 września 2015

Ciasto orzechowe ze sliwkami.


To ciasto pierwszy raz pieklam zeszlej jesieni ale nie doczekalo sie publikacji na blogu. W tym roku postanowilam upiec je ponownie bo bardzo lubie wypieki ze sliwkami. Sliwki kupuje nalogowo, czasami dwa razy w tygodniu, tak szybko u nas znikaja :) Ciasto jest miekkie, pyszne i takie... jesienne. Ja pieklam je z polowy porcji w tortownicy o srednicy 18 cm. (podaje jednak przepis na duza tortownice). Goraco polecam :)



Ciasto orzechowe ze sliwkami

Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
100 g orzechow wloskich
400 g sliwek wegierek
200 g miekkiego masla
170 g + 1 lyzka cukru
1 lyzka cukru z prawdziwa wanilia
3 jajka (M)
250 g maki pszennej
1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
3 lyzki mleka
troche mielonego cynamonu
1-2 lyzki cukru pudru

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Tortownice o srednicy 26 cm wysmarowac maslem i posypac maka. 2/3 orzechow posiekac, pozostale orzechy zostawic do dekoracji (mozna tez orzechy krotko podprazyc na suchej patelni, wystudzic i dopiero pozniej posiekac). Sliwki umyc, przekroic na pol, usunac pestki.

Maslo pokroic na male kawalki, wlozyc do miski, dodac 170 g cukru i cukier waniliowy, zmiksowac na kremowa mase. Stopniowo, ciagle miksujac, dodawac jajka. Na koniec dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia, mleko i posiekane orzechy.

Przelozyc mase do formy, wyrownac powierzchnie. Ulozyc polowki sliwek (rozcieciem ku gorze), posypac pozostalym cukrem wymieszanym z mielonym cynamonem. Wstawic forme do nagrzanego piekarnika i piec ciasto 40-50 min. (sprawdzic za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto juz sie upieklo).

Upieczone ciasto wyjac z piekarnika, odstawic w formie na 20 min. Nastepnie wyjac ciasto z formy i pozostawic na kuchennej kratce do calkowitego wystygniecia. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.




12 komentarzy:

  1. Doskonałe!
    Śliwki mają teraz swój pyszny czas.
    U mnie też śliwkowo nieco...

    OdpowiedzUsuń
  2. śliwki i orzechy to duet doskonały ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm, wygląda cudownie... zresztą, mi smakuje wszytko co z orzechami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, bardzo smakowite ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. typowo jesienne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O, widze, że też lubisz mniejsze tortownice :-) Ja głównie dlatego, ze małe szybko znika i można piec nowe.
    Śliwki rządzą!

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiało pięknie pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyrośnięte ciacho, uwielbiam śliwki zwłaszcza węgierki idealnie nadają się do jesiennych wariacji:-). Przepis koniecznie do wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też bardzo lubię wypieki ze śliwkami. Wiosną numerem jeden jest rabarbar, a jesienią właśnie śliwki. Ciasto wygląda bardzo apetycznie, prosto i rustykalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędnie wygląda, aż chce się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie wygląda! ciasta ze śliwkami to jest to! a jeśli są połączone z migdałami lub orzechami to w ogóle czysty obłęd!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam śliwki w cieście! Z kawałkiem takiego ciasta mogę owinąć się w koc, zaparzyć sobie ulubioną herbatę i spędzić tak całą jesień ;)

    OdpowiedzUsuń