poniedziałek, 26 stycznia 2015

Salatka z kuskusu z marchewka, ogorkiem, piniami i granatem.


Przepyszna, kolorowa salatka z orientalna nuta. Z kaszy kuskus z dodatkiem ogorka, startej marchewki i sumaku. Pelna chrupiacych akcentow: podprazonych pestek slonecznika i orzeszkow piniowych. Z duza iloscia swiezej miety i natki pietruszki (im wiecej miety tym lepiej :) Posypana purpurowymi ziarenkami granatu... Idealna na przekaske w ciagu dnia lub lekka kolacje. Idealna na zime ;) Jak dla mnie rewelacja! Goraco polecam.


Salatka z kuskusu z marchewka, ogorkiem, piniami i granatem
*inspiracja: Ghillie James "Amazing Grains"

Skladniki na 2-4 porcje:
300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
200 g kaszy kuskus
2 czubate lyzki orzeszkow piniowych
1 lyzka nasion slonecznika lub pestek dyni, wyluskanych
2 lyzki oliwy
sok z 1 cytryny
1-2 szczypty sumaku
1 marchewka
1/2 ogorka
pestki z 1 owocu granatu
1 garsc psiekanych listkow miety
1 garsc posiekanej natki pieruszki
ew. 200 g sera owczego (nie dalam)
sol morska
swiezo mielony czarny pierz

Kasze kuskus wsypac do miski, zalac goracym bulionem. Przykryc miske folia alumioniwa i ostawic na 5 min., aby kuskus wchlonal wode.

W miedzyczasie obrac marchewke i zetrzec na tarce o duzych oczkach. Ogorek rowniez obrac, pokroic w nieduza kostke. Na suchej patelni, bez dodatku tluszczu, podprazyc slonecznik i orzeszki piniowe (ew. rowniez pestki dyni), zestawic z ognia i ostawic na 10 min., aby przestygly.

Do kuskusu wlac oliwe i sok z cytryny, wymieszac dokladnie kuskus za pomoca widelca, odstawic aby przestygl. Nastepnie dodac do niego przygotowane warzywa, posiekana miete i natke pietruszki, slonecznik, orzeszki piniowe i sumak, dobrze wymieszac. Przyprawic do smaku sola i swiezo mielonym pieprzem pieprzem, ponownie wymieszac i podawac.

Rady: zamiast kaszy kuskus mozna uzyc quinoa lub bulguru. Ogorek mozna zastapic zblanszowana i pokrojona na male kawalki zielona fasolka szparagowa, zamiast granatu mozemy uzyc suszonych moreli pokrojonych w kostke a orzeszki piniowe zastapic platkami migdalowymi lub pistacjami (chodzi o to aby bylo chrupiaco i kolorowo na talerzu :)







6 komentarzy:

  1. Pychota!
    Zjadłabym z wielką chęcią.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała sałatka! 100 % moje klimaty :) Ostatnio zakochałam się w pestkach granatu w sałatkach, dają fajnej kwaskowatości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i kolorowo!! Zjadłabym z przyjemnością! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam kuskus, a w szczególności właśnie w sałatkach!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam takie kolorowe sałatki, więc chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń