czwartek, 13 lutego 2014

Sernik z czekolada, dulce de leche i orzechami.


Kremowy i mazisty sernik na bazie serka Philadelphia. Na spodzie z owsianych ciasteczek, z czekoladowa warstwa i dulce de leche czyli konfitura karmelowa. Wierzch posypany podprazonymi orzechami laskowymi. Caly sernik jest swietnie wywazony smakowo. Moj sernik moze nie wyglada idealnie ale jest naprawde pyszny (powiedzmy, ze jest "rustykalny, to taka ladna nazwa:) Po dwoch nocach spedzonych w lodowce jeszcze lepszy. Wprost rozplywal sie w ustach... :) Przepis z "The Hummingbird Bakery". Jeszcze zdazycie upiec go na Walentynki :) Goraco polecam.


Sernik z czekolada, dulce de leche i orzechami
Tarek Malouf "Süße Sünden" (ang. klik)

Skladniki na 8-10 kawalkow:
Spod:
220 g ciasteczek owsianych
100 g masla, roztopionego

Masa serowa:
700 g tlustego serka Philadelphia*
120 g cukru
3 jajka
50 g dulce de leche (konfitury karmelowej)**
50 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Wierzch:
4 lyzki dulce de leche
2 lyzki orzechow laskowych, posiekanych i podprazonych na suchej patelni (ja nie prazylam orzechow, dlatego moje maja skorke)

Spod tortownicy o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia. Tortownice owinac z wierzchu folia aluminiowa aby podczas pieczenia w kapieli wodnej nie dostala sie do niej woda.

Ciasteczka owsiane rozdrobnic w malakserze lub wlozyc do foliowej torebki i zmiazdzyc za pomoca walka. Pokruszone ciasteczka wymieszac ze stopionym maslem i wylozyc nimi dno tortownicy. Ugniesc i wstawic do lodowki na 30 min.

W miedzyczasie rozgrzac piekarnik do temp. 160°C. Serek Philadelphia zmiksowac z cukrem. Stopniowo, ciagle miksujac, dodawac po jednym jajku.

Odlozyc 1/3 masy serowej. Pozostala mase zmiksowac z dulce de leche, wylac na ciasteczkowy spod. Czekolade stopic na parze (ja stopilam w mikrofalowce), przestudzic, wymieszac z odlozona masa. Wylac na biala mase serowa, delikatnie rozprowadzic na calej powierzchni za pomoca lyzki.

Forme z ciastem wstawic do glebokiej formy do zapiekania, wlac goraca wode (woda ma siegac 5 mm ponizej krawedzi formy z sernikiem)***. Piec na srodkowym poziomie piekarnika przez 35-45 min. Brzegi sernika powinny byc lekko zrumienione i twardawe, srodek pozostaje wciaz miekki (przy poruszeniu tortownica "trzesie sie").

Wyjac sernik z piekarnika, odstawic w temperaturze pokojowej aby wystygl. Nastepnie przykryc forme folia spozywcza i wstawic do lodowki na kilka godzin (najlepiej na cala noc) aby masa stezala.

Przed podaniem zdjac z tortownicy obrecz. Na wierzchu sernika rozsmarowac dulce de leche, posypac podprazonymi orzechami laskowymi.


* jesli nie lubiecie slonego posmaku sereka Philadelfia mozecie go zastapic osaczona na sicie ricotta lub serkiem mascarpone
** masa karmelowa otrzymana z gotowanego przez 2 h, pod przykryciem i cały czas zanurzonej w wodzie, puszki mleka skondensowanego słodzonego
*** dzieki pieczeniu w kapieli wodnej wierzch sernika nie wysycha i nie peka

40 komentarzy:

  1. wygląda pysznie uwielbiam serniki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Ja kiedys za sernikami nie przepadalam (sama nie wiem czemu) ale teraz na szczescie (lub nieszczescie dla moich bioder:) to sie zmienilo.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Wspaniały serniczek, wygląda idealnie :) zjadłabym z przyjemnością! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Za idealny to on nie jest ale za to pyszny :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Maju, uwielbiam maziste serniki i do tego te dodatki, na pewno jakbyś go przede mną postawiła nie zostałby kawałeczek :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiec wpadnij na kawe. Chetnie jeszcze raz upieke ten sernik :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. wygląda obłędnie!!!! chciałabym, żeby go ktoś dla mnie upiekł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Ja tez chetnie zjadlabym sernik upieczony przez kogos innego...mala wymiana? ;)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Ten sernik podbił moje serce ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie ogromnie :) Sprobuj a na pewno podbije Twoje kubki smakowe :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. Uwielbiam wszystko co z kajmakiem, a serniki posłodzone nimi to istna poezja! Pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje, takie serniki czy ciasta smakuja rewelacyjnie (ja tez uwielbiam kajmak:)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Przez wielkie "M" :))

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  8. Cudownie wyglada serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje i pozdrawiam cieplo :)

      Usuń
  9. O matko ślinotoku dostałam, wygląda tak słodko i pysznie, mniam:-). A jaki ma imponujący wygląd:-). wspaniały:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki troche niedorobiony jest ale nie moglam go z tortownicy wyciagnac :) Ciesze sie, ze Ci sie podoba mimo wszystko :))

      Usciski.

      Usuń
  10. Wow! Bajeczny ten sernik :) porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty Mysiu jak zwykle czarujesz :) Za takie komplementy to mozesz porwac nawet dwa kawalki :)

      Usciski.

      Usuń
  11. Mmm, pyszności!
    Moim zdaniem wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za mile slowa :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  12. Prześlicznie wygląda! Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje. Mnie tez cieknie, kiedy przypomne sobie jak smakowal :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  13. Ja mam tylko jeden problem z tym sernikiem. Chyba nigdy nie dowiem się jak smakuje po dwóch dniach w lodówce, bo tyle po prostu u mnie by nie wytrzymał :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha.... swietnie. Jesli kiedys sie skusicz to radze jednak sie powstrzymac, zeby sprawdzic czy mialam racje :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  14. O mamo! Jest przepiękny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Majanko :))

      Sciskam mocno.

      Usuń
  15. Spróbowałam przepis na walentynki i serniczek wyszedł bardzo dobry. Użyłam serka mascarpone. Mniam! :)
    Pozdrawiam :) Kulinarne ABC

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie ogromnie! :)

      Pozdrawiam cieplo.

      Usuń
  16. wygląda bosko! tak kremowo :) miałam od jutra się odchudzać a Ty tu tak kusisz, i kusisz.... chyba się nie uda to odchudzanie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No kochana, od samego patrzenia to Ty nie przytyjesz :)) A odchudzac sie bedziesz od jutra :))

      Usciski.

      Usuń
  17. Cudownie, że zrobiłaś zdjęcie środka, bo tym mnie urzekłaś. Biorę w ciemno, ok, w sumie w jasno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie :) Bierz i tyj razem ze mna :))

      Pozdrowienia.

      Usuń
  18. Sernik wygląda obłędnie :)!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jako miłośniczka serników oszalałam z rokoszy.
    :)
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń