czwartek, 3 września 2015

Zapiekana cukinia faszerowana bulka tarta i ziolami.


Czasami nie potrzeba wielu skladnikow aby powstal pyszny obiad. Tak bylo w przypadku tego przepisu. Wystarczyla bulka tarta, parmezan i troche ziol, ktorymi nafaszerowalam cukinie, aby zachwycic nas swoim smakiem. Nie wiem, jak Wy ale ja uwielbiam cukinie pod kazda postacia a ten przepis wedruje do grona tych ulubionych :) Goraco polecam.



Zapiekana cukinia faszerowana bulka tarta i ziolami

Skladniki na 4 porcje:
1 cebula
1 zabek czosnku
1 lyzka oliwy
500 g pomidorow (dalam z puszki)
1 lyzka posiekanych listkow oregano
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
500 g malych, mlodych cukinii
2 lyzki bulki tartej
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
1 lyzka posiekanego szczypiorku (nie dalam)
1 lyzka posiekanego koperku
40 g tartego parmezanu
6 lyzek smietany kremowki

Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Przygotowac sos: cebule i czosnek obrac, drobno pokroic. Oliwe rozgrzac na patelni, zeszklic czosnek i cebule.

Pomidory umyc, naciac na krzyz przy ogonku, wlozyc do wrzacej wody a nastepnie wyjac, przelac zimna woda i obrac ze skorki (pomidory z puszki wystarczy pokroic). Usunac gniazda nasienne, posiekac, przelozyc na patelnie do czosnku i cebuli. Dodac oregano, przyprawic do smaku sola i pierzem, wymieszac. Dusic, az powstanie jednolity, gesty sos.

Cukinie umyc, osuszyc, odciac koncowki. Przekroic wzdluz na pol, lekko posolic (ja delikatnie wydrazylam cukinie za pomoca lyzki).

Bulke tarta wymieszac z posiekana natka, koperkiem, szczypiorkiem, parmezanem i smietana, rozlozyc na polowkach cukinii. Sos pomidorowy przelozyc do zaroodpornego naczynia, ulozyc na nim lodeczki z cukinii.

Wstawic naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekac przez ok. 20 min. Podawac z ryzem.





9 komentarzy:

  1. Nic, tylko przyklasnąć. Im mniej kombinujemy, tym lepiej wychodzi :-)
    Mam cukinię, mam bułkę tartą, mam zioła, mam parmezan, będę faszerować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie nieskomplikowane przepisy. Ja wprawdzie nie mam parmezanu, ale mam mozzarellę. Chyba też się nada? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mozzarella nie probowalam ale moze byc rownie pysznie :)

      Usuń
  3. Ja też jestem wielbicielką cukinii. Prosty przepis ale na pewno dobry, też tak zrobię cukinię kiedyś na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ to musiał być pyszny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja, i jak znalazł na tą ilość cukinii jaka wyrosła w moim ogrodzie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham takie jedzonko. Niewiele składników, a jaki wspaniały efekt! Zapisuję :)
    Pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie!
    Kilka składników, ale najwyższej jakości i efekt jak na zdajęciach.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Prostota i jak smacznie wyszło :) Uwielbiam dania z cukinią w roli głównej!

    OdpowiedzUsuń