Kuskus z kalafiorem, serem halloumi i ras el hanout.


Pyszne i mocno aromatyczne wegetarianskie danie z kuskusem, kalafiorem i serem halloumi. Z rodzynkami i podprazonymi orzechami piniowymi. Z dodatkiem sumaku i marokanskiej mieszanki przypraw - ras el hanout. Wszystkie smaki swietnie tu razem wspolgraja i sprawiaja, ze danie jest naprawde wspaniale. Zarowno ja, jak i moj M. bylismy zachwyceni :) Proponuje tylko uwazac posypujac gotowe danie fleur de sel wymieszana z sumakiem, poniewaz jesli dodamy jej za duzo danie stanie sie "niezjadliwe" :) Polecam.


Kuskus z kalafiorem, serem halloumi i ras el hanout
*inspiracja: "Essen & Trinken Spezial. 122 vegetarische Lieblinge" 3 (2013)

Skladniki na 4 porcje:
1 maly kalafior (ok. 500 g)
sol
30 g rodzynek
30 g orzechow piniowych
1/2 lyzeczki sumaku
1 lyzeczka Fleur de sel
4 galazki natki pietruszki
2 szalotki
300 g sera halloumi
160 g kaszy kuskus
4 lyzki oliwy
1/2 lyzeczki ras el hanout

Kalafior oplukac, podzielic na male rozyczki. Blanszowac w osolonej wodzie przez 2 min., przelac zimna woda, osaczyc na sicie. Rodzynki zalac wrzatkiem i odstawic na 3 min. aby namiekly.

Orzechy piniowe podprazyc na zlotobrazowo na patelni bez dodatku tluszczu. Sumak wymieszac z fleur de sel. Listki natki oderwac od galazek, grubo posiekac. Szalotki obrac, pokroic w cienkie plasterki. Ser halloumi pokroic w 1 cm kostke. Kuskus przygotowac wg przepisu na opakowaniu.

Na duzej patelni rozgrzac 2 lyzki oliwy, podsmazyc ser halloumi, zdjac z patelni. Wlac na patelnie reszte oliwy, podsmazyc kalafior przez 4 min. Po 2 min. dodac do kalafiora pokrojone szalotki. Nastepnie dodac podsmazony ser halloumi i ras el hanout, krotko podsmazyc. Dodac osaczone rodzynki i orzechy piniowe. Wymieszac, przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Przygotowany kuskus wylozyc na talerze, na kuskusie ulozyc kalafior z halloumi i przyprawami. Podawac posypane posiekana natka pietruszki i sola wymieszana z sumakiem. Jako dodatek do dania mozna podac jogurt grecki.



Tym przepisem przylaczam sie do trwajacego wlasnie "IV Festiwalu Kuchni Arabskiej"

VI Festiwal Kuchni Arabskiej



Komentarze

margot pisze…
Świetne , u mnie ciężko halloumi ,ale może uda się kupić ,bardzo ,ale bardzo mnie kusi takie danie , mniam
Unknown pisze…
wygląda bardzo smacznie:)
Kamila pisze…
Pysznie!
Chętnie przysiadłabym się do tego talerza:)
ZHP Gołdap pisze…
Wyglada smakowicie, niegdy nie jadlam i chyba nawet nie widzialam serka holloumi.. hmm..
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Wiewióra pisze…
piękne i pyszne z cala pewnością :) zjadłabym dziś na obiadek :)
kabamaiga pisze…
Majeczko przyprawy nie znam, ale pozostałe składniki brzmią doskonale.
Marta- Taste Eat pisze…
Pięknie wygląda, zdjęcia naprawdę zachęcające:)
Majana pisze…
Nie znam tej przyprawy, smaku sera halluomi też, ale kuskus wygląda przepysznie. Pozdrowienia Majeczko :)
agnieszka pisze…
Maju! Nadal mam jeszcze ras el hanout w swoich zbiorach :) A ostatnio wielką ochotę na kuskus. Muszę wypróbować Twój przepis ;) Pozdrawiam!
Amber pisze…
Agnieszko, ja bym z rozkosza przysiadła się do takiego dania!
Pozdrowienia slę.
skoraq cooks pisze…
Ależ pyszności serwujesz. Zapowiada się tak smakowicie, że przysiadłabym się podobnie jak Amber :-)
ugotujmyto.pl pisze…
Ślinka mi cieknie...:)!
DorotaSmakuje pisze…
uwielbiam takie smaki!
Magda C. pisze…
W takim połączeniu nie jadłam kuskusa :) Ciekawa jestem smaku :)