Sernik z morelami i kruszonka.
Macie ochote na sernik? Jesli tak, to zapraszam :) Na sernik z morelami z puszki i chrupiaca kruszonka (zamiast moreli mozemy rowniez uzyc brzoskwin). Z kruchego ciasta, z ktorego wykonany jest spod sernika, robimy rowniez kruszonke. Ja zbyt mocno zmiksowalam mase na sernik, przez co wtloczylam za duzo powietrza i na zdjeciach widoczne sa "dziurki" w masie serowej (nie zmienia to jednak faktu, ze sernik byl pyszny:) Polecam.
Sernik z morelami i kruszonka
Skladniki na tortownice o srednicy 26 cm:
Kruche ciasto:
150 g maki pszennej
100 g mielonych migdalow bez skorki
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego (dalam cukier z prawdziwa wanilia)
1 jajko
125 g miekkiego masla
Dodatkowo:
1 puszka moreli w syropie (480 g po odsaczeniu)
750 g kremowego sera 20 % tluszczu (dalam quark)
2 op. budyniu waniliowego w proszku
70 g cukru
4 jajka
tluszcz do formy
Przygotowac kruche ciasto: wszystkie skladniki szybko zagniesc, uformowac kule. Owinac folia spozywcza i wlozyc do lodowki na 30 min.
Piekarnik rozdgrzac do 200°C. Morele osaczyc na sicie. Ser wymieszac z budyniem w proszku, cukrem i jajkami. Tortownice wysmarowac maslem.
2/3 schlodzonego kruchego ciasta rozwalkowac, na posypanym maka blacie, na okrag troche wiekszy od srednicy tortownicy. Wylozyc ciastem tortownice tworzac wysoki brzeg. Wlac mase serowa, wyrownac powierzchnie, ulozyc morele. Z pozostalego kruchego ciasta zrobic kruszonke, posypac nia sernik.
Piec w nagrzanym piekarniku 55-60 min. (jesli ciasto bedzie sie zbyt mocno rumienic mozna je przykryc folia aluminiowa). Upieczony sernik wyjac z piekarnika, zostawic do wystygniecia na kuchennej kratce. Schlodzic przez noc w lodowce. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Komentarze
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie