Wspolne pieczenie. Slodki chleb z cynamonem.
Stalo sie. Przylaczylam sie do piekacych dziewczyn :) Skusil mnie slodki chleb z cynamonem :)) Prawde mowiac mialam troche mieszane uczucia, poniewaz nie wiedzialam czy ten chleb bedzie bardziej podobny do slodkiego ciasta czy chleba. Z upieczeniem chleba tez zwlekalam prawie do ostatniej chwili bo wciaz mialam cos wazniejszego do zrobienia. Wreszcie powiedzialam sobie stop, zakasalam rekawy i wzielam sie do pracy :)
Przygotowalam bige i ciasto. Biga ladnie mi urosla, po czym wlozylam ja do lodowki gdzie spedzila noc. Nastepnego dnia wyjelam ja z lodowki aby sie ogrzala i przystapilam do przygotowywania chleba (z braku rodzynek dodalam do ciasta suszona zurawine). Chlebek ladnie rosl do momentu, kiedy przelozylam go do formy. Po godzinie nie podwoil jeszcze objetosci a ja niestety z braku czasu musialam wstawic go do piekarnika. I to byl moj blad... chleb popekal mi dookola (cale szczescie nie widac tego na zdjeciach) i nie urosl tak, jak sie tego spodziewalam (podejrzewam, ze przyczyna byla tez zbyt duza forma). Niemniej chlebek wyszedl pyszny! Slodki, cynamonowy (widac na kromkach "slimaka" z cynamonu:) i tak pieknie pachnial podczas pieczenia... Gdybym tylko poswiecila mu wiecej czasu bylyby idealny. Dla mnie najlepszy pierwszego dnia (drugiego dnia na grzanki) z dodatkiem serka wiejskiego i miodu. Pycha! :)
Amber, dziekuje za zaproszenie do wspolnego pieczenia! :)
Slodki chleb z cynamonem
biga
170 g maki pszennej razowej
1/4 lyzeczki drozdzy instant
6 lyzek mleka
1/4 szkl. niesolonego roztopionego masla
lekko roztrzepane,duze jajko
Wymieszac wszystkie skladniki, wyrabiać ok. 2 min. az skladniki dobrze sie polacza. Odstawic ciasto na 1 godz. i zagniatac ponownie przez 1 min. Bige umiescic w misce i przykryc. Odstawic na 2 godz. w temperaturze pokojowej (bige mozna przechowywac w lodowce przez 8 godz. przed uzyciem - najdluzej do 3 dni).
ciasto
170 g maki pszennej razowej
1/2 lyzeczki soli
3/4 szkl. mleka
filizanka rodzynek (dalam suszona zurawine)
Wymieszac make,sol i mleko do polaczenia skladnikow. Krotko zagniesc. Dodac rodzynki i wyrobic zeby rownomiernie rozlozyly sie w ciescie. Przykryc i zostawic w temperaturze pokojowej na 12 do 24 godz.
ciasto właściwe
biga
ciasto z rodzynkami
7 lyzek maki pszennej razowej
plaska lyzeczka soli
2 i 1/4 lyzeczki drozdzy instant
3 lyzki cukru
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu
3/4 szklanki orzechow wloskich posiekanych
cukier cynamonowy
3 lyzki cukru wymieszac z 2 lyzeczkami mielonego cynamonu
Wymieszac wszystkie skladniki za wyjatkiem orzechow az powstanie miekka kula ciasta. Wyrabiac 3-4 min. Posypac posiekanymi orzechami i wyrabiac az orzechy rownomiernie sie rozloza w ciescie. Zostawic ciasto na 5 min. aby odpoczelo. Wyrabiac kolejna minute dla wzmocnienia glutenu.
Uformowac kule i umiescic w naoliwionej misce. Przykryc i odstawic na 45-60 min. az ciasto zwiekszy objetosc poltora raza.
Rozwalkowac ciasto na prostokat i 3/4 powierzchni posypac cukrem cynamonowym. Zwinac ciasto w dlugi bochenek - dlugosc dostosowac do formy, skleic jego konce i ulozyc "szwem" do dolu w lekko posmarowanej formie. Odstawic do ponownego wyrosniecia az podwoi objętosc - 45-60 min.
Nagrzac piekarnik do 200°C. Umiescic ciasto w piekarniku i natychmiast obnizyc temperature do 165°C i piec 20 minut.
Jezeli potrzeba obrocic forme na druga strone i piec kolejne 25-40 min. az chlebek rownomiernie sie zrumieni.
Sprawdzic czy upieczony i studzic na kratce co najmniej 1 godz.
Razem ze mna piekly:
Ania Bajkorada
Anna Życie od kuchni
Anita Tak sobie pichcę
Alucha Nie - ład mAlutki
Bee Magazyn Kuchenny
Bożena Smakowe kubki
Chantel Przy kubku kawy
Ewelina Around the kitchen table
Gosia Kocham gary
Jola Smak mojego domu
Kamila Ogrody Babilonu
Kasia Pokrojone i doprawione
Kasia Bake & Taste
Magda Konwalie w kuchni
Margot Kuchnia Alicji
Marianna Kuchenna Wiewióra
Marta Co dziś zjem na śniadanie
Monika Moni w kuchni
Renata Forks'N'Canvas Art food
Piegusek Każdy ma jakiegoś bzika
Sara Pieczarka Mysia
Wisła Zapach chleba
Amber Kuchennymi drzwiami
Komentarze
Mam nadzieję,że smakował i polubisz?
Dziękuję Agnieszko!
pieknie wyrosniety!
Usciski.
Buziaki.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Twój chleb upieczony na razowej mące wygląda cudownie ... kolejny raz piekąc ten chleb własnie z takiej maki skorzystam :)
Dziękuję Ci za czas spędzony na wspólnym chleba pieczeniu ...
Serdecznie pozdrawiam ...
Ja już kończę drugi bochenek, tak mi zasmakował;)
ps: czy mogę prosić o zmianę linka na smakmojegodomu.blox.pl ... bo nastąpił mały błąd:) pozdrawiam
Dziękuję za wspólne pieczenie i mam nadzieję do następnego :)
fajnie się razem piekło:)
ale najważniejsze, że pyszny!
dziękuję za wspólne pieczenie