Crostoli - wloskie faworki.
Crostoli to typowy wloski deser smazony podczas karnawalu. Moga miec postac podluznych paskow lub byc przeplatane jak nasze polskie faworki. W zaleznosci od regionu Wloch nosza rozne nazwy ( np. na Sycylii, w Umbrii i Lombardii nazywane sa chiacchiere, w Toskanii - cenci lub crogetti, w Bolonii - sfrappole, w Trentino - crostoli). Moga byc polane miodem, czekoladowa polewa lub grubo posypane cukrem pudrem. Tradycja wywodzi sie prawdopodobnie ze starozytnego Rzymu, kiedy to wlasnie w okresie karnawalu popularne byly slodycze smazone na glebokim tluszczu. Jakie sa crostoli? Kruche, delikatne, rozplywaja sie w ustach :) W smaku bardzo podobne do polskich faworkow, jednak roznia sie skladnikami: do crostoli dodajemy proszek do pieczenia (dzieki temu ciasta nie trzeba "tluc" walkiem:) i duza ilosc grappy. Goraco polecam :)
A tu (klik) znajdziecie przepis na tradycyjne faworki :)
Crostoli - wloskie faworki
*inspiracja: N. Zoccali "Pasta" (ang. klik)
Skladniki na duza miske crostoli:
350 g maki pszennej (typ 450)
50 g drobnego cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60 g miekkiego masla (w temp. pokojowej)
2 zoltka
90 ml grappy
2 lyzki pelnotlustego mleka
olej do smazenia
cukier puder do posypania
2 lyzki maki odlozyc na bok. Pozostala make wsypac do miski, dodac szczypte soli, proszek do pieczenia i cukier, wymieszac. Dodac miekkie maslo, zoltka, wlac mleko i grappe. Zagniesc miekkie i elastyczne ciasto (ja zagniatalam przez 5 min. za pomoca miksera i kolejne 5 min. rekami). Jesli bedzie zbyt suche dolac troche wiecej mleka, jesli zbyt mokre nalezy dosypac odlozona make.
Przykryc miske sciereczka lub folia i odstawic ciasto na 1 godz. aby odpoczelo. Nastepnie rozwalkowac ciasto na grubosc 1 mm, na stolnicy posypanej maka i za pomoca radelka wykrawac podluzne paski, ktore nastepnie dzielic na mniejsze czesci.
W duzym garnku rozgrzac olej (do temp. 180°C). Smazyc porcjami crostoli, az urosna i sie zrumienia, podczas smazenia przekrecic na druga strone aby sie rowno zrumienily. Wyjmowac lyzka cedzakowa, ukladac na papierowym reczniku aby odsaczyc je z nadmiaru tluszczu. Po wystygnieciu posypac cukrem pudrem.
Komentarze
Miłych Walentynek (jeśli obchodzisz). Przesyłam ciepłe pozdrowienia z Irlandii :)
Pozdrowienia.
Usciski.
Pozdrawiam z DE :)