Sernik z czekolada, dulce de leche i orzechami.


Kremowy i mazisty sernik na bazie serka Philadelphia. Na spodzie z owsianych ciasteczek, z czekoladowa warstwa i dulce de leche czyli konfitura karmelowa. Wierzch posypany podprazonymi orzechami laskowymi. Caly sernik jest swietnie wywazony smakowo. Moj sernik moze nie wyglada idealnie ale jest naprawde pyszny (powiedzmy, ze jest "rustykalny, to taka ladna nazwa:) Po dwoch nocach spedzonych w lodowce jeszcze lepszy. Wprost rozplywal sie w ustach... :) Przepis z "The Hummingbird Bakery". Jeszcze zdazycie upiec go na Walentynki :) Goraco polecam.


Sernik z czekolada, dulce de leche i orzechami
Tarek Malouf "Süße Sünden" (ang. klik)

Skladniki na 8-10 kawalkow:
Spod:
220 g ciasteczek owsianych
100 g masla, roztopionego

Masa serowa:
700 g tlustego serka Philadelphia*
120 g cukru
3 jajka
50 g dulce de leche (konfitury karmelowej)**
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Wierzch:
4 lyzki dulce de leche
2 lyzki orzechow laskowych, posiekanych i podprazonych na suchej patelni (ja nie prazylam orzechow, dlatego moje maja skorke)

Spod tortownicy o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia. Tortownice owinac z wierzchu folia aluminiowa aby podczas pieczenia w kapieli wodnej nie dostala sie do niej woda.

Ciasteczka owsiane rozdrobnic w malakserze lub wlozyc do foliowej torebki i zmiazdzyc za pomoca walka. Pokruszone ciasteczka wymieszac ze stopionym maslem i wylozyc nimi dno tortownicy. Ugniesc i wstawic do lodowki na 30 min.

W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do temp. 160°C. Serek Philadelphia zmiksowac z cukrem. Stopniowo, ciagle miksujac, dodawac po jednym jajku.

Odlozyc 1/3 masy serowej. Pozostala mase zmiksowac z dulce de leche, wylac na ciasteczkowy spod. Czekolade stopic na parze (ja stopilam w mikrofalowce), przestudzic, wymieszac z odlozona masa. Wylac na biala mase serowa, delikatnie rozprowadzic na calej powierzchni za pomoca lyzki.

Forme z ciastem wstawic do glebokiej formy do zapiekania, wlac goraca wode (woda ma siegac 5 mm ponizej krawedzi formy z sernikiem)***. Piec na srodkowym poziomie piekarnika przez 35-45 min. Brzegi sernika powinny byc lekko zrumienione i twardawe, srodek pozostaje wciaz miekki (przy poruszeniu tortownica "trzesie sie").

Wyjac sernik z piekarnika, odstawic w temperaturze pokojowej aby wystygl. Nastepnie przykryc forme folia spozywcza i wstawic do lodowki na kilka godzin (najlepiej na cala noc) aby masa stezala.

Przed podaniem zdjac z tortownicy obrecz. Na wierzchu sernika rozsmarowac dulce de leche, posypac podprazonymi orzechami laskowymi.


* jesli nie lubiecie slonego posmaku sereka Philadelfia mozecie go zastapic osaczona na sicie ricotta lub serkiem mascarpone
** masa karmelowa otrzymana z gotowanego przez 2 h, pod przykryciem i cały czas zanurzonej w wodzie, puszki mleka skondensowanego słodzonego
*** dzieki pieczeniu w kapieli wodnej wierzch sernika nie wysycha i nie peka

Komentarze

Unknown pisze…
wygląda pysznie uwielbiam serniki:)
Łucja pisze…
Wspaniały serniczek, wygląda idealnie :) zjadłabym z przyjemnością! Pozdrawiam ciepło!
Nieśka pisze…
o dżiezusie! :)
ANIA pisze…
Maju, uwielbiam maziste serniki i do tego te dodatki, na pewno jakbyś go przede mną postawiła nie zostałby kawałeczek :) Pozdrawiam serdecznie :)
KucharzyTrzech pisze…
wygląda obłędnie!!!! chciałabym, żeby go ktoś dla mnie upiekł :)
Natalie pisze…
Raj dla podniebienia!
RedHead pisze…
Ten sernik podbił moje serce ! :)
Unknown pisze…
Uwielbiam wszystko co z kajmakiem, a serniki posłodzone nimi to istna poezja! Pycha. :)
Unknown pisze…
Cudownie wyglada serniczek :)
Olimpia Davies pisze…
O matko ślinotoku dostałam, wygląda tak słodko i pysznie, mniam:-). A jaki ma imponujący wygląd:-). wspaniały:-)
pieczarka mySia pisze…
Wow! Bajeczny ten sernik :) porywam kawałek!
gin pisze…
Mmm, pyszności!
Moim zdaniem wygląda wspaniale :)
Magda C. pisze…
Prześlicznie wygląda! Ślinka cieknie :)
skoraq cooks pisze…
Ja mam tylko jeden problem z tym sernikiem. Chyba nigdy nie dowiem się jak smakuje po dwóch dniach w lodówce, bo tyle po prostu u mnie by nie wytrzymał :-)
Majana pisze…
O mamo! Jest przepiękny! :)
Gold Dahlia pisze…
Spróbowałam przepis na walentynki i serniczek wyszedł bardzo dobry. Użyłam serka mascarpone. Mniam! :)
Pozdrawiam :) Kulinarne ABC
piegusek1976 pisze…
wygląda bosko! tak kremowo :) miałam od jutra się odchudzać a Ty tu tak kusisz, i kusisz.... chyba się nie uda to odchudzanie:) pozdrawiam
Cudownie, że zrobiłaś zdjęcie środka, bo tym mnie urzekłaś. Biorę w ciemno, ok, w sumie w jasno.
majka pisze…
Dziekuje. Ja kiedys za sernikami nie przepadalam (sama nie wiem czemu) ale teraz na szczescie (lub nieszczescie dla moich bioder:) to sie zmienilo.

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje. Za idealny to on nie jest ale za to pyszny :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
:))))


Pozdrowienia.
majka pisze…
Wiec wpadnij na kawe. Chetnie jeszcze raz upieke ten sernik :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje. Ja tez chetnie zjadlabym sernik upieczony przez kogos innego...mala wymiana? ;)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dokladnie tak! :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Ciesze sie ogromnie :) Sprobuj a na pewno podbije Twoje kubki smakowe :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Masz racje, takie serniki czy ciasta smakuja rewelacyjnie (ja tez uwielbiam kajmak:)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Przez wielkie "M" :))

Pozdrawiam cieplo.
majka pisze…
Dziekuje i pozdrawiam cieplo :)
majka pisze…
Taki troche niedorobiony jest ale nie moglam go z tortownicy wyciagnac :) Ciesze sie, ze Ci sie podoba mimo wszystko :))

Usciski.
majka pisze…
Ty Mysiu jak zwykle czarujesz :) Za takie komplementy to mozesz porwac nawet dwa kawalki :)

Usciski.
majka pisze…
Dziekuje za mile slowa :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje. Mnie tez cieknie, kiedy przypomne sobie jak smakowal :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Ha ha.... swietnie. Jesli kiedys sie skusicz to radze jednak sie powstrzymac, zeby sprawdzic czy mialam racje :))

Pozdrowienia.
majka pisze…
Ciesze sie ogromnie! :)

Pozdrawiam cieplo.
majka pisze…
Dziekuje Majanko :))

Sciskam mocno.
majka pisze…
No kochana, od samego patrzenia to Ty nie przytyjesz :)) A odchudzac sie bedziesz od jutra :))

Usciski.
majka pisze…
Ciesze sie :) Bierz i tyj razem ze mna :))

Pozdrowienia.
ugotujmyto.pl pisze…
Sernik wygląda obłędnie :)!!!!
Ania pisze…
Jako miłośniczka serników oszalałam z rokoszy.
:)
Pozdrawiam
Ania
Asia pisze…
To jest absolutnie najlepszy sernik jaki jadłam! Serki Philadelphia robią ten smak 🙂 Robiłam go na urodziny, teraz przygotuję na chrzciny synka 🙂 Gratuluję przepisu 👍
majka pisze…
Dziekuje i ciesze sie bardzo, ze sernik Ci smakuje :) Pozdrawiam ciepło :)