czwartek, 6 lutego 2014

Kuskus z kalafiorem, serem halloumi i ras el hanout.


Pyszne i mocno aromatyczne wegetarianskie danie z kuskusem, kalafiorem i serem halloumi. Z rodzynkami i podprazonymi orzechami piniowymi. Z dodatkiem sumaku i marokanskiej mieszanki przypraw - ras el hanout. Wszystkie smaki swietnie tu razem wspolgraja i sprawiaja, ze danie jest naprawde wspaniale. Zarowno ja, jak i moj M. bylismy zachwyceni :) Proponuje tylko uwazac posypujac gotowe danie fleur de sel wymieszana z sumakiem, poniewaz jesli dodamy jej za duzo danie stanie sie "niezjadliwe" :) Polecam.


Kuskus z kalafiorem, serem halloumi i ras el hanout
*inspiracja: "Essen & Trinken Spezial. 122 vegetarische Lieblinge" 3 (2013)

Skladniki na 4 porcje:
1 maly kalafior (ok. 500 g)
sol
30 g rodzynek
30 g orzechow piniowych
1/2 lyzeczki sumaku
1 lyzeczka Fleur de sel
4 galazki natki pietruszki
2 szalotki
300 g sera halloumi
160 g kaszy kuskus
4 lyzki oliwy
1/2 lyzeczki ras el hanout

Kalafior oplukac, podzielic na male rozyczki. Blanszowac w osolonej wodzie przez 2 min., przelac zimna woda, osaczyc na sicie. Rodzynki zalac wrzatkiem i odstawic na 3 min. aby namiekly.

Orzechy piniowe podprazyc na zlotobrazowo na patelni bez dodatku tluszczu. Sumak wymieszac z fleur de sel. Listki natki oderwac od galazek, grubo posiekac. Szalotki obrac, pokroic w cienkie plasterki. Ser halloumi pokroic w 1 cm kostke. Kuskus przygotowac wg przepisu na opakowaniu.

Na duzej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy, podsmazyc ser halloumi, zdjac z patelni. Wlac na patelnie reszte oliwy, podsmazyc kalafior przez 4 min. Po 2 min. dodac do kalafiora pokrojone szalotki. Nastepnie dodac podsmazony ser halloumi i ras el hanout, krotko podsmazyc. Dodac osaczone rodzynki i orzechy piniowe. Wymieszac, przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Przygotowany kuskus wylozyc na talerze, na kuskusie ulozyc kalafior z halloumi i przyprawami. Podawac posypane posiekana natka pietruszki i sola wymieszana z sumakiem. Jako dodatek do dania mozna podac jogurt grecki.



Tym przepisem przylaczam sie do trwajacego wlasnie "IV Festiwalu Kuchni Arabskiej"

VI Festiwal Kuchni Arabskiej



15 komentarzy:

  1. Świetne , u mnie ciężko halloumi ,ale może uda się kupić ,bardzo ,ale bardzo mnie kusi takie danie , mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie przysiadłabym się do tego talerza:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada smakowicie, niegdy nie jadlam i chyba nawet nie widzialam serka holloumi.. hmm..
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne i pyszne z cala pewnością :) zjadłabym dziś na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majeczko przyprawy nie znam, ale pozostałe składniki brzmią doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, zdjęcia naprawdę zachęcające:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie znam tej przyprawy, smaku sera halluomi też, ale kuskus wygląda przepysznie. Pozdrowienia Majeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Maju! Nadal mam jeszcze ras el hanout w swoich zbiorach :) A ostatnio wielką ochotę na kuskus. Muszę wypróbować Twój przepis ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Agnieszko, ja bym z rozkosza przysiadła się do takiego dania!
    Pozdrowienia slę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pyszności serwujesz. Zapowiada się tak smakowicie, że przysiadłabym się podobnie jak Amber :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. W takim połączeniu nie jadłam kuskusa :) Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń