poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa z pasternaku z imbirem.


Pyszna, kremowa i rozgrzewajaca zupa z pasternaku. Z dodatkiem imbiru, mielonego kardamonu i kuminu. Posypana platkami migdalowymi lub, jesli ktos woli, pestkami dyni. Imbir jest w zupie dosyc mocno wyczuwalny, wiec jesli nie przepadacie za jego smakiem proponuje zmniejszyc jego ilosc. Polecam :)


Zupa z pasternaku z imbirem
Hugh Fearnley-Whittingstall "Täglich vegetarsich" (ang. klik)

Skladniki na 4-6 porcji:
1 lyzka oliwy
15 g masla
1 duza cebula, drobno posiekana
2 zabki czosnku, drobno posiekane
5 cm korzen imbiru, obranego i drobno posiekanego
1/4 lyzeczki mielonego kardamonu
1/4 lyzeczki mielonego kuminu
1/4 lyzeczki pieprzu kajenskiego
500 g pasternaku, obranego i pokrojonego w 1 cm kostke
800 ml bulionu warzywnego
sol morska
sweizo mielony czarny pieprz

Do dekoracji:
3 lyzki platkow migdalowych lub pestek dyni
1-2 lyzki creme double (gestej smietany) lub jogurtu naturalnego

W garnku na malym ogniu rozgrzac maslo i oliwe. Wrzucic cebule, smazyc 10 min. az bedzie miekka. Dodac posiekany czosnek, imbir, kardamon, kumin i pieprz kajenski, smazyc kilka minut. Dodac pasternak, dobrze wymieszac aby caly pokryl sie przyprawami. Wlac bulion, przyprawic sola i pieprzem. Gotowac 15 min. az pasternak bedzie miekki.

Zupe lekko przestudzic, zmiksowac na gladko za pomoca blendra. Wlac mleko, wymieszac i ew. ponownie doprawic do smaku. Ponownie lekko podgrzac i jesli zupa bedzie zbyt gesta dolac troche goracej wody.

Platki migdalowe lub pestki dyni podprazyc na zlotobrazowo na suchej patelni. Zupe przelac do miseczek lub talerzy. Podawac z kleksem smietany (lub jogurtu) posypana uprazonymi platkami migdalowymi i oproszona swiezo mielonym pieprzem.






25 komentarzy:

  1. Pyszna i pięknie podana zupa!
    Pasternak i u mnie czeka na coś smacznego.
    Pięknego dnia Majko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje Amber. U mnie tez pasternak lezy w lodowce i czeka :) Na razie bedzie musial jeszcze troche poczekac ale juz wkrotce bedzie cos pysznego :)

      Usciski.

      Usuń
  2. O mniam, ależ to musiało być pyszne... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bylo pyszne :) Polecam.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Z imbirem?to dopiero musi być super smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasternak jest delikatnie slodki w smaku a imbir nadaje calej zupie pikanterii...swietnie sie razem komponuja :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  4. ten pieniek to bym ci ukradła jak bym tylko mogła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ufff...cale szczescie, ze mieszkam tak daleko ;)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Dziekuje Olimpio :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  6. Z chęcią bym się nią poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chetnie bym Cie poczestowala :)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  7. Ojej, super! Zrobię ją jutro na obiad - mam w lodówce worek pasternaku i brak na niego pomysłu, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakom rzekła tak uczyniła - pyszna!

      Usuń
    2. Ale jestes szybka! :) Ciesze sie ogromnie, ze smakowalo.

      Pozdrowienia.

      Usuń
  8. u nas jakoś się pasternak nie przyjął a szkoda bo zupka wygląda pysznie:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielka szkoda :( U mnie zagoscil na dobre. Bardzo lubie jego smak (nie ja jedna zreszta:)

      Pozdrowienia.

      Usuń
  9. zupka wygląda rewelacyjnie:) ciekawa jestem jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiec musisz koniecznie ugotowac aby sie o tym przekonac :)

      Dziekuje i pozdrawiam.

      Usuń
  10. z pasternaku? łał! muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak tylko dorwę gdzieś pasternak to też chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nie udało mi się nigdzie kupić pasternaku, choć bardzo mi smakował. Pewnie jak go kupię to spróbuję właśnie zrobić zupę :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiej zupy jeszcze nie jadłam. Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń