Salatka tabbouleh. Szaszlyki drobiowe z papryka.
Salatka tabbouleh to salatka z kuchni arabskiej zwana takze salatka libanska. Przyznaje, ze jest to jedna z moich ulubionych salatek. Pyszna i orzezwiajaca dzieki dodatkowi miety i soku z cytryny (u mnie w wersji bez ogorka i czerwonej papryki). Idealnie pasuje do dan z grilla, szczegolnie upodobalam ja sobie do grillowanej jagnieciny. Jesli jeszcze jej nie jedliscie, koniecznie musicie sprobowac :) Polecam.
Salatka tabbouleh z kuskusem, mieta i cebulka dymka
Skladniki na 4 porcje:
175 g kaszy drobnej kaszy bulgur (dalam kuskus)
2,5 szkl. (625 ml) wrzacej wody
1,5 szkl. drobno posiekanej natki pietruszki
1 szkl. posiekanych listkow miety, ciasno ulozonych
3 dymki, oczyszczone i bardzo drobno posiekane
3 duze pomidory galazkowe, przekrojone na cwiartki z usunietymi wloknami i nasionami, pokrojone w kostke
100 ml soku z cytryny
100 ml oliwy extra virgin
sol
swiezo mielony czyrny pieprz
Kasze bulgur (lub kuskus) wsypac na bardzo drobne sitko i przeplukac pod biazaca woda. Przelozyc do duzej miski, zalac wrzaca woda, przykryc miske talerzem. Odstawic na 30 min. do namokniecia (ja odstawilam na 15 min.) Dobrze osaczyc na sitku. Wlozyc do duzej salaterki, odstawic aby kasza wystygla. Nastepnie dodac do kaszy posiekana natke, miete, dymke i pomidory.
W misce roztrzepac sok z cytryny, oliwe extra virgin, 1 lyzeczke soli oraz spora szczypte swiezo mielonego czarnego pieprzu. Sos wlac do salatki i dobrze wymieszac. Wstawic do lodowki aby salatka sie schlodzila. Na 5-10 min. przed podaniem wyjac ja z lodowki i podawac. Salatka tabule to doskonaly dodatek do mies z grilla, szczegolnie jagnieciny.
*inspiracja: Julie Biuso "Lato bez konca" - z moimi malymi zmianami
Na koniec jeszcze obiecane, pyszne i aromatyczne szaszlyki z kurczaka z dodatkiem kolorowej papryki i ziol (zdjecie szaszlykow znajdziecie w poprzednim poscie (klik).
Szaszlyki drobiowe z papryka
Skladniki na 4 porcje:
600 g piersi drobiowych
po 2 zolte i czerwone papryki
1 lyzeczka slodkiej mielonej papryki
4 lyzki oliwy
chili w proszku
1 lyzeczka soku z cytryny
po 1/2 lyzeczki suszonego tymianku i rozmarynu
sol
pieprz
patyczki do szaszlykow (jesli uzywamy drewnianych dobrze jest namoczyc je przez 20 min. w zimnej wodzie a nastepnie osuszyc)
Piersi z kurczaka umyc, osuszyc, pokroic w nieduza kostke. Papryke oczyscic z gniazd nasiennych, rowniez pokroic w kostke.
W miseczce wymieszac oliwe z sokiem z cytryny, mielona papryka, suszonym tymiankiem i rozmarynem. Doprawic do smaku sola, pieprzem i chili.
Na przygotowane patyczki do szaszlykow nadziewac kolejno kawalek miesa i dwa kawalki roznokolorowej papryki, az do wyczerpania skladnikow. Posmarowac przygotowana oliwa z ziolami*. Grillowac ok. 10 min. Polac pozostala oliwa.
*ja wymieszalam mieso w przygotowanej jak wyzej oliwie i wstawilam je pod przykryciem do lodowki na cala noc do zamarynowania, nastepnego dnia zamarynowane mieso nadziewalam na patyczki do szaszlykow a pozostala z marynowania oliwa posmarowalam rowniez papryke
**inspiracja: "Lisa" 6 (2013) - z moimi malymi zmianami
Komentarze
Buziaki ;*
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Buziaki.
Usciski.
uwielbiam Twoje dania!
Mamy podobny sposób interpretowania kulinarnej rzeczywistości.
Pysznie.
Zjadłabym nawet teraz,gdy mój termometr pokazuje + 30 w cieniu!, i nie jestem głodna...
Pycha!
Pozdrawiam rownie serdecznie :)
Usciski.
Pozdrowienia.
Pozdrowienia.
Do kuchni marsz! :)
Usciski.
Pozdrawiam.
Sciskam mocno :)
Buziaki.
Bez wątpienia połączenie mięty i cytryny w sałatce jet genialne!