Wspolne pieczenie. Slodki chleb z cynamonem.


Stalo sie. Przylaczylam sie do piekacych dziewczyn :) Skusil mnie slodki chleb z cynamonem :)) Prawde mowiac mialam troche mieszane uczucia, poniewaz nie wiedzialam czy ten chleb bedzie bardziej podobny do slodkiego ciasta czy chleba. Z upieczeniem chleba tez zwlekalam prawie do ostatniej chwili bo wciaz mialam cos wazniejszego do zrobienia. Wreszcie powiedzialam sobie stop, zakasalam rekawy i wzielam sie do pracy :)
Przygotowalam bige i ciasto. Biga ladnie mi urosla, po czym wlozylam ja do lodowki gdzie spedzila noc. Nastepnego dnia wyjelam ja z lodowki aby sie ogrzala i przystapilam do przygotowywania chleba (z braku rodzynek dodalam do ciasta suszona zurawine). Chlebek ladnie rosl do momentu, kiedy przelozylam go do formy. Po godzinie nie podwoil jeszcze objetosci a ja niestety z braku czasu musialam wstawic go do piekarnika. I to byl moj blad... chleb popekal mi dookola (cale szczescie nie widac tego na zdjeciach) i nie urosl tak, jak sie tego spodziewalam (podejrzewam, ze przyczyna byla tez zbyt duza forma). Niemniej chlebek wyszedl pyszny! Slodki, cynamonowy (widac na kromkach "slimaka" z cynamonu:) i tak pieknie pachnial podczas pieczenia... Gdybym tylko poswiecila mu wiecej czasu bylyby idealny. Dla mnie najlepszy pierwszego dnia (drugiego dnia na grzanki) z dodatkiem serka wiejskiego i miodu. Pycha! :)

Amber, dziekuje za zaproszenie do wspolnego pieczenia! :)


Slodki chleb z cynamonem

biga
170 g maki pszennej razowej
1/4 lyzeczki drozdzy instant
6 lyzek mleka
1/4 szkl. niesolonego roztopionego masla
lekko roztrzepane,duze jajko

Wymieszac wszystkie skladniki, wyrabiać ok. 2 min. az skladniki dobrze sie polacza. Odstawic ciasto na 1 godz. i zagniatac ponownie przez 1 min. Bige umiescic w misce i przykryc. Odstawic na 2 godz. w temperaturze pokojowej (bige mozna przechowywac w lodowce przez 8 godz. przed uzyciem - najdluzej do 3 dni).

ciasto 
170 g maki pszennej razowej
1/2 lyzeczki soli
3/4 szkl. mleka 
filizanka rodzynek (dalam suszona zurawine)

Wymieszac make,sol i mleko do polaczenia skladnikow. Krotko zagniesc. Dodac rodzynki i wyrobic zeby rownomiernie rozlozyly sie w ciescie. Przykryc i zostawic w temperaturze pokojowej na 12 do 24 godz.

ciasto właściwe
biga
ciasto z rodzynkami
7 lyzek maki pszennej razowej
plaska lyzeczka soli
2 i 1/4 lyzeczki drozdzy instant
3 lyzki cukru 
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
3/4 szklanki orzechow wloskich posiekanych

cukier cynamonowy 
3 lyzki cukru wymieszac z 2 lyzeczkami mielonego cynamonu

Wymieszac wszystkie skladniki za wyjatkiem orzechow az powstanie miekka kula ciasta. Wyrabiac 3-4 min. Posypac posiekanymi orzechami i wyrabiac az orzechy rownomiernie sie rozloza w ciescie. Zostawic ciasto na 5 min. aby odpoczelo. Wyrabiac kolejna minute dla wzmocnienia glutenu.

Uformowac kule i umiescic w naoliwionej misce. Przykryc i odstawic na 45-60 min. az ciasto zwiekszy objetosc poltora raza.

Rozwalkowac ciasto na prostokat i 3/4 powierzchni posypac cukrem cynamonowym. Zwinac ciasto w dlugi bochenek - dlugosc dostosowac do formy, skleic jego konce i ulozyc "szwem" do dolu w lekko posmarowanej formie. Odstawic do ponownego wyrosniecia az podwoi objętosc - 45-60 min.

Nagrzac piekarnik do 200°C. Umiescic ciasto w piekarniku i natychmiast obnizyc temperature do 165°C i piec 20 minut.
Jezeli potrzeba obrocic forme na druga strone i piec kolejne 25-40 min. az chlebek rownomiernie sie zrumieni.

Sprawdzic czy upieczony i studzic na kratce co najmniej 1 godz.



Razem ze mna piekly:

Ania Bajkorada
Anna Życie od kuchni
Anita Tak sobie pichcę
Alucha Nie - ład mAlutki
Bee Magazyn Kuchenny
Bożena Smakowe kubki
Chantel Przy kubku kawy
Ewelina Around the kitchen table
Gosia Kocham gary
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Kasia Pokrojone i doprawione
Kasia Bake & Taste
Magda Konwalie w kuchni

Margot Kuchnia Alicji

Marianna Kuchenna Wiewióra
Marta Co dziś zjem na śniadanie
Monika Moni w kuchni
Renata Forks'N'Canvas Art food
Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika
Sara Pieczarka Mysia
Wisła Zapach chleba
Amber Kuchennymi drzwiami

Komentarze

Amber pisze…
Wygląda wspaniale!
Mam nadzieję,że smakował i polubisz?
Dziękuję Agnieszko!
piegusek1976 pisze…
wspaniały Majeczko!!! jaki ciemny:) buziaki
pieczarka mySia pisze…
Dziękuję za wspólne pieczenie :)

pieknie wyrosniety!
Wiewióra pisze…
ależ pieknie Ci się upiekł :) dziękuję za wspólny wypiek i miłego wieczoru Ci życzę :)
Malarka pisze…
sliczniutki chlebuś! co za radość ze wspólnego pieczenia :)
whiness pisze…
Wygląda pięknie :) A wspólne pieczenie zawsze jest najprzyjemniejsze!
Anonimowy pisze…
mąka pszenna razowa, czyli typ 2000? ta z duża ilością otrębów? :)
majka pisze…
To ja dziekuje Aniu :) Chlebek pyszny, napisalam o tym wyzej. Moj Maly zakochal sie w nim od pierwszego kesa :)

Usciski.
majka pisze…
No ciemny jakis taki :)) Dziekuje Reniu i sciskam Cie mocno :)
majka pisze…
I ja dziekuje. Za mile slowa tez :)

Buziaki.
majka pisze…
Dziekuje. I ja rowniez zycze Ci przyjemnego wieczoru :)
majka pisze…
Dziekuje. Wspolne pieczenie to fajna rzecz :)

Pozdrowienia.
majka pisze…
Dziekuje :) Masz racje, nie ma jak wspolne pieczenie :))

Pozdrowienia.
margot pisze…
Na zdjęciach nie widać nic a nic ,ze były z nim jakieś kłopoty , ma piękny miąższ , śliczny kolor
majka pisze…
Coz za pytanie ;) U mnie nie byla to 200. Dalam pszenna wieloziarnista ale nie wiem jaki numer bo nie bylo napisane na torebce :))
majka pisze…
Dziekuje Margot :) Mial pekniecie po bokach ale staralam sie go nie pokazywac na zdjeciach. I niestety nastepnego dnia kruszyl sie troche...ale noc to :) Najwazniejsze, ze byl pyszny!

Pozdrowienia.
Mój już zjadłam a teraz twoj bym z chęcią wciągnęła. Świetnie wyszły te nasze chlebki.
piegusek1976 pisze…
opalony na czasie :) buziaki
wiosenka27 pisze…
Wspaniały chlebuś:)
Kamila pisze…
Piękny bochenek! Żurawina to dobry pomysł u mnie też się sprawdziła! Dziękuje za wspólnie spędzony czas
Łucja pisze…
cudowny chlebek :) wygląda przepysznie :)
O masz - umknęło mi, że z nami piekłaś. Już dorzucam cię i twój pięknie mroczny chlebek do listy :-) Podoba mi się pomysł na dodanie kwaskowatej żurawiny do słodkiego chlebka.
Aciri pisze…
Nie mogę się napatrzeć na te nasze chleby:) Niby takie same, a tak inne:) Wspaniale Ci się upiekł:)
Droczilka pisze…
Wspaniały chlebek! Przepis z pewnością wart uwagi.
ankawell pisze…
Cudownie jest czerpać ze wspólnych doświadczeń ...
Twój chleb upieczony na razowej mące wygląda cudownie ... kolejny raz piekąc ten chleb własnie z takiej maki skorzystam :)
Dziękuję Ci za czas spędzony na wspólnym chleba pieczeniu ...
Serdecznie pozdrawiam ...
Niesamowite, że każdy wygląda inaczej:)
Ja już kończę drugi bochenek, tak mi zasmakował;)
Moni pisze…
Pięknie się upiekł... miło było wspólnie kucharzyć :)
Maggie pisze…
Zupelnie sie nie dziwie, ze cie skusil - teraz bedzie kusil mnie :)
ja zajadałam ten chlebuś bez niczego:) pyszny był:) Dziękuję za wspólne [ieczenie:)
ps: czy mogę prosić o zmianę linka na smakmojegodomu.blox.pl ... bo nastąpił mały błąd:) pozdrawiam
Smakowe Kubki pisze…
Dziękuję za wspólne kucharzenie, chleb pięknie brązowy i doskonale upieczony, gratuluję udanego wypieku.Pozdrawiam
urtica1 pisze…
Majko świetnie Twój chlebek wygląda i w życiu nie powiedziałabym że słabo wyrósł. Podoba mi się taki na razowej mące.
Dziękuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję do następnego :)
Aga pisze…
Ciemna wersja bardzo fajna, według mnie chleb wygląda nienagannie, wciągnęłabym go na ciepło z masłem w ilości niekontrolowanej;)
kasiac pisze…
Piękny chlebek! Mnie się wydaje, że wyrósł jak trzeba!
fajnie się razem piekło:)
Kaś pisze…
u mnie też były małe przygody z rośnięciem i ostatecznie wyrósł dopiero w piekarniku
ale najważniejsze, że pyszny!
dziękuję za wspólne pieczenie
Justyna pisze…
wspaniale wygląda!
Majana pisze…
Piękny ten chleb. Coś wspaniałego :)
Aga pisze…
Domowe chleby są najlepsze!
naleśniki pisze…
Podoba mi się ogromnie, musze zrobic, bo mi wielkiego smaka narobiłas :D