poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ciastka francuskie z pomaranczami i cynamonowa kruszonka.


Pomarancze i mandarynki to (zaraz po jablkach) owoce, ktorych zimowa pora nie moze zabraknac w moim domu. Z reguly zjadamy je na surowo, od czasu do czasu jednak (stanowczo zbyt rzadko:) przygotowuje z nich cos pysznego. Tym razem skusilam sie na chrupiace ciasta francuskie z aromatycznymi pomaranczami i cynamonowa kruszonka. Pomarancze przed wylozeniem na ciasto dusimy krotko w syropie z dodatkiem cynamonu i anyzu. Ciastka cudownie pachna podczas pieczenia i sa mega pyszne! Jesli chcecie, mozecie je podac z galka lodow waniliowych. Goraco polecam :)


Ciastka francuskie z pomaranczami i cynamonowa kruszonka
* inspiracja: "Lecker" 12 (2014)

Skladniki na 4 porcje:
4 kwadratowe platy ciasta francuskiego (po ok. 45 g kazdy)
1/8 l soku pomaranczowego
3 lyzki brazowego cukru
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyzu
2 pomarancze

Kruszonka:
100 g maki pszennej
40 g cukru
70 g zimnego masla
1-2 lyzeczki cynamonu

Duza blache z wyposazenia piekarnika wylozyc papierem do pieczenia, ulozyc na niej platy ciasta (jesli uzywamy mrozonego ciasta francuskiego nalezy je wczesniej rozmrozic; platy ciasta mozna rowniez lekko rozwalkowac).

Do rondelka wlac sok pomaranczowy, wsypac brazowy cukier, dodac laske cynamonu i anyz, zagotowac i gotowac przez ok. 5 min. Pomarancze obrac tak aby nie pozostala biala skorka (najlepiej zrobic to scinajac skorke za pomoca ostrego noza). Obrane pomarancze pokroic na plasterki a nastepnie wlozyc je do rondelka z syropem. Gotowac na malym ogniu przez 2-3 min., zdjac rondelek z ognia. Odstawic aby wszystko lekko przestyglo.

Przygotowac kruszonke: make wsypac do miski, dodac mielony cynamon, cukier i maslo w kawalkach. Wyrobic w palcach na kruszonke.

Piekarnik rozgrzac do temp. 225°C. Na kazdy plat ciasta nalozyc kilka plasterkow pomaranczy, wlac 2-3 lyzki syropu, w ktorym sie pomarancze gotowaly, na koniec posypac kruszonka.

Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 10-15 min. (ja pieklam 15 min.) Podawac na cieplo lub na zimno, z dodatkiem lodow waniliowych.






12 komentarzy:

  1. jadłam bardzo podobne ale z jabłkami. Natomiast z pomarańczami nigdy

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomarańcze i kruszonka!
    Świetny pomysł na deser.
    Pozdrawiam poniedziałkowo Majko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Och jej, czuję już ich zapach :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale to wymyśliłaś! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fantastyczny pomysł! Idealne, lekkie i smaczne "coś słodkiego" :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie ciastka, szybkie i smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też bardzo lubię zimą cytrusy, szczególnie mandarynki. Ciastka świetne - uwielbiam ciasto francuskie i kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie fajne ciacha do pochrupania!! Z lodami muszą smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. kruszonkia ekstra! sama robię bardzo często a jeszcze nie wpadłam na pomysł dodania do niej cynamonu ;)
    zapraszam: http://iluminatium-mundi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi narobiłaś ochoty na takie małe pyszności <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię wszelkie wypieki z ciasta francuskiego !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też pomarańczy w wypiekach raczej nie używam, oprócz soku oczywiście, ale jak widać można to naprawić :)

    OdpowiedzUsuń