Pizza con carciofi.
Pierwszy raz jadlam karczochy w pewnej wloskiej restauracji w pobliskim miasteczku. Traf chcial, ze byla to wlasnie pizza z karczochami. Sprobowalam i...przepadlam. Pokochalam je od pierwszego kesa :) Kilka dni temu razem z moja grupa "z wloskiego" wybralismy sie do innej wloskiej restauracji aby smacznie zakonczyc kolejny semestr. Tym razem skusilam sie na salatke z karczochami. Byla pyszna. Wczoraj natomiast postanowilam wykorzystac wreszcie dwie puszki serc karczochow, ktore kupilam juz jakis czas temu. Tak oto powstala ta pizza. Na cienkim, chrupiacym spodzie (ktory pokazalam juz tutaj: klik) z dodatkiem nie tylko karczochow ale takze lagodnych papryczek peperoni. To juz druga pizza z karczochami na moim blogu (pierwsza znajdziecie tutaj: klik). Jedna lepsza od drugiej. Moze sie skusicie? :)
Pizza con carciofi (pizza z karczochami)
Skladniki na 4 nieduze pizze:
Ciasto:
42 g swiezych drozdzy
1/2 lyzeczki cukru
400 g maki pszennej plus troche do podsypania
1 lyzeczka soli
3 lyzki oliwy
Dodatkowo:
400 g serc karczochow w oliwie (dalam karczochy w zalewie)
200 g sera mozzarella
4 lyzki oliwy (plus troche do posmarowania blaszek)
8 lagodnych papryczek peperoni marynowanych w oliwie (dalam papryczki marynowane w zalewie)
4 zabki czosnku, drobno posiekane
2 lyzki posiekanej swiezej natki pietruszki
sol
pieprz
Drozdze wkruszyc do miseczki, zasypac cukrem. Wlac 125 ml cieplej wody, mieszajac rozpuscic w niej drozdze i cukier. Przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 30 min. aby drozdze sie spienily.
Make wsypac do duzej miski, posrodku zrobic wglebienie, wlac spienione drozdze, wsypac szczypte soli, wlac oliwe i 75-100 ml cieplej wody. Zagniesc gladkie ciasto (ja zrobilam to za pomoca miksera). Uformowac z ciasta kule, oproszyc lekko maka, przykryc czysta sciereczka i dostawic na 1 godz. do wyrosniecia (ciasto powinno podwoic swoja objetosc).
Piekarnik nagrzac do temp. 225 °C. Cztery okragle formy do pizzy lekko naoliwic (z racji tego, ze mam tylko die takie formy najpierw upieklam dwie pizze, pozniej kolejne dwie).
Ciasto podzielic na 4 rowne czesci, rozwalkowac je na okregi na blacie oproszonym maka. Wylozyc ciasto na przygotowane blaszki.
Karczochy osaczyc z oliwy (zalewy), pokroic w plasterki. Mozzarelle pokroic w mala kostke. Na kazda pizze wylozyc karchochy i papryczki peperoni. Posypac posiekanym czosnkiem i polowa natki pietruszki. Oproszyc sola i pieprzem, skropic oliwa. Na koniec rozlozyc na pizzach mozzarelle.
Wstawic pizze do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. Przed podaniem posypac pozostala natka.
*inspiracja: Ingeborg Pils, Stefan Pallmer "Italien. Die landestypische Küche"
Komentarze
Wygląda przepysznie!
dla mnie to kulinarna bajka!
Uwielbiam karczochy,uwielbiam pizzę z nimi.
Podczas ostatniej wizyty na Sycylii po prostu najadałam się karczochami bez umiaru.
Pozdrowienia!
buziaki :*
ja mam takie pytanko :)
w każdym przepisie na pizze podaje Pani inne proporcje lub troszeczkę zmienione składniki na ciasto. Czy mogłaby mi Pani podać przepis na prawdziwe włoskie ciasto do pizzy? Albo polecić któryś już z umieszczonych przez Panią przepisów na ciasto do pizzy?
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam i zycze smacznego :)