poniedziałek, 5 stycznia 2015

Zupa z pasternaku z jablkiem i tymiankiem.


Witajcie w nowym roku! :) Mam nadzieje, ze Swieta uplynely Wam w milej atmosferze a Sylwester na szampanskiej zabawie. U mnie bylo spokojnie i leniwie. Prawde mowiac ciesze sie, ze juz wszystko wrocilo do codziennosci i ze moge wreszcie wrocic do "zwyklego" jedzenia :) Dzis proponuje Wam kolejna zupe, idealna na zimowe dni. Jest pyszna, rozgrzewajaca, prosta a zarazem wykwintna w smaku. Polaczenie pasternaku z jablkiem i tymiankiem smakuje wyjatkowo dobrze. Goraco polecam :)


Zupa z pasternaku z jablkiem i tymiankiem
*inspiracja: Ellen Parnavelas, Ryland Peters "Winterwohlfühlküche"

Skladniki na 4 porcje:
1 mala cebula
2 lyzki oliwy
1 lyzeczka lagodnego curry w proszku
kilka galazek swiezego tymianku
450 g pasternaku
1 duze jablko
1,25 l bulionu drobiowego lub warzywnego*
1 lyzka masla
3 czubate lyzki creme fraiche
grzanki do podania
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Cebule obrac, posiekac. Pasternak obrac, pokroic w nieduza kostke. Jablko obrac, usunac gniazdo nasienne, rowniez pokroic w kostke. Tymianek oplukac, osuszyc, oderwac listki od galazek. W garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebule, dodac curry i szczypte soli, smazyc az cebula bedzie miekka (ok. 10 min.). Dodac tymianek, pasternak i jablko, wymieszac i dusic, ciagle mieszajac, kolejne 5 min. (jesli potrzeba mozna dodac troche oliwy).

Wlac bulion, przyprawic do smaku sola i pieprzem. Gotowac zupe bez przykrycia przez 15-20 min. az pasternak bedzie miekki. Nastepnie zmiksowac za pomoca blendera, jeszcze raz przyprawic do smaku.

Dodac do zupy maslo i smietane, wymieszac. Podawac z grzankami i kleksem ze smietany.


* mozna dodac mniej bulionu wtedy zupa bedzie bardziej gesta

16 komentarzy:

  1. Muszę zrobić, uwielbiam takie zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ZUpa wygląda pięknie :) Pasternaku nigdy nie jadłam, przyznam się szczerze że chyba go nawet nie spotkałam nigdzie w sklepie - albo poprostu się nie przyglądałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też spokojnie było....a teraz będzie trzeba wrócić do codziennej rutyny:)! O takim kremie z pasternaku właśnie dzisiaj myślałam! Teraz nie muszę już kombinować a tylko skorzystać z gotowca ;)! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Majuś, zupę pasternakową robiłam :) Sprawiał mi dużo frajdy :), tym bardziej, że pasternak najpierw wysiałam w naszym ogrodzie :)

    Dobrego i pięknego roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tylko z tym pasternakiem to u nas ciężko. Na jednym bazarku tylko, a do niego tak mam daleko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zupa, chętnie bym jej spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, teraz jest na nią najlepsza pora! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie połączenia :) Pyszna zupka! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, taka zupa po świątecznym przesycie to idealny pomysł ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. pycha:-), o tej porze roku w łaśnie na takie zupy mam ochotę!

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda tak otulająco, komfortowo... napewno robię!
    zapraszam :) http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Szczęśliwego Nowego Roku
    zupą bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też lubię powrót do codzienności po świętach i zwykłego gotowania.

    Bardzo apetycznie wyglądająca zupa i wierzę, że połączenie pasternaku z jabłkiem dobrze smakuje, bo już dodawałam jabłko do zupy-krem i byłam zachwycona efektem.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawa jestem smaku tej zupy, pasternak i jabłko to ciekawe połączenie; )

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ ta zupa musi dobrze smakować...

    OdpowiedzUsuń